Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

Πόσες γούβες θα έκλειναν με 53.000 ευρώ;

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ορθώς έκρινε να αποζημιωθεί από τον δήμο Ναυπλίου ο νεαρός οδηγός που τραυματίστηκε βαριά στο ατύχημα που υπέστη. Με υπαιτιότητα του δήμου Ναυπλίου, έπεσε σε μια τεράστια λακκούβα διαστάσεων 1Χ1,5 μέτρου με την μοτοσυκλέτα του. Ο δήμος καλείται τώρα να αποζημιώσει τον παθόντα με 52.713.30 ευρώ.
ΠΟΣΑ ΟΜΩΣ ατυχήματα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής και πόσες υλικές ζημιές έχουν πάθει οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους, πέφτοντας σε ανάλογες παγίδες; Τα στατιστικά – αν υπήρχαν – θα έδειχναν ότι έχουν γίνει πάρα πολλά ανάλογα ατυχήματα. Ελάχιστα όμως έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες για να αποζημιωθούν.
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ όμως των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τους δρόμους συνεχίζεται. Παντού σε όποιον δρόμο κι αν κινηθεί κανείς εντός ή και εκτός των πόλεων, θα συναντήσει κακοτοπιές που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Ποιος όμως ενδιαφέρθηκε να καταγράψει και να επισκευάσει αυτές τις παγίδες; Μάλλον κανείς. Γιατί συνηθίσαμε να ζούμε σε πόλεις που δεν είναι φιλικές προς τους πολίτες.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ τα 53.000 ευρώ που θα δαπανήσει τώρα ο δήμος Ναυπλίου για να αποζημιώσει τον άτυχο οδηγό (και λίγα είναι για ό,τι έπαθε ο νεαρός μοτοσικλετιστής), θα μπορούσαν πριν να συμβεί το ατύχημα να είχαν διατεθεί για να επισκευαστούν οι δρόμοι – παγίδες. Και φυσικά τα πεζοδρόμια στα οποία σημειώνονται συνεχώς πτώσεις ανθρώπων και τα κατάγματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Και όμως και πάλι –φευ- κάποια στιγμή στο μέλλον, κάπου θα συμβεί ανάλογο περιστατικό, ίσως γιατί η επισκευή των δρόμων και η επούλωση των λάκκων δεν είναι έργα βιτρίνας και δεν πετυχαίνουν ψηφοθηρικούς σκοπούς.
ΑΝ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΝ όμως οι υπεύθυνοι και ως φυσικά πρόσωπα, τότε ίσως να άλλαζε κάτι. Γιατί τώρα ποιος νοιάζεται που θα φτωχύνει ο δήμος κατά 53.000 ευρώ; Αν όμως ο εκπρόσωπος του δήμου που είναι ο καθ΄ ύλην υπεύθυνος στο συγκεκριμένο πόστο, πλήρωνε …την νύφη από την τσέπη του, και ένοιωθε ζεστή την καταδίκη στο κεφάλι του, δεν θα τολμούσε άλλη φορά να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές λόγω της απραξίας του, της αδιαφορίας του και των διαφορετικών προτεραιοτήτων που δίνει.
ΑΛΛΑ «φυσικά κανείς δεν κλείνει μέσα αυτούς που ευθύνονται για τις κακοτεχνίες, καθώς είναι πολιτικοί και έχουν ασυλία, είτε δημόσιοι υπάλληλοι που ουδείς τολμά να τους ενοχλήσει, διότι μαύρο φίδι που τον έφαγε αν τα βάλει με τα συνδικάτα τους, που διεκδικούν πλήρη ασυδοσία και το ακαταδίωκτο», όπως σημειώνει συμπτωματικά σε άρθρο του προ διετίας στο «Βήμα» ο Γιάννης Μαρίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: