Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Οι σκουπιδότοποι συνεχίζουν να …ανθίζουν σκουπίδια

ΟΥΤΕ τα πρόστιμα, ούτε τίποτα δεν πτοεί τους δημάρχους που συνεχίζουν να λειτουργούν τις παράνομες χωματερές, ρυπαίνοντας και μολύνοντας έδαφος, νερό και αέρα σε όλη την Αργολίδα, παρότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως από 1-1-2009, αν δεν κλείσουν και δεν αποκατασταθούν, θα επιβληθεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 34.000 ευρώ ανά ημέρα, για κάθε χωματερή. Πρόστιμα που θα επιβληθούν τελικά αναδρομικά στους δήμους και θα επιβαρύνουν τους δημότες.
ΟΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ σκουπιδότοποι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτούς είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Δυσοσμία, έντομα, πουλιά που τσιμπολογούν τα σκουπίδια, μόλυνση του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, τοξικές ουσίες στον αέρα, αισθητική υποβάθμιση και κίνδυνος πυρκαγιάς από την αυτανάφλεξη των σκουπιδιών.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ψάρια πεθαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο, εξαιτίας των σκουπιδιών που καταλήγουν στη θάλασσα. Εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά που καταπίνουν. Μήπως και τα πουλιά που βρέθηκαν νεκρά στην Καραθώνα πέθαναν από τα σκουπίδια (;) – θα φανεί αυτό από την τοξικολογική εξέταση που γίνεται. Οι πυρκαγιές επίσης που έχουν σημειωθεί στους περισσότερους αν όχι σε όλους τους σκουπιδότοπους και συνεχίζουν να μαίνονται σχεδόν καθημερινά, πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν απειλήσει άμεσα τις γύρω δασικές εκτάσεις και ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον με τοξικά αέρια και με διοξίνες.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ εδώ και χρόνια αδυνατεί να δώσει μια αποδεκτή από όλους λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΚΑΙ ΟΛΟΙ κάνουν την …πάπια για την κατάσταση που επικρατεί. Η Πυροσβεστική κανείς δεν γνωρίζει αν κάνει μηνυτήριες αναφορές κατά των δήμων και οι αιρετοί δεν φαίνεται να φοβούνται ούτε τα δικαστήρια, αφού σε πολλές περιπτώσεις έχουν αθωωθεί συνάδερφοί τους που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.
ΕΤΣΙ ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ συνεχίζουν να …ανθίζουν σκουπίδια σε όλο το νομό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: