Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Θα «ματώσουν» οικονομικά οι Καλλικρατικοί δήμοι

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ φέρνει και για τους δήμους η οικονομική κρίση. Δεν μπορούσε άλλωστε η κρίση αυτή, να μην αγγίξει την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, έναν από τους κεντρικούς κορμούς του κράτους, που έχει παράλληλα άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη.

ΤΑ ΧΡΕΗ των ΟΤΑ ήταν γνωστά σε όλους, εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα δεν έλειψαν στο παρελθόν εντάσεις σε δημοτικά συμβούλια, καταγγελίες και κορώνες στα προεκλογικά μπαλκόνια, για την διαχείριση των οικονομικών των δήμων και των τέως νομαρχιών. Ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων βρέθηκαν αιρετοί να κάθονται στο σκαμνί του κατηγορουμένου, για δαπάνες οι οποίες δεν θεωρούνταν σύννομες.
Η ΦΡΑΣΗ «χτύπησε κόκκινο ο δήμος» ήταν από τις αγαπημένες του τοπικού τύπου. Αλλά και η αγωνία των δημοτικών υπαλλήλων αν θα φτάσουν τα λεφτά της ταμειακής υπηρεσίας για να πληρωθούν, δεν είναι καινούργιο φρούτο. Κρατάει χρόνια …αυτή η κολόνια.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ των εκατομμυρίων ευρώ, που χρωστούν οι ΟΤΑ της Αργολίδας δύσκολα θα μηδενιστεί αν δεν «ματώσουν» οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι. Και οι πολίτες τους μαζί. Γιατί δεν φταίει μόνο η κακή διαχείριση, ούτε οι σπατάλες (αν υπήρχαν), αλλά και η μη καταβολή δημοτικών τελών από καταστήματα των πόλεων στους δήμους, η μη πληρωμή των λογαριασμών του νερού και η κάθε είδους υστέρηση των εσόδων. Έσοδα τα οποία πολύ δύσκολα θα εισπραχθούν από τα άδεια ταμεία των καταστημάτων και τις άδειες τσέπες των οφειλετών.
ΟΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΙ δήμοι θα υποφέρουν μέχρι να ξεχρεώσουν για έναν επιπλέον λόγο: Επειδή κουβαλούν και τα χρέη των δήμων που συνενώθηκαν στις μεγάλες πόλεις, οι οποίες ήταν ούτως ή άλλως υπερχρεωμένες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

...και επιτελους, να δουμε και μερικα νουμερα δαπανων στο διαδικτυο. Ειδικα για τις Δημοτικες Επιχειρησεις. Οχι οτι ειναι υποψηφια "υποπτα" αλλα για να ξερουμε τι δινουμε που.