Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Unfair η παραχώρηση νησίδων


ΠΟΤΕ δεν έγινε σε τοπικό επίπεδο μια σοβαρή συζήτηση για την αξιοποίηση περιοχών που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα, αλλά και για τον τρόπο – προϋποθέσεις, που θα μπορούσε να γίνει αυτή η αξιοποίηση.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ για μια ακόμα φορά φαίνεται ότι θα πιαστεί στον ύπνο, αφού ετοιμάζονται να παραχωρηθούν νησιά στον θαλάσσιο χώρο της Πελοποννήσου και αλλού, χωρίς να ρωτηθεί.

Η ΝΗΣΟΣ Ψιλή, η Πλατειά, η Ρόμβη και η Κορωνίδα απέναντι από το Τολό στην Αργολίδα, η νήσος Πρώτη απέναντι από τη Μαραθούπολη στη Μεσσηνία,  αλλά και οι Φλέβες ανατολικά της Αίγινας στον Σαρωνικό, περιέχονται μεταξύ άλλων στο πρότζεκτ που ετοιμάζεται για μακρόχρονη μίσθωσή τους σε ιδιώτες.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ το τελευταίο κερασάκι στην τούρτα, αφού έχουν προηγηθεί παραλίες (όπως η Καραθώνα στο Ναύπλιο), αλλά και κάθε λογής δημόσιες εκτάσεις.

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ άρνηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας βέβαια, δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα και πέφτει κατευθείαν στο κενό.

Όμως ενέργειες που φέρνουν προ τετελεσμένου τις τοπικές κοινωνίες, προέρχονται από την κουτοπόνηρη σκέψη να μην προλάβουν να αντιδράσουν οι ντόπιοι για την παραχώρηση περιοχών που ετοιμάζεται για τα επόμενα 40-50 τουλάχιστον χρόνια. Αλλά η παραχώρηση με τέτοιους όρους είναι άδικη, αθέμιτη, unfair.

ΑΚΟΜΑ και αν τα αποτελέσματα από μια τέτοια αξιοποίηση θα μπορούσαν να είναι θετικά για τις τοπικές κοινωνίες, αν δεν προετοιμαστούν και δεν πεισθούν με σοβαρά επιχειρήματα, οι αντιδράσεις θα είναι έντονες έναντι του επενδυτή.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ κατευθυνόμενα ή μην δημοσιεύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Τα Νέα, Bloomberg) δεν ωφελούν, αλλά ξαφνιάζουν και εγείρουν ακόμα και χωρίς λόγο αντιδράσεις. Ο διάλογος θα ήταν η πιο ορθή οδός πριν να είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: