Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Ως πότε οι δήμοι, θα ρίχνουν τις ευθύνες στον …κακό τους τον καιρό;

ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ φορές η Αργολίδα έχει πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα. Όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς –μη εξαιρουμένων και των πολιτών- δεν βάζουν μυαλό. Κάθε φορά αναθεματίζουμε αυτούς που κλείνουν τα ρέματα, αυτούς που δεν φροντίζουν να ξεφράζουν τα φρεάτια στους δρόμους των πόλεων, αυτούς που δεν φροντίζουν από πριν να μην συμβούν καταστροφές. Αλλά λίγο αργότερα ως κλασικοί Ελληναράδες τα ξεχνάμε όλα. Και επανερχόμαστε για να αναθεματίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, πλην ημών, στην επόμενη καταστροφή.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ για παράδειγμα, αν κατεβάσει ποτάμι το κλεισμένο ρέμα στον Λάλουκα; Τί θα γίνει, αν κατέβει ποτάμι στο κλεισμένο ρέμα της Ευαγγελίστριας, στο Ναύπλιο; Τί θα γίνει με τα κλεισμένα ρέματα στην Ερμιονίδα; «Ωραίες» οι αναπλάσεις και οι οικοδομές, αλλά πού θα πάνε τα νερά;
ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ. Τί θα γίνει με την πρώτη έντονη καταιγίδα, όταν εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών που είναι διάσπαρτα σε κάθε λόφο και ραχούλα του νομού, κυλήσουν και φράξουν τους χειμμάρους; Ποιός θα λογοδοτήσει για την απειλούμενη καταστροφή σε υποδομές, σε περιουσίες και –φευ- σε ανθρώπινες ζωές;
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ στη νομαρχία δεν πρέπει να είναι για το θεαθήναι, ούτε για την μετακύληση ευθυνών. Ο πανικός της Πολιτικής Προστασίας, που την τελευταία στιγμή και εν όψει κακοκαιρίας η οποία αναμένεται σύμφωνα με την ΕΜΥ για τα επόμενα 24ωρα, να συγκαλέσει σύσκεψη και να ζητήσει την λήψη άμεσων μέτρων από τους δήμους, δεν αρκεί.
ΟΛΑ αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί και όσοι δεν τα έχουν εφαρμόσει να έχουν ήδη τιμωρηθεί. Αλλά στην Ελλάδα …ζούμε. Περιμένουμε στο …παραπέντε να τρέξουμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ελάχιστοι – μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού – είναι οι δήμοι που φρόντισαν από πριν να λάβουν κάποια αποσπασματικά μέτρα. Και μάλιστα διαφήμισαν τις ενέργειές τους αυτές με την έκδοση πανηγυρικών δελτίων τύπου, λες και δεν είναι υποχρέωσή τους… Οι περισσότεροι στρουθοκαμιλίζουν στο πρόβλημα και ρίχνουν τις ευθύνες, αν σημειωθούν πλημμύρες, στον …κακό τους τον καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: