Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Οι μέντορες πολιτικοί, η ΕΙΕΤ και τα δελτία τύπου

Η ΑΡΝΗΣΗ των εφημερίδων να δημοσιεύουν τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων αποφασίστηκε ως τρόπος αντίδρασης στο μεσοπρόθεσμο . από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου!!!
ΩΣ ΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ θα μπορούσε να είναι ορθή…. Εφόσον όμως υπάρχουν ακόμα εφημερίδες που το πράττουν αυτό συστηματικά και δεν έχουν ήδη απορριφθεί από τους αναγνώστες τους! Ναι, αυτές οι εφημερίδες που γλύφουν την εκάστοτε εξουσία να υλοποιήσουν την απόφαση της Ένωσης και να σεβαστούν επιτέλους τους αναγνώστες τους, προσφέροντας σε αυτούς  πραγματική ενημέρωση, και  παύοντας να αποτελούν την «ντουντούκα» του κάθε βουλευτή, δημάρχου, περιφερειάρχη κλπ. Ναι, αυτές οι εφημερίδες να πάψουν να κοροϊδεύουν ότι δήθεν προσφέρουν ενημέρωση, χωρίς να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφίας και αναπαράγοντας κάθε είδους ανακοινώσεις που φτάνουν στα e-mails και στα fax γραφείων τους, χωρίς καν να αλλάξουν τους τίτλους!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτού του είδους οι εφημερίδες – φυλλάδες είναι αυτές που απαξίωσαν τον ρόλο του τοπικού τύπου στο σύνολό του, αφού πολλές φορές κατάντησε να γίνεται  φερέφωνο του κάθε επιτήδειου πολιτικού, που είχε την αξίωση για «ψύλλου πήδημα» να φιγουράρει με την φωτογραφία της επιλογής του ακόμα και πρωτοσέλιδα χωρίς να παράγει είδηση.

Η ΕΥΘΥΝΗ όμως δεν ανήκει μόνο σε κάποιους κακούς συναδέρφους, που χαρακτηρίζονται από τον ίδιο τον κόσμο που τους διαβάζει ως «λιγούρια», αλλά και από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, που ποτέ δεν νοιάστηκε και ποτέ δεν ασχολήθηκε με την ποιότητα των εφημερίδων – μελών της.

ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ας γίνει μια αρχή με αφορμή το μεσοπρόθεσμο και ας ανασταλεί – καταργηθεί η δημοσίευση των δελτίων τύπου, απ΄ όσους το έπρατταν. Είναι κάτι άλλωστε που προβλέπει και ο νόμος περί τύπου, θεωρώντας «αναδημοσιεύσεις» τα κείμενα που αναπαράγονται χωρίς δημοσιογραφική επεξεργασία. Ας ξεκινήσουν έστω και σήμερα όσοι επέμεναν να αποτελούν την «ντουντούκα» του κάθε βουλευτή, να παράγουν δημοσιογραφία. Έστω και τώρα με την απειλή του λουκέτου που επιβάλουν οι μέχρι τώρα πολιτικοί μέντορές τους.

*Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ έχει κάθε λόγο και επιχείρημα στην μακροχρόνια πορεία του να δηλώνει ότι δεν αποτέλεσε «βήμα» του οποιουδήποτε πολιτικού – γι΄ αυτό και πολλές φορές παρανόμως στερήθηκε των νομίμων καταχωρήσεων, που πολλοί αιρετοί χρησιμοποιούν ως σκαλοπάτι για την δημιουργία πελατειακών σχέσεων με τον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: