ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΛΟΥΝ ειρωνικά ορισμένοι με την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στη Λέρνη, ή ακόμα και με την ύπαρξη ενός …«τρελού» που θα μπορούσε να ρίξει μεγάλες ποσότητες ισχυρού δηλητηρίου στην αφύλακτη ανοιχτή πηγή, για να θανατώσει χιλιάδες ανθρώπους που καταναλώνουν από τις βρύσες τους το συγκεκριμένο νερό. Όμως ο νομοθέτης προβλέπει ακόμα και αυτές τις πιθανότητες για να προστατεύσει τον πληθυσμό. Όταν μιλάμε άλλωστε για την δημόσια υγεία, όλες οι παράμετροι -ακόμα και οι πιο απίθανες- πρέπει να προβλέπονται.
Ο ΕΠΟΠΤΗΣ δημόσιας υγείας Αργολίδας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πηγές, τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές του πόσιμου ύδατος σε όλο το νομό, με αφορμή την ομαδική γαστρεντερίτιδα στο Ναύπλιο. Κάποιοι συμμορφώθηκαν από την πρώτη στιγμή, κάποιοι άλλοι όμως έβαλαν το έγγραφο στο αρχείο (πού να τρέχουν τώρα για χρηματοδοτήσεις και για έργα που δεν φαίνονται και δεν χαρακτηρίζονται ως έργα βιτρίνας!).
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ της ποιότητας του πόσιμου νερού, γίνεται με επιστημονικό τρόπο και με προϋποθέσεις που δυστυχώς δεν εφαρμόζονται, εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων. Μόνο και μόνο η εισροή ξένων σωμάτων, ουσιών ή φυτοφαρμάκων στο δίκτυο ύδρευσης, είτε από το σημείο της άντλησης, είτε στην διαδρομή μέχρι τις οικιακές βρύσες, θεωρούσαμε ότι είναι αυτονόητο πως αποτρέπεται. Όμως δεν συμβαίνει δυστυχώς αυτό, όπως αποδεικνύεται από την ανησυχία του επόπτη υγείας που εκφράζεται μέσα από το έγγραφό του που εστάλη σε όλους τους δήμους του νομού και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης (σελ 4,5) και φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «α».
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ οι παράμετροι που πρέπει να προσεχθούν, ώστε ο πολίτης να είναι ήσυχος ότι εξασφαλίζεται η υγεία του. Δεν είναι μόνο οι πάπιες και τα βατράχια που κολυμπούν ελεύθερα δίπλα στο σημείο που αντλείται το νερό της Λέρνας, πριν καταλήξει στα σπίτια μας. Σε πολλά σημεία, οι αγωγοί ύδρευσης περνούν δίπλα από τους αγωγούς αποχέτευσης, χωρίς να αποκλείεται μέχρι σήμερα η διαρροή και η ανάμειξη των λυμάτων με το πόσιμο νερό. Κοντά στην πηγή βρίσκεται νεκροταφείο, αλλά και χωράφια που ραντίζονται συστηματικά ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Πιθανόν ακόμα και οικιακοί απορροφητικοί βόθροι λυμάτων να γειτνιάζουν με την πηγή.
Η ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ που έπληξε εκατοντάδες κατοίκους του Ναυπλίου, άσχετα αν προέρχεται ή όχι από το πόσιμο νερό, καλό θα ήταν να σταθεί η αφορμή, ώστε να διασφαλιστεί σε όλα τα στάδια η ποιότητα του πόσιμου ύδατος και ταυτόχρονα η προστασία του, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε και αύριο νερό και μάλιστα καθαρό νερό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου