Εντοπίζεται στην πάνω πλευρά των φύλλων κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης και προκαλεί αποφύλλωση των δένδρων, ενώ προσβάλλει και τους καρπούς. Το επιστημονικό του όνομα είναι: Eutetranychus orientalis ή καφέ τετράνυχος των εσπεριδοειδών ή κόκκινος τετράνυχος της ανατολής και προσβάλει τόσο τα εσπεριδοειδή όσο και άλλες καλλιέργειες όπως το αμπέλι, τα κηπευτικά, πολλά καλλωπιστικά κλ.π.
Πρόκειται για τον νέο εχθρό των εσπεριδοειδών αλλά και άλλων διάφορων καλλιεργειών.
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας είναι ένας νέος τετράνυχος, τον οποίο δεν είχαμε στη χώρα, ήταν δηλαδή έντομο καραντίνας. Όμως εδώ και λίγα χρόνια έκανε την εμφάνισή του.
Οι γεωπόνοι θεωρούν ότι ο κίνδυνος για την Πελοπόννησο και βέβαια και για την Αργολίδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των εσπεριδοειδών είναι μεγάλος.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα έκαναν εκδήλωση για να ενημερώσουν τους αγρότες πώς θα προστατευθούν.
Ο κόκκινος τετράνυχος της ανατολής στα φύλλα προκαλεί πολυάριθμες σταχτόχροες κηλίδες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την φυλλική επιφάνεια, προσδίδοντας στο προσβεβλημένο δένδρο μία χλωρωτική όψη, ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί αποκτούν μία υπόφαια όψη. Στις σοβαρές προσβολές τα φύλλα καθίστανται ασθενικά και με ένα ελαφρύ άνεμο πέφτουν απογυμνώνοντας έτσι τελείως τα κλαδιά.
Οι τετράνυχοι είναι ακάρεα τα οποία ανήκουν στην κλάση των αραχνοειδών και προσβάλουν τη νεαρή βλάστηση, αλλά και τους καρπούς των εσπεριδοειδών και κάθε χρόνο αν δε γίνουν έγκαιρες επεμβάσεις μπορεί να προκληθούν σημαντικές ζημιές κυρίως στην παραγωγή αφού οι καρποί δεν είναι εμπορεύσιμοι ή μπορεί ακόμα να μην αναπτυχθούν κανονικά.
Για τα εσπεριδοειδή υπάρχουν διάφορα είδη τετρανύχων με κυριώτερους τον κόκκινο και τον κίτρινο τετράνυχο.
Προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2002, σε λεμονιά στην Αττική, στο Ελληνικό, έξω απο την πύλη των εμπορευμάτων του αεροδρομίου γεγονός που φανερώνει την είσοδό του στη χώρα μέσω των εμπορευμάτων. Αυτή ήταν η πρώτη καταγραφή και για τον ευρωπαϊκό χώρο
Μέχρι σήμερα έχει καταγραφή ακόμα στην Ισπανία και στην Κύπρο, ενώ εδώ και χρόνια γνωρίζαμε ότι βρισκόταν στην Ασία, στην Αφρική, στην Αυστραλία και στην Β. Αμερική (Φλόριδα).
Αναφορικά με την εξάπλωσή του σε άλλες περιοχές της χώρας μετά τον πρώτο εντοπισμό του, το έντομο αυτό έχει απλωθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής με τελευταία διαπίστωση, την παρουσία του στους Αγίους Θεοδώρους της Κορινθίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου