Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Ο πρωταγωνιστής των εκλογών

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απλά ο νικητής των εκλογών η αποχή. Μαζί με όσους επέλεξαν συνειδητά να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό το ποσοστό γίνεται αστρονομικό, αγγίζοντας το μισό εκλογικό σώμα. Στην Πελοπόννησο σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αριθμός αυτός αγγίζει το 49,86%. Δηλαδή 331.568 ψηφοφόροι από τους 709.403 εγγεγραμμένους δεν επέλεξαν κανέναν υποψήφιο περιφερειάρχη! Επομένως η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά είναι ο πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ όμως, τα ποσοστά αυτών που αντέδρασαν στην επιλογή δημάρχου, δεν απέχουν και πολύ από αυτά της Περιφέρειας. Ίσως βέβαια γιατί είναι διπλές οι εκλογές και δεν μπορεί κάποιος να απέχει στην μια από τις δύο διαδικασίες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι να ταρακουνηθούν υποψήφιοι δήμαρχοι της δεύτερης Κυριακής και υποψήφιοι περιφερειάρχες και να αναζητούν τον τρόπο που θα προσελκύσουν τους ψηφοφόρους αυτή τη φορά, ώστε να αποτρέψουν το Βατερλό τους. Τα πραγματικά αίτια όμως της συγκεκριμένης αντίδρασης του κόσμου, δεν τα διάβασαν σωστά.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο το μνημόνιο και η ψήφος υπέρ ή κατά της παραμονής της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ., ούτε η αντίδραση του κόσμου να μπει σε τέτοιες λογικές και να γίνει συνυπεύθυνος με τους κυβερνώντες για τις επιλογές τους.

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ του πολιτικού συστήματος είναι η βασική αιτία της αντίδρασης σε αυτές τις εκλογές, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη την επόμενη Κυριακή, όταν θα έχουν εκλείψει οι «υποχρεώσεις» στους αμέτρητους δημοτικούς συμβούλους, που στις περισσότερες περιπτώσεις «ανάγκαζαν» τους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη λόγω συγγένειας ή λόγω φιλίας. Η υποχρέωση αυτή πλέον δεν υφίσταται. Και αν δεν πάει ο κόσμος να ψηφίσει για δήμαρχο, δεν θα πάει ούτε για περιφερειάρχη, με αποτέλεσμα το ποσοστό αυτών που δεν θα ψηφίσουν να εκτιναχθεί τελικά σε δισθεόρατα ύψη.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ σύστημα ο πολίτης σήμερα στην Ελλάδα έχει απαξιώσει και τους αυτοδιοικητικούς τους οποίους παίρνουν πλέον τα σκάγια, μαζί με τους πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: