Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Να ασχοληθεί ο Γερουλάνος με το Μπούρτζι


ΣΧΕΔΟΝ κανένα δείγμα παρέμβασης σε θέματα Πολιτισμού, δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Πέραν της καθυστερημένης ενασχόλησης με τα της ΕΡΤ,  ούτε καν με το Μπούρτζι ή με τα διατηρητέα του Ναυπλίου δεν ακούσαμε κάποια δήλωση.
ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ καταρρέει τα τελευταία χρόνια, εγκαταλειμμένο από την πολιτεία και κανείς δεν φαίνεται να έχει αρμοδιότητα να παρέμβει σε αυτό, με πρόσχημα μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που εκκρεμεί, για να δούμε τελικά σε ποιόν ανήκει.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ μνημείο παρουσιάζει σήμερα μια άθλια εικόνα, με σημαντικότερο απ΄ όλα το ότι δεν φυλάσσεται, ούτε προστατεύεται. Οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, μπορεί να πάει εκεί και να γράψει συνθήματα ή να καταστρέψει. Το λιμάνι γκρεμίζεται, πόρτες κρέμονται, εσωτερικοί χώροι πλημμυρίζουν….
Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ (;) Εφορεία Αρχαιοτήτων καθυστερεί να παρέμβει και να λάβει μέτρα, ο δήμος Ναυπλίου δεν δικαιούται –σύμφωνα με τον δήμαρχο – να παρέμβει, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, πέρα βρέχει…
Η ΑΘΛΙΑ ΕΙΚΟΝΑ που παρουσιάζει το Μπούρτζι ρεζιλεύει όχι μόνο το Ναύπλιο, αλλά και όλη την χώρα, αφού χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν εκεί από κάθε γωνιά της γης και αντικρίζουν την εγκατάλειψη ενός μνημείου, στο μεγαλείο της! Αλλά ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεται κανείς για την κακή …εντύπωση των τουριστών, τουλάχιστον πρέπει να ενδιαφερθεί για την προστασία του μνημείου.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Πολιτισμού επομένως, που έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν μπορεί να μένει αδιάφορο σε ό,τι συμβαίνει στην ιστορική καστρονησίδα. Το ίδιο ισχύει και για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς.
ΠΕΡΑΝ από το ιδιοκτησιακό καθεστώς επομένως, που καθυστερεί να ξεκαθαρίσει –χρόνια τώρα – η προστασία του μνημείου επιβάλλεται να γίνει πρωταρχικός στόχος αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: