Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Έντομο - απειλή για καλλιέργειες εσπεριδοειδών

Απειλή για τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, αλλά και για τα παραγόμενα προϊόντα, αποτελεί ο «καστανός τετράνυχος των εσπεριδοειδών». Η διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Αργολίδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού εντοπίστηκε σε κτήματα της περιοχής των Ιρίων, καθώς και σε λεμονιές στη Νέα Κίο.

Ο τετράνυχος αυτός ζει και αναπτύσσεται κυρίως στην άνω επιφάνεια των φύλλων, κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης όπου παρατηρούνται και οι πρώτες ωοτοκίες. Όταν ο πληθυσμός είναι μεγάλος τότε δύναται να παρατηρηθεί και στην κάτω επιφάνεια, ενώ το χειμώνα την προτιμά για την προστασία του. Στις σοβαρές προσβολές προκαλεί κακή λειτουργία του φαινομένου της φωτοσύνθεσης και της διαπνοής του φυτού με αποτέλεσμα τις θερμές ώρες αυτό να χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και τελικά τα δέντρα να εμφανίζουν εξασθενημένη ανάπτυξη και μειωμένη παραγωγή. Στις προσβεβλημένες λεμονιές είναι εντυπωσιακή η φυλλόπτωση που ακολουθεί, ενώ στα μανταρίνια και στα πορτοκάλια προσβάλλονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί.

Ο καστανός τετράνυχος των εσπεριδοειδών, Eutetranychus orientalis Klein (Acari: Tetranychidae) είναι ένα πολυφάγο είδος το οποίο απαντάται κυρίως σε τροπικές περιοχές. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2001, στην περιοχή του αεροδρομίου του Ελληνικού, σε φύλλα λεμονιάς και αρτόκαρπου. Πριν λίγο καιρό έκανε ξανά την εμφάνισή του στην Αργολίδα.

Οι γεωπόνοι εκτιμούν ότι ο πιθανός τρόπος μεταφοράς του εντόμου έχει γίνει με τα μέσα συσκευασίας και σίγουρα θα βρεθεί και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας, αφού συνεχώς γίνεται διακίνηση προϊόντων τόσο εντός του νομού όσο και από διάφορες περιοχές προς τις λαϊκές αγορές της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να παρατηρήσουν με λεπτομέρεια τα κτήματά τους και να αναφέρουν αν εντοπίσουν το καστανό τετράνυχο στα δένδρα τους.

Για την αντιμετώπισή του η διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Αργολίδας προτείνει την διενέργεια άμεσου ψεκασμού σε περιπτώσεις προσβολής εσπεριδοειδών με εκλεκτικό ακαρεοκτόνο, εγκεκριμένο για το συγκεκριμένη χρήση.

Επισημαίνεται ότι, επειδή πρόκειται για παθογόνο καραντίνας και έχει εντοπιστεί στη χώρα μας, στην Κύπρο και στην Ισπανία από τις χώρες της Ε.Ε., απαγορεύεται αυστηρά η διακίνησή καρπών εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα, τόσο για εξαγωγές όσο και για την εσωτερική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: