Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Ιχθυοτροφεία ώρα μηδέν

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ της Αργολίδας «ξεσηκώνονται» δημοτικά συμβούλια, κάτοικοι και φορείς κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Αφορμή η Δημόσια Διαβούλευση για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού».
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ χρόνια επικρατούσε μία αναρχία και είναι καιρός να μπει τάξη σε αυτόν τον τομέα. Όχι όμως με αφορισμούς και ακρότητες. Στόχος των τοπικών κοινωνιών δεν είναι η καταστροφή επιχειρήσεων που φέρνουν εκατομμύρια συναλλάγματος, ούτε βέβαια η ανοχή της ασυδοσίας στις θάλασσες.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνει είναι αφενός η προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου η οικονομία του τόπου, που σε ένα σημαντικό ποσοστό στηρίζεται και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Δηλαδή να βρεθεί η χρυσή τομή.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΑΜΕΣΑ επιβάλλεται είναι να τηρηθούν οι όροι αδειοδότησης των υφιστάμενων επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιεργειών και να μην δοθούν νέες, ώστε σταδιακά να επιτευχθεί η απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ λεπτοί χειρισμοί και σε καμία περίπτωση σπασμωδικές κινήσεις. Είναι πραγματικά μοναδική η ευκαιρία να μπει μία τάξη και να αποσυμφορεθεί τόσο ο Αργολικός κόλπος, όσο και ο Σαρωνικός από ανεξέλεγκτες δράσεις, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ όμως αυτός ο σκοπός και να μην μείνουμε στα λόγια, χρειάζονται προοδευτικά βήματα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αλλιώς, για μία ακόμα φορά κάποιοι θα ξεθυμάνουν και θα συνεχιστεί ό,τι γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: