Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Κοινωνικό αγαθό το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη

ΤΟΝ ΝΟΜΟ στα χέρια τους παίρνουν συχνά και οι πολίτες της Αργολίδας, αφού έχουν χάσει το αίσθημα ασφάλειας με την αυξημένη παραβατικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Οι κλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη εδώ και χρόνια, το ίδιο και η διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά και κάθε λογής «έγκλημα» που έχει επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλεται από την Αστυνομική Διεύθυνση, αποτελέσματα ουσιώδη δεν υπάρχουν.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ προσωπικού στην Αστυνομία είναι η πρωταρχική αιτία, που προβάλλεται ως πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, ακόμα και από τους συνδικαλιστικούς φορείς των αστυνομικών. Και είναι αλήθεια –όχι απλά πρόσχημα- αφού το οργανόγραμμα απέχει παρασάγγες από την πράξη. Πρόβλημα φυσικά, αποτελεί και η απουσία εκπαίδευσης των αστυνομικών από την στιγμή που θα φορέσουν την στολή και μετά, αλλά και η αναδιοργάνωση γενικότερα της Αστυνομίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, κάτι που μόλις τώρα επιχειρείται από την προϊστάμενη πολιτική αρχή με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ της Ασφάλειας του πολίτη αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ενώ η διαφύλαξη και η ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη σε κάθε του δραστηριότητα, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Η ανασφάλεια του πολίτη είναι φυσικό επακόλουθο των προβληματικών πολιτικών επιλογών της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Πολιτεία και Αστυνομία πρέπει να σταθούν δίπλα στον πολίτη, ο οποίος σήμερα είναι περισσότερο ευάλωτος, περισσότερο μόνος και περισσότερο φοβισμένος.
ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επομένως που ήταν αναπάντητα παραμένουν ως είχαν. Ποιά είναι η αύξηση της εγκληματικότητας στην Αργολίδα, και ποιές είναι αντίστοιχα οι δαπάνες για την Αστυνομία, συγκριτικά και με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες; Πόσοι πράγματι ενεργοί αστυνομικοί αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένων και των χιλιάδων επισκεπτών του νομού; Και πολλά άλλα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης, αλλά παρακάμπτονται σε φιέστες του στυλ της περιοδείας Μαρκογιαννάκη και Τσιατούρα στην Πελοπόννησο.
ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ περιοχές της Αργολίδας ζουν μέσα στην ανασφάλεια και η εγκληματικότητα σε όλες της τις μορφές θα συνεχίζεται αν η αναδιοργάνωση δεν γίνει μελετημένα και με βάση όχι ένα γενικό σχέδιο που αφορά όλη την επικράτεια, αλλά εξατομικευμένο στις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: