Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η εποχή των «παχιών αγελάδων» για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, πέρασε


ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ των κεντρικών καταστημάτων αφ΄ ενός και η οικονομική κρίση από την άλλη, αποτρέπουν πλέον τους επαγγελματίες να νοικιάζουν κεντρικά καταστήματα στις πόλεις της Αργολίδας. Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα, αυτό το διάστημα, κανείς δεν παίρνει το ρίσκο να μπει στην διαδικασία να ανοίξει το δικό του κατάστημα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ, συχνότερα να κλείνουν μαγαζιά, παρά να ανοίγουν. Με την κρίση  που υπάρχει στην αγορά είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με το εμπόριο και ακόμη πιο δύσκολο να συντηρήσει την επιχείρησή του. Με αυτά τα λόγια «παλιές καραβάνες» του εμπορίου, δίνουν την δική τους ερμηνεία στο φαινόμενο της εποχής.
ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ βγήκαν τους τελευταίους μήνες, πολλά μαγαζιά στο Ναύπλιο, στο Άργος, στο Κρανίδι. Ιδιαίτερα στις κεντρικές οδούς των πόλεων της Αργολίδας η οικονομική κρίση είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ για τα οποία στο παρελθόν γίνονταν ακόμα και «πλειστηριασμοί» από επιχειρηματίες για το ποιος θα δώσει το μεγαλύτερο ενοίκιο, ώστε να έχει και την καλύτερη βιτρίνα, κατέβασαν πλέον ρολά, αφού τα ταμεία έμειναν άδεια και δεν μπορούσαν όσοι τα νοίκιαζαν να αντεπεξέλθουν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ πλέον επιχειρήσεις του νομού που παραμένουν ακόμα ανοιχτές είναι και αυτές στο όριο να βάλουν λουκέτο, αφού τα αυξημένα έξοδα και τα μικρά έσοδα, κάνουν τους ενοικιαστές να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες, αρνούνται να προσαρμοστούν και να ρίξουν τα ενοίκια επιμένοντας σε απαιτήσεις που άλλοτε ήταν θεμιτές, όχι όμως και σήμερα. Έτσι βλέπουμε καταστήματα που έχουν κατεβάσει ρολά ακόμα και για μια διετία να παραμένουν ξενοίκιαστα.
Η ΧΡΟΝΙΑ που διανύουμε είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών για την οικονομική δραστηριότητα του νομού, γεγονός που αναδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αργολίδας (Βλέπε ρεπορτάζ στην σελίδα 5). Τα αίτια όμως που αναγκάζουν δεκάδες καταστηματάρχες να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, δεν περιορίζονται μόνο στην δυσμενή οικονομική κρίση αλλά και στα απίστευτα υψηλά ενοίκια, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν. Είναι καιρός αυτή η νοοτροπία των ιδιοκτητών να αλλάξει, αφού δεν μπορούν να σταθούν άλλο οι τοπικές επιχειρήσεις.
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ είναι καιρός πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι περάσανε οι εποχές των «παχιών αγελάδων», που παίρνοντας τρία ενοίκια μπορούσαν να δηλώνουν εισοδηματίες και να ζουν απ' αυτά. Έχουν και οι ίδιοι μερίδιο ευθύνης και μπορούν να βοηθήσουν την τοπική οικονομία, που επί τόσα χρόνια ζουν απ' αυτήν, ρίχνοντας τα ενοίκια δραστικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ Μ......ΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΝΟΙΚΙΑΣΤΟ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ή ΑΦΟΥ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΦΕΣΑΚΙΑ ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ.
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΞΕΦΟΥΣΚΩΜΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ.
ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ..........