Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Το Ναύπλιο που «Τούρκεψε» και άλλα κουραφέξαλα…

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ξέσπασμα προέκυψε ξαφνικά στο Ναύπλιο, με αφορμή τον πολιτισμό! Ναι! Άνθρωποι που βγήκαν από τα σκονισμένα ντουλάπια της ιστορίας προβάλλοντας Μεσαιωνικές αντιλήψεις και απόψεις υπερπατριωτικές (λες και οι υπόλοιποι δεν είμαστε πατριώτες), ανακάλυψαν Τούρκικες απειλές μέσω του Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου, που εφέτος είναι αφιερωμένο σε καλλιτέχνες της γειτονικής χώρας.
ΓΥΡΝΟΥΝ τους δείκτες των ρολογιών τους αιώνες πίσω και βλέπουν μέσα από ένα πολιτιστικό γεγονός, φαντασιώδεις εθνικές απειλές, εκφράζοντας δήθεν φόβους για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα από τις νότες της μουσικής ή από τα βήματα του χορού των Δερβίσηδων. Θυμούνται το Σταικόπουλο και τον Κολοκοτρώνη και αναστατώνουν το σύμπαν, λες και βιώνουμε ξανά την επανάσταση του 1821!!!
ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ παραλήρημα που βλέπει «μυριάδες ύαινες να καραδοκούν στη γωνιά, κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων», περισσότερο φόβο δημιουργεί. Όχι όμως για τους Τούρκους καλλιτέχνες, που θα δείξουν την δουλειά τους στο Ναύπλιο, αλλά για κάποιους που βρίσκονται ανάμεσά μας. Οι οποίοι βάλθηκαν ξαφνικά να μας κάνουν να ντρεπόμαστε και να νοιώθουμε ότι ζούμε σε μια απολίτιστη χώρα. Οι οποίοι θεωρούν εαυτούς περισσότερο πατριώτες και μετρούν με καντάρια (ΣΣ. Τούρκικη λέξη) τον πατριωτισμό του καθενός. Λες και τους ρωτήσαμε…
ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ τύποι βγήκαν ξαφνικά να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πίσω από το Μουσικό Φεστιβάλ κρύβεται μια καλά μεθοδευμένη επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας. Βγάζουν τα τύμπανα του πολέμου και αρθρώνοντας εθνικιστικές κορώνες και κραυγές, διαδίδουν ότι το Ναύπλιο «Τούρκεψε» και άλλα κουραφέξαλα… Μέχρι και Τούρκικη σημαία να κυματίζει στο Παλαμήδι είδαν οι άθλιοι, 190 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον Τούρκικο Ζυγό!!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτοί οι περίεργοι τύποι δεν αντιλαμβάνονται ότι η μουσική και ο χορός ενώνουν τους λαούς και δεν τους χωρίζουν. Οι περίεργες φωνές που ακούστηκαν ξαφνικά, δημιουργώντας αντάρα στο φιλήσυχο Ναύπλιο, δεν ξέρω πού αποσκοπούν. Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι πραγματικά φοβούνται μια νέα Άλωση της πόλης από τους δερβίσηδες. Δεν χωράει στον νου κάποιου λογικού ανθρώπου, αυτό.

ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΄ΧΕΙ πάντως, πέτυχαν την καλύτερη διαφήμιση για το φεστιβάλ, και μάλιστα χωρίς να ξοδέψει  παρά ελάχιστα ευρώ η διοργανώτρια εταιρεία, για την προβολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: