Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Οι σπατάλες των δήμων και ο έλεγχος που λείπει

ΥΒΡΙΔΙΚΑ μικρού κυβισμού και για λίγους, θα είναι σύντομα τα κρατικά αυτοκίνητα υπόσχεται η κυβέρνηση, για να μειώσει την σπατάλη του δημοσίου, όπως ανακοινώθηκε χθες.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ όμως στους υπόλοιπους δημόσιους φορείς και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πόσο χρηστή είναι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος και πόσο ελέγχονται οι αιρετοί για τις σπάταλες που κάνουν; Οι δημοτικές επιχειρήσεις πώς θα εξυγιανθούν, όταν ξοδεύουν αλόγιστα και με αδιαφάνεια τους πόρους που διαθέτουν;
ΟΙ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ των υπουργών είναι το κερασάκι στην τούρτα και ένα καλό επικοινωνιακό μέτρο κατά της σπατάλης. Αρκεί όμως; Οι ΟΤΑ μπορεί να ελέγχονται τελευταία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις που χαραμίζονται αλόγιστα εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να επιτυγχάνεται κανένα κοινωνικό όφελος.
ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ πρέπει να μπει στο …κόκαλο, σε κάθε επίπεδο του δημοσίου, κεντρικά αλλά και τοπικά. Γιατί μπορεί το «ψάρι να βρωμάει από το κεφάλι», όπως λέει ο σοφός λαός, όμως και η ουρά δεν …τρώγεται. Η διαφάνεια στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος αν περιοριστεί μόνο κεντρικά σε επίπεδο υπουργείων, δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά μόνο μέρος αυτών.
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ του δημόσιου χρήματος, οι προϋπολογισμοί – μπακαλόχαρτα των ΟΤΑ, η διαφθορά, η πελατειακή σπατάλη του δημόσιου κορβανά πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή.
Η ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, η ακραία γραφειοκρατία, η διαφθορά και η αδιαφάνεια σε τοπικό επίπεδο είναι ανάλογη αυτής σε κεντρικό επίπεδο και το γνωρίζουν και οι …πέτρες.
Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ της διαφάνειας ως προς την διαχείριση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το νοικοκύρεμα των οικονομικών των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις από τους αιρετούς, χρειάζεται την κρατική παρέμβαση, χωρίς βέβαια να χαθεί η ένοια της αυτο-διοίκησης. Είναι ευκαιρία το ξεκαθάρισμα να γίνει αυτή τη φορά σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: