Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Χάθηκε η «μπάλα» της εγκληματικότητας στην Αργολίδα

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ «ΜΠΑΛΑ» η αστυνομία στην Αργολίδα το τελευταίο διάστημα. Οι ληστείες, οι κλοπές, και κάθε είδους παραβατικότητα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Και φαίνεται ότι η πρωινή και βραδινή βάρδια των νεοφερμένων δικικλιστών (Δ.Ι.ΑΣ), δεν ανέτρεψε το σκηνικό.

Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ πλέον του πολίτη, τον κάνει ιδιαίτερα ανήσυχο, η άλλοτε φιλήσυχη γειτονιά χάνεται, ο κάθε άγνωστος έχει γίνει καχύποπτος. Μόνοι ωφελημένοι οι ηλεκτρολόγοι που τοποθετούν συναγερμούς σε σπίτια και καταστήματα, αν και οι δράστες είναι πλέον τόσο εξελιγμένοι και εκπαιδευμένοι που ανοίγουν και τα πλέον αξιόπιστα συστήματα ασφαλείας. Ή αποδεικνύουν ότι έχουν το θάρρος και το θράσος να μπαίνουν στα σπίτια την ώρα που βρίσκονται μέσα οι ένοικοι και μάλιστα πρωινές ώρες, όπως συνέβη στην Δαλαμανάρα.
ΦΥΣΙΚΑ η εξάπλωση της εγκληματικότητας δεν εξαρτάται μόνο από την αστυνομική πρακτική αλλά και από τις κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Και φυσικά είναι μύθος πλέον ότι η αύξηση των θεαματικών ληστειών και των κλοπών είναι πράξη που χαρακτηρίζει τους αλλοδαπούς. Οι παραδοσιακοί διαρρήκτες είναι πλέον μειοψηφία. Σήμερα οι ληστές μπαίνουν στα σπίτια οπλισμένοι και είναι έτοιμοι ακόμα και να σκοτώσουν αν νοιώσουν ότι απειλούνται.
Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της αστυνομίας να αποτρέψει, αλλά κυρίως και να εξιχνιάσει αυτές τις πρωτόγνωρες για την περιοχή μορφές εγκληματικών πράξεων, απειλεί με παντελή απώλεια του ελέγχου. Ο κίνδυνος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση είναι πλέον ορατός στην Αργολίδα από τους ίδιους τους πολίτες, που κινδυνεύουν ακόμα και όταν πεζοί πηγαίνουν να πάρουν το αυτοκίνητό τους από τον χώρο στάθμευσης, όπως συνέβη στο Άργος. Με δεδομένο μάλιστα ότι, η κοινωνική κρίση ακολουθεί την οικονομική, αναμένεται –όπως εκτιμούν οι ειδικοί- μεγάλη αύξηση των δεικτών εγκληματικότητας στο επόμενο διάστημα, που δεν θα μπορεί πλέον να ελεγχθεί γιατί το έγκλημα θα έχει γίνει πιο οργανωμένο και ο φόβος της βίας και της εγκληματικότητας θα έχει κυριεύσει τους πάντες κάνοντάς τους τελικά ακόμα πιο ευάλωτους στους κάθε λογής εγκληματίες.
Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ των επιδόσεων της ΕΛ.ΑΣ. είναι απαραίτητη και σε σχέση με την πρόληψη και σε σχέση με την καταστολή. Και στόχος βέβαια δεν είναι η δημιουργία μιας αστυνομοκρατούμενης περιοχής, αλλά με σύγχρονους τρόπους η περιφρούρηση και η προστασία των πολιτών και του τρόπου ζωής τους. Είναι μια υποχρέωση του κράτους που …ξεχάστηκε μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης.
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ εκτός από τον εφιάλτη των τρομοκρατών, πρέπει να αντιμετωπίσει και τον καθημερινό εφιάλτη της αύξησης της εγκληματικότητας εφοδιάζοντας τις κατά τόπους αστυνομίες με τεχνογνωσία αντιμετώπισης του σύγχρονου εγκλήματος, με εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: