Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η εξαθλίωση της αστυνομίας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφήνει πλέον απροστάτευτο τον ίδιο τον πολίτη και τον κάνει έρμαιο στις ορέξεις του κάθε κακοποιού. Η έλλειψη κονδυλίων για την στοιχειώδη λειτουργία της αστυνομίας στην Αργολίδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξάνει την ανασφάλεια και δημιουργεί όλα τα δεδομένα για περαιτέρω κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ που το τελευταίο τρίμηνο κυκλοφορούσαν ελάχιστα περιπολικά στους δρόμους της Αργολίδας. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί σήμερα ο «Αναγνώστης» (σελ. 16) εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν η αστυνομία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε λάδια στα περιπολικά – πόσο μάλλον να συντηρήσει τα απαρχαιωμένα της αυτοκίνητα, είναι ανήμπορη ακόμα και να εξυπηρετήσει τον στοιχειώδη ρόλο της: δηλαδή την αστυνόμευση.

ΠΩΣ ΝΑ αστυνομευτεί για παράδειγμα η τεράστια έκταση της Ερμιονίδας, όταν από τα έξι περιπολικά αυτοκίνητα, λειτουργεί μόνο το ένα; Πώς να σταματήσουν ή έστω να περιοριστούν οι καθημερινές κλοπές και ληστείες στο νομό, όταν οι δράστες κινούνται ανενόχλητοι;

Η ΕΛΑΣ απαξιώνεται πλέον όχι μόνο στα μάτια των πολιτών, αλλά και όσων παρανομούν. Και απαξιώνεται ακόμα και στα μάτια των ίδιων των υπαλλήλων της, δηλαδή των αστυνομικών, όταν συμβαίνει να μην υπάρχουν κονδύλια ούτε για την αγορά πετρελαίου στο Άργος, με αποτέλεσμα το αστυνομικό τμήμα να είναι «ψυγείο» όλο τον χειμώνα.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ κονδυλίων υποβαθμίζει την ΕΛΑΣ και δημιουργεί τις συνθήκες «ζούγκλας» στο νομό. Η εξαθλίωση του θεσμού με την έλλειψη και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές μετατρέπει την περιοχή σε τριτοκοσμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: