Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Η νηστεία της οικονομίας

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ είναι η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών, όπως προκύπτει πλέον από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάτι το οποίο όμως φάνηκε και στην πράξη τις ημέρες του Πάσχα.


ΟΙ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ σε τρόφιμα, παιχνίδια, δώρα, ένδυση και γενικά οι προσφορές σε παραδοσιακά πασχαλινά είδη δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από τους καταναλωτές, επισημαίνουν οι έμποροι.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ είναι πρωτόγνωρα για όλους μας: Τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι ο μέσος όρος του πασχαλινού τζίρου μειώθηκε και φέτος κατά ποσοστό 15%, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010, ο οποίος είχε παρουσιάσει μείωση κατά 7%. Ο τζίρος στα είδη διατροφής μειώθηκε περαιτέρω από 5,5% πέρυσι στο -11% φέτος, ενώ στα οικιακά είδη από -13% πέρυσι στο -20% φέτος. Η ένδυση και η υπόδηση κατέγραψε για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη μείωση από -11% πέρυσι, στο -25% φέτος, με μοναδική εξαίρεση τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, όπου η κίνηση μειώθηκε περίπου κατά 15%. Τέλος, στα είδη δώρων και παραδοσιακών αγαθών, όπως λαμπάδες και παιχνίδια, καταγράφεται μικρότερη μείωση (-10%), σε σύγκριση πάντα με την περσινή, επίσης φτωχή, πασχαλινή περίοδο.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ της χρεοκοπίας που αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο δεν αφήνουν κανέναν να σηκώσει κεφάλι και η νηστεία της οικονομίας συνεχίζεται, με τα πιο σκληρά μέτρα που έρχονται και δεν επιτρέπουν την ανάκαμψη.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ λένε δια του επισήμου συνδικαλιστικού οργάνου τους, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν σιωπηρά μια διαδρομή προς το άγνωστο. Η μέχρι σήμερα τακτική «βλέποντας και κάνοντας» έχει κουράσει αγορά και καταναλωτές, δεν έχει διορθώσει τα κακώς κείμενα και ούτε δείχνει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από την πρωτοφανή ύφεση στην οποία έχουν εισέλθει.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ πώς θα ξημερώσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: