Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Ωρολογιακή βόμβα η Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου


ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει αλλάξει στην Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου τα τελευταία χρόνια, παρότι δεκάδες φορές έχουν έρθει στην επικαιρότητα τα προβλήματα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων και των συνθηκών κράτησης.

Η ΦΥΛΑΚΗ αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει, αφού οι κρατούμενοι είναι μονίμως σχεδόν διπλάσιοι, από όσους προβλέπουν οι προδιαγραφές του σωφρονιστικού Ιδρύματος. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι εκτός από τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις των κρατουμένων, έχουν υπάρξει έντονες διαμαρτυρίες και του προσωπικού, τότε συμπεραίνει δεν είναι υπερβολές όλα αυτά και ότι έχει ξεπεραστεί κάθε επιτρεπτό όριο μια σύγχρονης κοινωνίας και για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εξέγερση κρύβει τεράστια προβλήματα, που στοιβάζονται πίσω από τους ψηλούς τοίχους και τα κάγκελα της Φυλακής.

ΕΧΕΙ ΧΥΘΕΙ πολύ μελάνι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται, χωρίς κανείς να συγκινείται. Η κατάσταση που περιγράφεται τα τελευταία χρόνια είναι δραματική και όμως δεν υπάρχει αντίδραση από το υγιές σκέλος της κοινωνίας που έχει κλειστεί στην καθημερινότητα και δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο πέραν της επιβίωσής του.

ΛΟΓΩ του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες και ο κίνδυνος εξέγερσης είναι καθημερινός. Τα παρακάτω στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το 2009 από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει: Στα κελιά αντί για 3 στόμα συνωστίζονται 6 άτομα εκ των οποίων 3 κοιμούνται στο πάτωμα. Στους θαλάμους της παλαιάς πτέρυγας φιλοξενούνται αντί για 24, 28 άτομα εκ των οποίων 4 κοιμούνται στο σαθρό από υγρασία πάτωμα. Ο θάλαμος γυναικών έγινε θάλαμος ανδρών. Τα 2 πειθαρχεία έγιναν κανονικά κελιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ειδικός χώρος για την κράτηση απείθαρχων κρατούμενων. Αποτέλεσμα 200 και πλέον κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτημα.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ όμως. Ούτε για τους κρατούμενους, ούτε όμως και για τον κίνδυνο εξέγερσης με απρόβλεπτες διαστάσεις, τόσο για το προσωπικό της φυλακής, όσο και για την πόλη του Ναυπλίου, που βρίσκεται δίπλα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός. Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση των προφυλακίσεων. Ανθυγιεινές συνθήκες. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αλόγιστα πειθαρχικά σε όσους αντιτάσσονται. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ μερικά από τα προβλήματα που καταγγέλλονται χρόνια τώρα. Ακούει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: