Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Σε αναμμένα κάρβουνα οι νέοι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ξεκινούν από τον Γενάρη οι δήμοι το ταξίδι τους στο νέο θεσμό, τον «Καλλικράτη». Το ίδιο και οι Περιφέρειες.


ΤΟΣΟ ΘΕΣΜΙΚΑ όσο και οργανωτικά, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ «Καποδιστριακών» και «Καλλικρατικών» δήμων. Και αν δεν γίνουν εξ΄ αρχής οι απαραίτητες κινήσεις «ματ» τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης για να καλύψει τα θεσμικά κενά, όσο και από πλευράς δημάρχων για να καλύψουν τα οργανωτικά κενά, τότε το χάσμα θα δημιουργήσει μεγάλες δυσλειτουργίες και παρενέργειες με άμεσες επιπτώσεις στον πολίτη.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ από κανέναν δεν έγινε η απαραίτητη προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να προχωρήσει ομαλά η μετάβαση στο νέο θεσμό. Ούτε καν οι αίθουσες που θα στεγάσουν τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν προβλεφτεί, πόσο μάλλον άλλα θέματα διοικητικής και οργανωτικής φύσεως.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ που απομένει μέχρι την Πρωτοχρονιά οπότε και ορκίζονται οι νέοι δήμαρχοι με τα νέα δημοτικά συμβούλια δεν είναι μεγάλο. Κάτι περισσότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι να ξεκινήσει την λειτουργία του ο νέος θεσμός της αυτοδιοίκησης. Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι έχουν μεγάλη ευθύνη για να πετύχει ο στόχος (είτε έχουν πρόσφατη εμπειρία αυτοδιοικητική –όπως ο Αναγνωσταράς στο Ναύπλιο και ο Καμιζής στο Κρανίδι-, είτε είναι νέοι – όπως ο Καμπόσος στο Άργος και ο Γκάτζιος στην Επίδαυρο).

ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ και οι δε, θα βαδίσουν στην αρχή πάνω σε αναμμένα κάρβουνα και όχι σε στρωμένα χαλιά. Και θα πρέπει να ξεπεράσουν ταχύτατα τις δυσκολίες που θα βρουν μπροστά τους, ώστε να μπορέσουν να ξεκολλήσουν από τον σχεδιασμό λειτουργίας του θεσμού και την υλοποίησή του και να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πρόγραμματός τους. Για να μην βαλτώσουν οι δήμοι τα 3,5 χρόνια που θα έχουν μπροστά τους οι νεοεκλεγμένοι, μέχρι τις επόμενες εκλογές.

ΤΑ ΙΔΙΑ ισχύουν και για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο οποίος επίσης θα καθίσει σε μια ηλεκτρική καρέκλα με χιλιάδες άλυτα προβλήματα μπροστά του, που αναζητούν λύση από την πρώτη ημέρα, αφού πριν από ο,τιδήποτε άλλο θα πρέπει να βάλει «εμπρός» τον νέο θεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: