Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ποιος φέρει την ευθύνη για το Μπούρτζι;


ΠΟΛΥ ΚΟΥΒΕΝΤΑ γίνεται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μπούρτζι – χρόνια τώρα – και το θέμα επανήλθε ξαφνικά με ρεπορτάζ που προέκυψε μετά από καταγγελίες επισκεπτών, οι οποίοι είδαν την άθλια κατάσταση που επικρατεί εκεί και την εγκατάλειψη της καστρονησίδας.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ μοιάζει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, να μην γνωρίζει και να περιμένει να μάθει από τις εφημερίδες ότι ο δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης εδώ και –πέντε ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή, δεν λειτουργεί τίποτα στο Ελληνικό κράτος!!!
ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ και αν οι υπεύθυνοι του μνημείου δεν γνώριζαν τα περί υπογραφής και προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόσα χρόνια δεν βλέπουν την εγκατάλειψη στο μεγαλείο της; Και ακόμα αν δεν έχουν προσωπικό – όπως λένε – ποτέ δεν πήγαν ούτε καν ως τουρίστες στο Μπούρτζι, για να δουν το μαύρο χάλι που επικρατεί; Πόσο μάλλον, όταν οι ίδιοι χαρακτηρίζουν το μνημείο ως  «μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελληνικού χώρου», πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε ακόμα και χωρίς προσωπικό θα έπρεπε να έχουν δώσει άμεση προτεραιότητα.
ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ξαφνικά ότι πρέπει να περιέλθει η χρήση του φρουρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου ο φορέας προστασίας και ο φορέας διαχείρισης να ταυτίζονται; Δηλαδή όταν έγινε η παραχώρηση δεν ελήφθη υπόψιν η άποψη της 25ης Εφορείας ως κατ΄ εξοχήν αρμόδιας υπηρεσίας; Το κράτος δηλαδή είναι ξέφραγο αμπέλι ακόμα και στο θέμα της προστασίας των μνημείων του;
 Ο ΙΔΙΟΣ ο υπουργός Πολιτισμού πλέον πρέπει να δώσει λύση για το μνημείο που γκρεμίζεται, μιας και ο δήμος, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ή η Εφορεία Αρχαιοτήτων, δεν είναι ικανοί να προστατεύσουν το Μπούρτζι. Κάποια στιγμή ο Παύλος Γερουλάνος πρέπει να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα αυτό. Επιτέλους ας γίνει κάτι πέραν από τις δικαιολογίες κάθε μορφής, απ΄ όπου κι αν προέρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: