Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η ευθύνη των αιρετών και ο Καλλικράτης

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στιγμή πανικόβλητοι τρέχουν οι δήμαρχοι της Αργολίδας να συνεδριάσουν για να κάνουν τις δικές τους προτάσεις για τις συνενώσεις δήμων και νομαρχιών. Παρ΄ ότι η συζήτηση για την διοικητική μεταρρύθμιση είχε αρχίσει εδώ και χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση, η συζήτηση των δημάρχων που είχε ξεκινήσει τότε αναβλήθηκε για την τελευταία στιγμή. Οι προβληματισμοί που ξεκίνησαν να κατατίθενται επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, σταμάτησαν να υπάρχουν μόλις διαπιστώθηκε ότι ο τότε υπουργός Παυλόπουλος ανέβαλε την υλοποίηση του «Καποδίστρια ΙΙ».
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ο «Καποδίστριας ΙΙ» μεταλλάχθηκε σε «Καλλικράτη», άρχισαν ξανά τα όργανα. Και βέβαια κανέναν από τους πολίτες δεν τον ενδιαφέρει αν με την συνένωση των δήμων ωφεληθεί πολιτικά ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος μεγαλοδήμαρχος, ούτε οποιαδήποτε άλλη πολιτική σκοπιμότητα, αλλά όλους τους καίει πώς θα λειτουργήσει σωστά ο νέος θεσμός με οφέλη για τούτον τον τόπο.
ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ αυτό όταν οι αυτοί καθαυτοί αιρετοί με την εμπειρία που διαθέτουν αναφορικά με την λειτουργία των ΟΤΑ δεν καταθέσουν τις μελετημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις τους, αλλά θα κάνουν ακόμα μια φορά συζήτηση στο …πόδι;
ΔΟΥΛΕΙΕΣ του ποδαριού λοιπόν από τους αιρετούς του νομού που θα καταθέσουν πρόχειρους προβληματισμούς και θα βγάλουν πιθανόν κάποιο ψήφισμα για το …θεαθήναι.
Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ μεταρρύθμιση είναι κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να γίνει, αλλά για να μην υπάρξουν τα παρατράγουδα του «Καποδίστρια Ι», πρέπει να ληφθεί υπόψιν εκτός από τον τεχνοκρατικό σχεδιασμό και η εμπειρία των ντόπιων αιρετών, αλλά και η άποψη των πολιτών. Κανείς όμως δεν φρόντισε όλο το προηγούμενο διάστημα σε τοπικό επίπεδο, να εργαστεί πάνω στην κατεύθυνση αυτή.
ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ στιγμή σε τοπικό επίπεδο πρέπει να επισημανθούν τα προβλήματα λειτουργίας δήμων και νομαρχίας, ώστε με την μεταρρύθμιση που έρχεται, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των νέων ΟΤΑ και η ανάπτυξή των. Θα είναι έστω και ένα μικρό λιθαράκι στην στενά χρονικά διαβούλευση που θα γίνει μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: