Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Η κρίση στην αγορά και το πλάνο Τατούλη

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το ρεπορτάζ για την κρίση στην Πελοπόννησο και στην Αργολίδα («Αναγνώστης Πελοποννήσου σελίδες 8 και 20). Η μείωση των πωλήσεων και του τζίρου φτάνει μέσα στις γιορτές σε αδιανόητα νούμερα. Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Με προσφορές οι έμποροι προσπαθούν να κρατήσουν για λίγο ακόμα τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ, που έχουν μεν θετικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή, αλλά που δεν αφήνουν πολλές φορές όμως, σχεδόν κανένα περιθώριο κέρδους στον έμπορο. Επομένως, με την σειρά του ο έμπορος αυτός παύει να είναι ο καταναλωτής του διπλανού καταστήματος, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος να στενεύει και να κλείνει ασφυκτικά για το σύνολο του μικρομεσαίου επιχειρηματικού κόσμου.
ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ο ανταγωνισμός μέσα στην κρίση και θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις ή θα μπουν τελικά τόσα πολλά λουκέτα, ώστε να οδηγηθούμε στην μαύρη αγορά και στους μαυραγορίτες; Και μέχρι πότε θα αντέξουμε να τρώμε από τα έτοιμα; Είναι ερωτήματα που πλανώνται σε όσους θεωρεί ως «έχοντες» η πολιτεία και οι οποίοι καθημερινά σφίγγουν το ζωνάρι, βλέποντας την κατάρρευση να μην έχει τελειωμό.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ την κρίση μια επιχείρηση; Με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που επικρατούν, κανένας δυστυχώς δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση. Ούτε φυσικά οι πλέον ειδικοί, που βλέπουν καθημερινά τις προβλέψεις τους να διαψεύδονται.
Ο ΜΕΓΑΛΕΠΙΒΟΛΟΣ στόχος και το πλάνο του Πέτρου Τατούλη, να γίνει η περιφέρεια Πελοποννήσου μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, πρότυπο ανάπτυξης, μοντέλο τοπικής οικονομίας, παράδειγμα για την έξοδο όλης της χώρας από την κρίση, δίνει ελπίδες αυτή τη στιγμή.
ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ υλοποίησης του σχεδίου είναι να ξεπεραστούν όλες οι παιδικές ασθένειες της περιφέρειας και να προλάβει ο περιφερειάρχης να εφαρμόσει τα σχέδιά του πριν καταρρεύσουν τα πάντα.

1 σχόλιο:

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος λένη την..."αρρώστεια".
Εξηγήστε μου όμως , ω Αργείοι, πως θα πάνε καλα τα μαγαζιά σας όταν οι αγρότες πεινάνε και οι υπάλληλοι βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται καθημερινά και η κατρακύλα δεν έχει τέλος;
Τώρα όσο για αυτά που λέει ο Τατούλης, μου θυμίζουν τον περίφημο υπουργο εργασίας Λάσκαρη , τον θυμάστε αλήθεια, που κατάργησε την παλη των τάξεων.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ. ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ ΑΠΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙ.