Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Δεν αρκεί απλά και μόνο η δημιουργία υδροκέφαλων Δήμων

ΜΠΟΡΕΙ να ζεσταίνει τις μηχανές για τις συνενώσεις η Κυβέρνηση και να ετοιμάζεται να προχωρήσει στις συνενώσεις των δήμων – γιατί έτσι απαιτεί, εδώ και πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση - όμως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αν υπάρξει βιασύνη, θα είναι πολλά.
ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ να προχωρήσουμε σε συνενώσεις των ΟΤΑ; Όχι, θα πει κανείς γιατί η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει πολύ για μια τέτοια κίνηση. Ναι, όμως θα αντιπαρατεθεί κάποιος άλλος βαθιά σκεπτόμενος, αφού δεν έγινε διάλογος με την κοινωνία, ενώ ο διάλογος με την υπάρχουσα αυτοδιοίκηση ξεκίνησε μεν από την προηγούμενη κυβέρνηση, χάθηκε όμως στα γρανάζια του καιροσκοπισμού και του πολιτικού κόστους και δεν ολοκληρώθηκε.
Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ του διαλόγου που είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην επαναληφθεί το αποτυχημένο εγχείρημα του «Καποδίστρια Ι». Και φυσικά τα κριτήρια που πρέπει να επικρατήσουν, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι καιροσκοπικά, δηλαδή ανάλογα με την εκλογική δύναμη του κάθε κομματικού υποψήφιου δημάρχου, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, ώστε μέσα από τις επερχόμενες νέες συνενώσεις να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο. Άρα είναι αδιανόητη σήμερα η συνένωση μόνο στο χάρτη, χωρίς να υπάρχει και κοινωνική συναίνεση.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση όμως σε όλα αυτά θα πρέπει να είναι και η μεγάλη οικονομική ενίσχυση των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν, αφού οι υπάρχοντες από την ένωση των οποίων θα προκύψουν οι καινούργιοι, έχουν προ πολλού χτυπήσει «κόκκινο» στα ταμεία τους.
ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ οι συνενώσεις με ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως αν δεν λάβουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής «δε θα γιατρέψουν, αλλά θα κόψουν το κεφάλι που πονάει», όπως έλεγε κάποιος κοινοτάρχης, αναφερόμενος στην ερήμωση των χωριών και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Επομένως μέσα από τις νέες συνενώσεις που θα έρθουν πρέπει, επιπλέον, με κάθε τρόπο να αποτραπεί η ακόμα μεγαλύτερη ερήμωση της περιφέρειας, η εγκατάλειψη της γης και η όξυνση του δημογραφικού προβλήματος. Επομένως βασικό κριτήριο της κυβέρνησης για να προχωρήσει στον νέο «Καποδίστρια», δεν πρέπει να είναι απλά η αποφυγή νέων αντιπαλοτήτων αλλά νέων εκρηκτικών προβλημάτων στην αυτοδιοίκηση.
ΠΟΛΛΟΙ Καποδιστριακοί Δήμοι έχουν παράξει σημαντικό έργο και απορροφήσει πολλά χρήματα, αλλά υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις που δεν επετεύχθη αυτός ο στόχος. Πολλοί μεγάλοι Δήμοι ακόμα και σήμερα, τόσα πολλά χρόνια μετά τον «Καποδίστρια Ι», δεν είναι βιώσιμοι, αλλά προβληματικοί.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ δεν αρκεί απλά και μόνο η δημιουργία υδροκέφαλων Δήμων, που θα δημιουργήσουν αντί για να λύσουν προβλήματα στους πολίτες και τη διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: