Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Γυμνοί δήμαρχοι σε ρόλο …Καλλικράτη

ΤΟΝ ΡΟΛΟ του «αρχιτέκτονα Καλλικράτη», ώστε να κτίσουν τους νέους δήμους που θα λειτουργήσουν από την Πρωτοχρονιά και μετά, αποκτούν οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι. Χωρίς όμως ακόμα να γνωρίζουν πού βαδίζουν και τι πρέπει να πράξουν, αφού το υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί ή εμφανίζεται ανήμπορο και ανίκανο να δώσει οδηγίες για την μεταβατική περίοδο. Ο λεγόμενος «Οδικός χάρτης» του υπουργείου Εσωτερικών, μάλλον μπερδεύει, παρά διευκολύνει τους αιρετούς (αν και κάποιοι ακόμα τον αναζητούν).


ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ, αλλά ακόμα και οι πλέον έμπειροι υπάλληλοι των δήμων, εμφανίζονται γυμνοί απέναντι στο νέο θεσμό και δεν μπορούν να δώσουν λύση ούτε στα πλέον απλά ζητήματα που υπολογίζουν ότι θα κληθούν να επιλύσουν από την Πρωτοχρονιά και μετά.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που είδαμε να κάνει τον γύρο της Ελλάδας με τον πολίτη του «Καλλικρατικού» δήμου Ναυπλίου από τη Νέα Τίρυνθα, τη Μιδέα και την Ασίνη ο οποίος δεν γνωρίζει που θα απευθυνθεί για να βγάλει μια πολεοδομική άδεια ή ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, είναι χαρακτηριστικό. Την απάντηση - μέχρι στιγμής - δεν μπορεί να την δώσει κανείς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των απομακρυσμένων κυρίως περιοχών να ανησυχούν ότι κατά την μεταβατική περίοδο θα μείνουν χωρίς υπηρεσίες στις «συναλλαγές» τους με τους ΟΤΑ.

ΜΕΧΡΙ και οι υπάλληλοι των δήμων ανησυχούν πώς θα λάβουν την μισθοδοσία τους, αφού ακόμα και στα πλέον απλά ζητήματα που θα προκύψουν σε έναν μήνα από τώρα, δεν δίδονται ξεκάθαρες απαντήσεις. Φυσικά οι λύσεις δίδονται αλλά η ενημέρωση είναι λειψή. Η μεταβατική περίοδος φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη για όλους μας και κυρίως για όσους έχουν μπροστά τους γραφειοκρατικές εκκρεμότητες με τους δήμους, ή κάθε είδους συναλλαγές.

ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ όμως θα προκύψουν, αφού κανείς τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει μεριμνήσει πού θα στεγαστούν οι νέες υπηρεσίες οι οποίες μεταφέρονται από τις νομαρχίες στους δήμους. Την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου οι υπάλληλοι θα αναζητούν γραφεία και οι πολίτες θα αναζητούν υπευθύνους. Και θα συνεχιστεί το αλαλούμ μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ή θα τρέχουν την τελευταία στιγμή οι δήμαρχοι να βρουν τρόπο πώς θα διατηρήσουν τις υπάρχουσες υποδομές των νομαρχιών και των συνεννοημένων δήμων αναζητώντας τις κατάλληλες φόρμουλες.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ όμως θα τρέχει από ΚΕΠ σε ΚΕΠ και από δημαρχείο σε πρώην δημαρχείο για να εξυπηρετηθεί. Και όλα αυτά γιατί ο «Καλλικράτης» βρήκε απροετοίμαστη και την κρατική μηχανή και τους αυτοδιοικητικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: