Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Πώς ζούσαν οι αρχαίοι στο Άργος

Εκδήλωση γνωριμίας με το χώρο και τον τρόπο που ζούσαν οι πρώτοι κάτοικοι του Άργους, 4000 χρόνια πριν από σήμερα, διοργανώνεται την Κυριακή στο λόφο του Προφήτη Ηλία Άργους στην Ασπίδα. Η εκδήλωση διοργανώνεται την Κυριακή στις 5 το απόγευμα, από τον Δήμο Άργους, την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και την Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργεί η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στο λόφο από το 1974. Στον Προφήτη Ηλία έχουν βρεθεί αρχαιότητες από διάφορες εποχές. Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στις πληροφορίες από τις έρευνες στο σημαντικό οικισμό της Μέσης Εποχής του Χαλκού που βρισκόταν στην κορυφή του λόφου.

Θα γίνουν ξεναγήσεις στον προϊστορικό οικισμό του Προφήτη Ηλία, από τους ανασκαφείς Ζιλ Τουσέ και Άννα Φιλίππα - Τουσέ, και θα προβληθούν φωτογραφίες από τις ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Άργος.

Επίσης θα λειτουργήσει υπαίθριο εργαστηρίου αγγειοπλαστικής. Με τη βοήθεια δύο αρχαιολόγων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν μικρά αγγεία από πηλό, όπως εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του λόφου πριν από 4000 χρόνια.

Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες με θέμα το ιστορικό των ανασκαφών και των διαδοχικών εγκαταστάσεων στο λόφο του Προφήτη Ηλία, αλλά και την ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων του προϊστορικού οικισμού μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα.

Επίσης, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από πρόσφατες οστεολογικές αναλύσεις σε νεκρούς που είχαν ενταφιαστεί μέσα στον προϊστορικό οικισμό και θα προταθεί η ανάδειξη του λόφου του Προφήτη Ηλία, ως τόπου ιστορικής μνήμης και χώρου αναψυχής της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: