Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο «χρυσός» οδηγός της Περιφέρειας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ η πρωτοβουλία του Πέτρου Τατούλη να συγκαλέσει την σύσκεψη για τον τουρισμό της Πελοποννήσου. Μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή για να ξεκινήσει και πάλι να αποδίδει το τουριστικό προϊόν στην Περιφέρεια, που καθηλώθηκε τον τελευταίο καιρό με την οικονομική κρίση, έχοντας απώλειες από τους εναπομείναντες Έλληνες τουρίστες. Γιατί οι απώλειες από τους ξένους έχουν γίνει ορατές εδώ και αρκετά χρόνια, ως επακόλουθο πολλών λαθών και της πολιτείας αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου αυτού.


ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΕ βέβαια κάτι καινούργιο στην διαβούλευση. Τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, τα λάθη, έχουν εντοπιστεί ξανά και ξανά, κουβέντες και ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς έχουν επανειλημμένα πραγματοποιηθεί. Όμως είναι γεγονός, ότι μέχρι τώρα όσα έχουν γίνει για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος έχουν γίνει αποσπασματικά και χωρίς μελέτη. Και βέβαια ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε χάραξη κοινής πολιτικής σε επίπεδο περιφέρειας, παρά μόνο σε κεντρικό επίπεδο από τον ΕΟΤ και τα εκάστοτε υπουργεία τουρισμού και μετά σε επίπεδο νομαρχίας ή δήμων.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι το άνοιγμα στην Κίνα, η δημιουργία του brand name «Πελοπόννησος», η κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τους αρμόδιους υπουργούς και όλα όσα εξαγγέλθηκαν, μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως πρέπει να συνοδευτούν από έργα υποδομής, που στην χρονική και οικονομική αυτή συγκυρία είναι τρομερά δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Μπορούν όμως να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο της Τρίπολης που συνεχίζει να παραμένει στρατιωτικό, ενώ θα μπορούσε χωρίς κόστος να μετατραπεί σε πολιτικό.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Τατούλη για τον τουρισμό (όπως άλλωστε και για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας της Πελοποννήσου) μπορεί να γίνει η αφορμή για να γυρίσει η σελίδα της ιστορίας της τοπικής οικονομίας. Αρκεί η πρωτοβουλία αυτή να μην αρκεστεί στην συνάντηση του Ναυπλίου, αλλά τα συμπεράσματα της διαβούλευσης να γίνουν ο «χρυσός» οδηγός που θα κινηθεί στο εξής η Περιφέρεια, για να επέλθει η αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: