Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

«Καμπανάκι» για ιστορικά κτίρια στο Αργος

Xάνονται το ένα μετά το άλλο στην πόλη του Αργους τα σπίτια των αγωνιστών και των πολιτικών της Νεότερης Ιστορίας της χώρας.

Οσα δεν μπόρεσε να αφανίσει ο χρόνος, φροντίζει για την εξαφάνισή τους το ανθρώπινο χέρι, ενώ από πλευράς των δημοτικών αρχών τα τελευταία χρόνια η αδιαφορία έως και η καταστροφική ασυνέπεια αποτέλεσαν πάγια πολιτική στο θέμα των ιστορικών κτιρίων.

Μάλιστα, πριν από χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο Αργους, με τη σύμφωνη γνώμη ακόμα και της μειοψηφίας, προσπάθησε να κατεδαφίσει το κονάκι στο οποίο ο Μακρυγιάννης ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του.

Το κτίριο γκρεμίστηκε τελικά, όταν μετά τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου, ξαφνικά κατέπεσε η στέγη του και μετατράπηκε το οικόπεδο σε σκουπιδότοπο.

Κίνδυνος
Στο σημερινό κέντρο της πόλης βρίσκεται το διώροφο σπίτι του Σπυρίδωνος και του Χαρίλαου Τρικούπη. Κινδυνεύει και αυτό να καταρρεύσει, αν δεν επισκευαστεί και αναπαλαιωθεί.

Πρόκειται για ένα από τα δύο κτίρια που κατασκεύασε ο Σπ. Τρικούπης με την πώληση των οικοπέδων στο Ηραίο του Αργους που του είχαν δοθεί ως αποζημίωση για τη συμμετοχή του στην Επανάσταση.

Το διώροφο σπίτι του Τρικούπη στο Αργος έχει περιέλθει εδώ και χρόνια στην ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία αρχικά το προόριζε για να στεγάσει υποκατάστημα, αλλά οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ.

Ο Δήμος Αργους, κάνοντας την αρχή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα «Βενετία και Αργος», στοχεύει πλέον τώρα να περισώσει ό,τι μπορεί.

Οπως δηλώνει ο δήμαρχος Αργους, Βασίλης Μπούρης, υπάρχει η πρόθεση από τη δημοτική αρχή ακόμα και να αγοραστούν ορισμένα από τα πολλά ιστορικά κτίρια της πόλης, ώστε να αξιοποιηθούν.

ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ

ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11421&subid=2&tag=8334&pubid=1716634#

Δεν υπάρχουν σχόλια: