Ένα μισοβυθισμένο λιμάνι, σπασμένες πόρτες και παράθυρα και λεηλατημένοι χώροι είναι η κατάσταση που επικρατεί στη νησίδα, η οποία δεν διαθέτει καν φύλακα «EΘΝΟΣ» 18/1/10
Ντροπή για το Ναύπλιο και την ιστορία του αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην καστρονησίδα Μπούρτζι, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης.
Η εγκαταλειμμένη στην τύχη της νησίδα, που οχυρώθηκε κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας (1389-1540) και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οχύρωσης της πόλης για πολλούς αιώνες, σήμερα δεν διαθέτει ούτε καν φύλακα.
Το Μπούρτζι χρησίμευσε ως κατοικία των δημίων τα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Τη δεκαετία του 1950 λειτούργησε ως ξενοδοχείο, που φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες. Τίποτα όμως πλέον δεν θυμίζει την παλιά αίγλη του, την ιστορία και τη δόξα του.
Φτάνοντας κανείς στο Μπούρτζι, με τα βαρκάκια που δένουν στο λιμάνι του Ναυπλίου, θα αντικρίσει τη μισογκρεμισμένη προβλήτα. Η θάλασσα, με τα χρόνια, διέβρωσε το λιμάνι, που κινδυνεύει να βυθιστεί.
Το Μπούρτζι παραμένει εγκαταλειμμένο πολλά χρόνια, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η εικόνα στο εσωτερικό της καστρονησίδας είναι άθλια. Οι σπασμένες πόρτες, τα παραβιασμένα παράθυρα, οι ανοικτοί ηλεκτρικοί πίνακες και τα φρεάτια που χάσκουν ή οι τουαλέτες χωρίς φως είναι μέρος του προβλήματος. Κάποιοι, μάλιστα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, λεηλάτησαν τον χώρο των μαγειρείων.
Κατά διαστήματα σε αυτόν τον ιστορικό χώρο πηγαίνουν ανεξέλεγκτα ερασιτέχνες ψαράδες και χρησιμοποιούν το κάστρο για ψάρεμα στον Αργολικό κόλπο. Κάποιοι διανυκτερεύουν εκεί περιστασιακά, ρυπαίνοντας τον χώρο. Με μαρκαδόρους και σπρέι ορισμένοι νεοέλληνες επισκέπτες φρόντισαν να αποτυπώσουν το πέρασμά τους από εκεί και να καταθέσουν γραπτώς την... ερωτική τους εξομολόγηση προς την αγαπημένη τους.
Από τον προηγούμενο Ιούλιο ο δημοτικός συνδυασμός του Ναυπλίου «Αλλη Πρόταση», εκφράζοντας τις ανησυχίες του, έστειλε επιστολή στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταγράφοντας τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπάρχουν. Με κινήσεις... χελώνας η Εφορεία απάντησε στις 9-12-09 ότι αμέσως θα γίνει αυτοψία για να ληφθούν μέτρα.
Από το υποκατάστημα της Εφορείας στο Αργος απάντησαν στο «Εθνος» ότι η αυτοψία θα γίνει τελικά την επόμενη εβδομάδα.
Τα αιτήματα
Η δημοτική κίνηση ζητεί:
- Να σχεδιαστεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μαζί με τον Δήμο Ναυπλίου μια προσπάθεια καθαρισμού και συνολικής βελτίωσης της άθλιας αυτής εικόνας,
- Να αποκλεισθούν οι χώροι που σήμερα έχουν λεηλατηθεί,
- Να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης σε σχέση με το μνημείο,
- Να τοποθετηθεί φύλακας στην καστρονησίδα, με καθορισμένο ωράριο, τουλάχιστον τις ώρες που θα επιτρέπονται οι επισκέψεις, και
- Να γίνει μια πρώτη έκθεση στατικής επάρκειας για τη σημερινή κατάσταση του μνημείου.
Αναφορικά με την αξιοποίηση της νησίδας, το 1998 με ΚΥΑ εγκρίθηκε η κατά χρήση παραχώρηση στον Δήμο Ναυπλίου, για 20 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, με σκοπό να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο. Η ΕΤΑ το 2004 ενέκρινε την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, πλην όμως δεν ακολούθησε υπογραφή της σύμβασης.
Όπως τονίζει μιλώντας στο «Εθνος» ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, το θέμα έχει «φρενάρει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν έχει εκδικάσει ακόμα την προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος υποστήριζε ότι κακώς το Μπούρτζι ανήκει στην ΕΤΑ ΑΕ και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να παραχωρηθεί στον δήμο.
«Εφόσον έχει παγώσει το παραχωρητήριο στο ΣτΕ, εμείς δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε χρήματα για μελέτες και αξιοποίηση, εφόσον δεν γνωρίζουμε ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς», λέει ο δήμαρχος Ναυπλίου και προσθέτει ότι ο δήμος με πρωτοβουλία του έχει αναλάβει την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου