ΜΟΡΦΗ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ παίρνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό στο κέντρο του Άργους. Οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν, ενώ η αστυνομία – ως συνήθως - εμφανίζεται με καθυστέρηση και ενώ τα επεισόδια έχουν λήξει.
ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα, προκαλούν ανησυχία και στην τοπική κοινωνία, όταν γίνονται στην διπλανή πόρτα αφού – ως είθισται – μόνο τότε, πολλοί, αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του, ακόμα και στην υγιή κοινωνία.
Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στην Ελλάδα και το νομικό οπλοστάσιο για την καταπολέμησή του είτε δεν υπάρχει, είτε όπου υπάρχει δεν εφαρμόζεται. Και βλέπουμε να δημιουργείται από ορισμένους ένα κλίμα μη ανοχής προς τη διαφορετικότητα, μίσους και εχθρότητας προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που δημιουργεί τελικά απειλή και για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την δημοκρατία. Αποτέλεσμα είναι όποιος έχει διαφορετική θρησκεία, εθνικότητα, πολιτισμό, να μπαίνει στο στόχαστρο.
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ είναι δεδομένη. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι χρέος και της τοπικής κοινωνίας και στην προκειμένη περίπτωση του δήμου Άργους και της νομαρχίας Αργολίδας γενικότερα, μιας και φιλοξενείται πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών σε όλο το νομό, να φροντίσουν και να συμβάλουν στην συνάντηση των πολιτισμών της περιοχής και να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ ημών και των αλλοδαπών. Για να σταματήσει να υπάρχει πλέον ακόμα και αυτός ο διαχωρισμός.
Ο ΟΠΑΝΑΑΡ και η ΔΕΠΟΑΡ, μπορούν στην προκειμένη περίπτωση να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την πολυπολιτισμικότητα της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την ανάδειξη των θετικών της στοιχείων και κάνοντας μια καλή αρχή για την ομαλή συμβίωση των …«ντόπιων» και των μεταναστών αλλοδαπών.
«ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ είτε δεν μας αρέσει, η Ευρώπη θα γίνει μια πολυφυλετική και πολύχρωμη ήπειρος. Χωρίς να είναι κανείς μελλοντολόγος, μπορεί να προβλέψει ότι στην επόμενη χιλιετία το ευρωκεντρικό μοντέλο θα πάψει να είναι κυρίαρχο. Κανένας νοσταλγός του παρελθόντος και κανένας ρατσιστής δεν μπορεί να εμποδίσει τη μεγάλη επιμειξία και την διασταύρωση των πληθυσμών» (Ουμπέρτο Έκο).
«Η ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ του ανθρωπισμού και του οικουμενισμού στο κοινωνικό σώμα, η προαγωγή του σεβασμού της διαφορετικότητας και του Άλλου οφείλουν να αποτελούν τον σταθερό στόχο της δράσης όχι μόνο της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος και όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την κοινή γνώμη» (ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο της Άννας Καραμάνου το 2001).
ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ βρίσκουμε το πρόβλημα μπροστά μας. Ας αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε σοβαρά, ορθά, με σοβαρότητα και ευθύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου