Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Το κρίσιμο 2010 και οι σπατάλες

ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ χρονιά για όλους ανατέλλει από την επόμενη εβδομάδα. Τα φορολογικά μέτρα θα αγγίξουν τους πάντες, αλλά και οι σπατάλες θα πρέπει να περιοριστούν, όπως και οι προκλήσεις από τους δημόσιους φορείς.
ΑΦΟΡΜΗ παίρνω από την πρόσφατη εκδήλωση του ΟΠΑΝΑΑΡ που συνδυάστηκε με δεξίωση σε ιδιωτικό χώρο. Σε καιρούς χαλεπούς και με ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα, ούτε καν την γαλοπούλα να αγοράσουν, αυτές οι σπατάλες δείχνουν να είναι προκλητικές. Ακόμα και αν δεν στοίχισαν πολλά χρήματα, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους δεν επιτρέπονται. Βέβαια –υπάρχει και η ανταπάντηση – πώς θα τιμηθούν οι βραβευθέντες… μα, δεν νομίζω ότι με το κέρασμα ενός καφέ σε πολυτελές ιδιωτικό συνεδριακό κέντρο και με μερικά κουλουράκια τιμούνται όσοι κρίθηκαν ότι προσέφεραν στον πολιτισμό αυτού του τόπου.
ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ λαϊκισμός αν ανακοινωνόταν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η δεξίωση δεν θα γίνει, αλλά η εκδήλωση θα περιοριστεί σε έναν δημόσιο χώρο. Όχι ότι θα σωζόταν η οικονομία της χώρας από την εξοικονόμηση λίγων χιλιάδων ευρώ. Σίγουρα όχι. Όμως, όταν δεν υπάρχουν χρήματα για άλλες πιο ουσιώδεις ενέργειες του ΟΠΑΝΑΑΡ στον πολιτιστικό τομέα, που θα μπορούσαν μάλιστα να είναι και ανταποδοτικές, σε συνδυασμό με τον τουρισμό από τον οποίο ζει αυτός ο νομός σε μεγάλο ποσοστό, τότε οι δεξιώσεις περισσεύουν.
ΠΩΣ ΘΑ συνεισφέρει αδιαμαρτύρητα ο πολίτης όταν βλέπει γύρω του να γίνονται σπατάλες από δημόσιους φορείς; Το καλό παράδειγμα, πρώτη λοιπόν θα πρέπει να το δώσει και η αυτοδιοίκηση καθώς και τα νομικά πρόσωπα που ελέγχει. Ακόμα και αν δεν επιβαρύνει άμεσα τον πολίτη.
ΤΟ 2010 είναι ίσως το πιο κρίσιμο έτος για την οικονομία της χώρας. Θα καθορίσει αν η ελληνική οικονομία θα υποβαθμιστεί οριστικά ή θα τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι χωράφι κανενός για να κάνει δημόσιες σχέσεις. Ας δώσει λοιπόν πρώτη το καλό παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: