Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Απαξίωση των περιουσιών έφερε η κρίση


Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ είναι καθηλωμένη και δεν μπορεί να ανασάνει. Περνάει την δική της κρίση.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ έχουν πέσει δραματικά σύμφωνα με τους μεσίτες, όμως σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Οι περιπτώσεις που ξεπουλιόνται περιουσίες ακόμα και στο 70% της αξίας τους όπως τα αγροτεμάχια, μέρα με την ημέρα πληθαίνουν. Όλο και πιο πολλοί, προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, βγάζουν στο σφυρί περιουσίες.

ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ την ίδια ώρα παραμονεύουν για ευκαιρίες, ώστε να αγοράσουν ακίνητα σε τιμές πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία, ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να πολλαπλασιάσουν την περιουσία τους.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ όμως η κατάσταση αυτή με την κατάρρευση των τιμών, σε πολλές περιπτώσεις δημιουργηθεί απαξίωση και ευτελισμό της ακίνητης περιουσίας του κόσμου.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, οι συνεχείς φοροεπιδρομές, και η αδυναμία των τραπεζών να δώσουν δάνεια κάνει την ιδιοκτησία απρόσιτη στους πολλούς.

Η ΑΛΛΟΤΕ ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας έχει πιάσει πάτο και το ασφαλές καταφύγιο των αποταμιεύσεων των Ελλήνων, βρίσκεται σε τρικυμία.

ΠΑΡΟΛΑ αυτά, πολλοί εκτιμούν ότι η εγχώρια αγορά ακινήτων θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά πριν από την υπόλοιπη οικονομία, εφόσον βέβαια η Ελλάδα ξεφύγει από την ύφεση. Αυτό υποστηρίζει και η πρόσφατη μελέτη της διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank με τίτλο «Η ελληνική αγορά ακινήτων στα χρόνια της κρίσης».

ΜΕΧΡΙ να συμβεί αυτό όμως, πολλά από τα ακίνητα θα έχουν φύγει από τα χέρια των ιδιοκτητών τους και θα έχουν περάσει σε μεταπωλητές. Για να μην συμβεί, η μόνη λύση είναι να προστατέψει τις περιουσίες του κόσμου, η ίδια η πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: