Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009

Η κρίση χτυπά ασύστολα την Αργολίδα

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ σημειώθηκε στο Ναύπλιο το τριήμερο της Αποκριάς. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στα ταμεία των καφετεριών, των ταβερνών και των ξενοδοχείων της πόλης. Ανάλογη η κατάσταση και στην Ερμιονίδα. Πώς γίνεται όμως να υπάρχει κόσμος και το χρήμα να μην ρέει άφθονο; Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο αυτό;
ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ, ήλπιζαν να βγάλουν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, όμως σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, ο τζίρος έπεσε – όπως λένε οι ίδιοι – κατά 20 – 30%. Κόσμος ήρθε για τις απόκριες στον δημοφιλή προορισμό, αλλά τα πορτοφόλια δεν άδειασαν. Πώς να αδειάσουν όμως όταν ήδη είναι άδεια;
ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ τα έξοδα, με «τεχνικές» παζαριού ακόμα και στα ξενοδοχεία, με επιλογή φθηνών καταλυμάτων, με ανέξοδους περιπάτους, με επιλεκτικές παραγγελίες στα εστιατόρια και τις ταβέρνες. Ουρές σημειώθηκαν αντίθετα στα τυροπιτάδικα και στα φαστ φουντ, όπου οι επισκέπτες αγόραζαν μόνο τα απαραίτητα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που διαμορφώνεται είναι τραγική στην περιοχή, με θύματα όλους τους κατοίκους. Πρώτοι «χτυπήθηκαν» οι αγρότες που σταμάτησαν να απολαμβάνουν υψηλών εισοδημάτων εδώ και πολλά χρόνια. Ακολουθούν τα τουριστικά επαγγέλματα που αναμένεται να …καταρρεύσουν το καλοκαίρι. Οπότε τα 2/3 της οικονομίας του νομού που βασίζεται στους δύο αυτούς τομείς, θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ καταρρέει οικονομικά μέρα με την ημέρα και το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο. Και μαζί με όλα αυτά έρχεται η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας που χτυπά πλέον όλες τις ηλικίες. Η κυβέρνηση βαδίζει στα τυφλά και ανήμπορη η αυτοδιοίκηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Όταν αποφεύγουμε όμως την συζήτηση και τον διάλογο, τότε κερδίζει έδαφος η παραπληροφόρηση, η στρέβλωση, η αμφιβολία και τον φόβο τον διαδέχεται αναπόφευκτα ο πανικός.
ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ το λόγο θα ήταν ίσως χρήσιμο εγκαίρως να πούμε και μερικές αλήθειες και να αντιμετωπίσουμε κατάματα τα προβλήματα και τις αιτίες της κρίσης. Και να αντιμετωπίσουμε σε όποιο βαθμό μπορούμε τοπικά. Πώς; Ακούγοντας τους ίδιους τους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: