Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η ανεργία θα πνίξει την Αργολίδα

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ που παρουσιάζουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό εφέτος στην Αργολίδα, αναμένεται να λειτουργήσει αντίθετα και με γεωμετρική αύξηση στον τομέα της ανεργίας. Μόνο στο Τολό, κατά την θερινή περίοδο, εργάζονται εποχιακά σε ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ, τουλάχιστον 1000 άνθρωποι, οι οποίοι κινδυνεύουν από τα μέσα του Αυγούστου και μετά να μείνουν άνεργοι. Πράγμα, που πολύ απλά σημαίνει, ότι δεν θα έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας και να πάρουν το επίδομα, ώστε να ξεχειμωνιάσουν, περιμένοντας να ξαναπιάσουν δουλειά την επόμενη τουριστική περίοδο.

ΠΟΛΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ του νομού, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, υπολειτουργούν και κάποιοι ιδιοκτήτες μεγάλων μονάδων, ήδη, σκέφτονται να βάλουν λουκέτο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αφού μπαίνουν μέσα και δεν καλύπτουν με τις κρατήσεις που έχουν τα λειτουργικά έξοδα. Το καμπανάκι χτύπησε από την αρχή του καλοκαιριού στην Ερμιονίδα, αλλά τώρα το τσουνάμι άγγιξε και το Τολό. Ίσως κάπως λιγότερο εμφανές να είναι το πρόβλημα στο Ναύπλιο, που κρατάει σχετική κίνηση με τους Αθηναίους τουρίστες των Σαββατοκύριακων, οι οποίοι όμως και αυτοί λιγοστεύουν (αν όχι αριθμητικά, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρήματα που ξοδεύουν).
ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ στον τουριστικό κλάδο, υπολογίζεται ότι στις καλύτερες των περιπτώσεων θα μειωθούν από 7% έως 9%. Αυτό σημαίνει απώλεια των τουριστικών εισπράξεων της χώρας, κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Και φυσικά η μείωση των εξόδων των τουριστικών επιχειρηματιών θα είναι η πρώτη τους επιχειρηματική αντίδραση και το πρώτο μέλημά τους, για να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους. Επομένως, εκατοντάδες εποχιακοί υπάλληλοι θα μείνουν, νωρίτερα εφέτος, χωρίς δουλειά και επομένως χωρίς λεφτά.
Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ της ανεργίας που προβλέπει η ΓΣΕΕ για το Φθινόπωρο, ακριβώς λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης, θα φανεί άμεσα και στην Αργολίδα. Μάλιστα οι απασχολούμενοι εποχιακά στις τουριστικές επιχειρήσεις, δεν θα μπορέσουν να λάβουν ούτε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και η κατάσταση αναμένεται να γίνει δραματική.