Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ακύρωσαν τον θεσμό του συμπαραστάτη

ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΕ ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης από τους ίδιους τους δημάρχους, αλλά και από τα δημοτικά συμβούλια, πριν καν εφαρμοστεί. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις περιφέρειες. Οι χειρισμοί πλειοψηφιών και μειοψηφιών οδήγησαν στην ακύρωση ενός νέου και πολλά υποσχόμενου θεσμού, που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την διαφάνεια στη διοίκηση και όχι για να βολέψει ημετέρους.


Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να τοποθετηθούν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης των δημάρχων και του περιφερειάρχη που δεν θα υπηρετούν τον θεσμό, αλλά τους ίδιους τους αιρετούς που τα πρότειναν, είχε ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί τελικά συμπαραστάτης, ούτε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε στον δήμο Άργους, ούτε στον δήμο Ναυπλίου. Γιατί ήταν φυσικό και αναμενόμενο, οι αντιπολιτεύσεις να μην δεχθούν να ταυτιστεί αυτός που ελέγχει (δηλαδή ο συμπαραστάτης) με τον ελεγχόμενο. Αντίστοιχα, όπου υπήρξαν ιδιαίτερες προτάσεις και προτιμήσεις των μειοψηφιών ήταν αναμενόμενο να μην ακολουθήσουν οι πλειοψηφίες.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ του δημάρχου και της διοίκησης ή του δημότη; Ποιός είναι τελικά, ο ρόλος του νέου θεσμού; Φυσικά συμπαραστάτης του δημότη, όπως έλλωστε είναι και ο τίτλος. Όμως, η επιλογή ενός στενού συνεργάτη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, αλλά και ενός φίλου της μιας ή της άλλης παράταξης υποκρύπτει μια στόχευση τέτοια που οδηγεί στην τακτοποίηση των ημετέρων, και φανερώνει μια φοβία για την απώλεια της απόλυτης εξουσίας.

Ο ΣΟΦΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ βέβαια, προέβλεψε ορθά και δεν άφησε περιθώρια εκλογής ημετέρων, που θα βολεύονταν για τρεισήμισι χρόνια εξαργυρώνοντας προεκλογικές υποσχέσεις και εξυπηρετήσεις. Γι΄ αυτό και απαιτήθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου προς ένα πρόσωπο κύρους και εμπειρίας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, που δεν θα είναι προμηθευτής του δήμου ή της περιφέρειας και φυσικά δεν θα ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια με την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα παράπονα των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: