Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Ακούει κανείς;

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορά έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα του συνωστισμού κρατουμένων στην δικαστική φυλακή Ναυπλίου. Μέχρι τώρα είχαμε διαμαρτυρίες των κρατουμένων για το σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού και των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα όμως, έρχεται η επιβεβαίωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι καταγγέλλουν με τη σειρά τους, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν πίσω από τα κάγκελα.
ΕΧΕΙ ΧΥΘΕΙ πολύ μελάνι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται, χωρίς κανείς να συγκινείται. Για μια ακόμα φορά, η κατάσταση που περιγράφεται είναι δραματική και όμως δεν υπάρχει αντίδραση από το υγιές σκέλος της κοινωνίας που έχει κλειστεί στην καθημερινότητα και δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο πέραν της επιβίωσής του.
ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ που χτίστηκε για να φιλοξενεί 320 κρατούμενους, σε μόνιμη σχεδόν βάση ξεπερνά τους 525 κρατούμενους, με αποτέλεσμα και οι συνθήκες κράτησης να είναι απαράδεκτες και ο κίνδυνος εξέγερσης να είναι καθημερινός. Όπως λένε στην ανακοίνωσή τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, στα κελιά αντί για 3 στόμα συνωστίζονται 6 άτομα εκ των οποίων 3 κοιμούνται στο πάτωμα. Στους θαλάμους της παλαιάς πτέρυγας φιλοξενούνται αντί για 24, 28 άτομα εκ των οποίων 4 κοιμούνται στο σαθρό από υγρασία πάτωμα. Ο θάλαμος γυναικών έγινε θάλαμος ανδρών. Τα 2 πειθαρχεία έγιναν κανονικά κελιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ειδικός χώρος για την κράτηση απείθαρχων κρατούμενων. Αποτέλεσμα 200 και πλέον κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτημα.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ όμως. Ούτε για τους κρατούμενους, ούτε όμως και για τον κίνδυνο εξέγερσης με απρόβλεπτες διαστάσεις, τόσο για το προσωπικό της φυλακής, όσο και για την πόλη του Ναυπλίου που βρίσκεται δίπλα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός. Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση των προφυλακίσεων. Ανθυγιεινές συνθήκες. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αλόγιστα πειθαρχικά σε όσους αντιτάσσονται. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ μερικά από τα προβλήματα που καταγγέλλονται χρόνια τώρα. Ακούει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: