Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

Τουριστική ανάπτυξη: η πρόκληση του μέλλοντος

Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ τουριστική ανάπτυξη, με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και με προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι το μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού που προτείνει για την χώρα μας, εφόσον θέλει να συνεχίσει να οδηγεί τις παγκόσμιες τουριστικές εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Geoffrey Lipman. Και δεν έχει άδικο, αφού το μοντέλο «τζατζίκι, μουσακάς, αρχαία και θάλασσα» είναι ξεπερασμένο και παραπέμπει πλέον στον προηγούμενο αιώνα.

Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ ήταν και είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που γνώρισε δόξες στον τουρισμό. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει καθηλωθεί η τουριστική Ανάπτυξη και οι όποιες προσπάθειες γίνονται, είναι ερασιτεχνικές και όχι οργανωμένες, σχεδιασμένες και μελετημένες.

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ανάπτυξη βέβαια δεν είναι μόνον υπόθεση της πολιτείας. Είναι υπόθεση κάθε περιοχής, είναι υπόθεση κάθε πόλης, κάθε νομού, είναι υπόθεση κάθε εμπλεκόμενου στην τουριστική δραστηριότητα. Αυτό φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια η νομαρχία Αργολίδας και σε αντίθεση με τους δήμους της περιοχής, αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματα για μια σοβαρή προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών που αναζητούν άλλες μορφές τουρισμού, πέραν των κλασικών που «πουλούσαν» μέχρι τώρα.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ και άλλων μορφών τουρισμού, με στόχο να γίνει η Αργολίδα δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός, πρέπει να συνεχιστεί. Όπως είχε δηλώσει πέρσι η Φάννη Πάλλη Πετραλιά «η ενίσχυση όλων των μορφών του τουρισμού και η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος σε συνδυασμό με το τρίπτυχο: ποιότητα – ποιότητα – ποιότητα, είναι και το μεγάλο μας όπλο απέναντι στον ανταγωνισμό».

ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, η αναστήλωση των μνημείων, η ανάδειξη περιοχών ειδικού κάλλους, η οργάνωση ποδηλατικών διαδρομών, οι δρόμοι του κρασιού, οι δρόμοι των σπηλαίων και ότι άλλο διαθέτει ο νομός, πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να προβληθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το επόμενο καλοκαίρι η Αργολίδα πρέπει να κερδίσει τους «εναλλακτικούς τουρίστες» για να πούμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας.
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι η πρόκληση του μέλλοντος και για το νομό Αργολίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: