Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Το μαρτύριο, η επανεκκίνηση και το απύθμενο βαρέλι

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της οικονομίας είναι το ζητούμενο για το 2012, που ανατέλλει. ΤΟ

ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ για όλους απερχόμενο έτος, με τα δεινά που έφερε στην Ελλάδα και κυρίως στην Ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει περιθώριο να επαναληφθεί. Οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, οι αντίξοες συνθήκες στις οποίες κινήθηκε η οικονομία επηρεάζοντας όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, η φορολογική λαίλαπα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της, η χιονοστιβάδα των δυσάρεστων αλλαγών που επήλθαν στη ζωή όλων, δεν μπορούν να ξανασυμβούν.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της οικονομίας πρέπει να γίνει με κάθε κόστος και η χρονιά που έρχεται να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα αρχή, ώστε να ξεκινήσει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Ούτε το κράτος αντέχει άλλο αυτήν την αβεβαιότητα για το αύριο, ούτε η κοινωνία.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ έχει πλέον ανάγκη να ακούσει την μαγική φράση: «Τα χειρότερα πέρασαν». Και αυτό μπορεί να συμβεί είτε μετά από μια ολοκληρωτική κατάρρευση, είτε μετά την επιτυχία των μέτρων που ταλανίζουν τους πολίτες τον τελευταίο καιρό. Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, θα ανακαλύψουμε ότι δεν έχουμε πιάσει τον πάτο, αφού το βαρέλι θα αποδειχθεί ότι είναι απύθμενο.

ΤΟ 2012 πρέπει να είναι το έτος - καταλύτης για αυτήν την εξέλιξη. Γιατί αν συνεχιστεί και τη νέα χρονιά η πτωτική πορεία χωρίς να υπάρξει ανάκαμψη, κανείς δεν ξέρει πόσοι θα αντέξουν.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Μειώστε τα δημοτικά τέλη

ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ είναι πλέον η μείωση τρων δημοτικών τελών από τους ΟΤΑ που πρέπει να αντιληφθούν την οικονομική πίεση που δέχονται οι πολίτες, οι οποίοι δεν δύνανται πλέον να συνεισφέρουν όπως μπορούσαν στο παρελθόν.
ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ τέλη μπορούν ενδεχομένως να μειωθούν για το 2012, αν εξορθολογιστούν οι δαπάνες μετά το ράλι συνεχών αυξήσεων από τους περισσότερους δήμους, τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ έκανε την αρχή στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου μειώνοντας δραστικά κατά 5% τα τέλη στην πόλη και κατά 5,5% στα χωριά. Ανάλογα κινήθηκε πριν από μερικές ημέρες και ο δήμος Θεσσαλονίκης, μειώνοντας τις βασικές κατηγορίες δημοτικών τελών (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού), από την επόμενη χρονιά κατά 7,5%. Ταυτόχρονα αυξάνει συνεχώς και ο κατάλογος των Δήμων που αποφασίζουν την μείωση των δημοτικών τελών σε όλη την Ελλάδα για τις ευπαθείς κατηγορίες δημοτών.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ είναι ώρα να αναλογιστούν την δυσμενή οικονομική συγκυρία και να λάβουν απόφαση σταθμίζοντας τις τρομακτικές απώλειες που βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια στο εισόδημά τους οι πολίτες και οι επαγγελματίες.

ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ άλλωστε είναι να μειωθούν τα τέλη και να πληρώνονται, παρά αρχίσουν να πέφτουν τα φέσια βροχή από δημότες και επιχειρηματίες, που δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ των δήμων για το έτος 2012, αυτή τη φορά δεν πρέπει να συνταχθεί μόνο από τις υπηρεσίες. Χρειάζεται να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική από τους αιρετούς, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των δαπανών. Ώστε να μην μειωθούν αντίστοιχα, οι παροχές των δήμων προς τους δημότες.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ οι αιρετοί θα πρέπει να βάλουν σε λειτουργία όλο το ταλέντο τους, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν την μείωση, χωρίς απώλειες…

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αυτή η απόφαση κρίνει το μέλλον των παιδιών μας

ΑΧΑΡΤΟΧΡΑΦΗΤΟΣ ο όρος «Ειδική Οικονομική Ζώνη» για το Ελληνικά δεδομένα. Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι στο επόμενο κιόλας Περιφερειακό Συμβούλιο θα γίνει συζήτηση για την αξιολόγηση μετατροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη). Και μάλιστα με την προτροπή του περιφερειάρχη ο οποίος θεωρεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι έτσι θα βγει από το τέλμα η Πελοπόννησος.
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΕΙ τις ανησυχίες του κόσμου δηλώνει μάλιστα ότι στις ειδικές οικονομικές ζώνες δεν θίγονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά συμφέροντα. Πώς διασφαλίζεται όμως αυτό, όταν η συνήθης πρακτική των ζωνών είναι η παράταση της εργασιακής βάρδιας; Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (3/9/2011) στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 έως τις 77 ώρες την εβδομάδα!

ΜΠΟΡΕΙ επομένως θεωρητικά ο στόχος των χωρών που φιλοξενούν ΕΟΖ να είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας τους μέσω των ξένων επενδύσεων, η εισαγωγή τεχνολογίας και η δημιουργία απασχόλησης. Όμως η πρακτική έδειξε ότι και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι αμφισβητήσιμοι.

ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΡΟΔΙΝΑ στον συγκεκριμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας. Και πρέπει να ληφθεί υπόψιν η γνώμη του πολίτη για τόσο μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις που έχουν σχέση με το μέλλον του και την ζωή του. 

ΠΡΕΠΕΙ να ζυγιστούν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία και να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση, αφού και ο τελευταίος πολίτης θα έχει ενημερωθεί μέχρι κεραίας, σχετικά με το τί του ξημερώνει. Ο εργασιακός μεσαίωνας που μπορεί να επέλθει δεν είναι θέμα μιας απλής απόφασης ενός περιφερειακού συμβουλίου. Αυτό τουλάχιστον πρέπει να το κατανοήσουν όλοι οι αιρετοί της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Στην αναμπουμπούλα, μόνο ο λύκος χαίρεται…

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έδειξε για μία ακόμα φορά, η συμπεριφορά της κυβέρνησης Παπανδρέου, την ημέρα μάλιστα που έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Μια ψήφος που φανερώνει ότι δεν αφορά τελικά τόσο στην εμπιστοσύνη των πολιτών, όσο στην εμπιστοσύνη μόνο των βουλευτών. Λίγες ώρες λοιπόν πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Λουκάς Παπαδήμος – σύμφωνα με τις καταγγελίες του δημάρχου Επιδαύρου – υπογράφηκε εν κρυπτό, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διάλογος για την χωροθέτησή τους.
Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, τα ψηφίσματα των δήμων, οι αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όλα πήγαν περίπατο και δεν ελήφθησαν υπόψιν, παρότι όλοι πίστευαν ότι υπάρχει μια συνεννόηση και ένας διάλογος για το θέμα.

ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ που πάνε να του πάρουν την μπουκιά από το στόμα και σπεύδει να την καταπιεί, έσπευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί να υπογράψουν την ΚΥΑ την ημέρα που δινόταν η ψήφος εμπιστοσύνης. Γιατί; Για να προλάβουν πριν αλλάξει η κυβέρνηση; Αναπάντητο το ερώτημα.

ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ τάξεως; Προφανώς, αφού είχε ξεκινήσει διάλογος και διαβούλευση, που δεν ελήφθη υπόψιν. Φαίνεται ότι τελικά μεθοδεύτηκε η απόφαση και ο διάλογος ήταν στάχτη στα μάτια όσων συμμετείχαν σε αυτόν.

Η ΚΡΙΣΗ του πολιτικού συστήματος είναι τελικά πολύπλευρη και αφορά πλέον στην αξιοπιστία των ίδιων πολιτικών, που εμφανίζονται από τη μέρα στην άλλη αλλάζοντας προσωπείο. Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις μέσα στην αναμπουμπούλα. Γιατί στην αναμπουμπούλα, μόνο ο λύκος χαίρεται…

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ο Τατούλης, δεν έχει περιθώρια να χάσει την …μπάλα

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για την πορεία της Πελοποννήσου μέσα στην οικονομική κρίση εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα. Ιδιαίτερα αισιόδοξος μάλιστα εμφανίστηκε και για την ίδια την Αργολίδα, θεωρώντας ότι ο τουρισμός και η γεωργία είναι οι δύο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης, που μπορούν να αναστρέψουν την μέχρι τώρα κακή πορεία.

Ο ΤΡΟΠΟΣ όμως με τον οποίο κινείται ο Περιφερειάρχης, ανοίγοντας πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και κάνοντας κάθε είδους εξαγγελίες, προβληματίζει. Θα μπορέσει να διαχειριστεί όλα αυτά τα οποία σχεδιάζει, χωρίς να χάσει την …μπάλα, και μάλιστα μέσα σε ένα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον, με τους ξένους επενδυτές που θέλουν να ξεπουλήσουμε τα πάντα;

Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ απαντά ότι έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί την πληθώρα των έργων που εξαγγέλλει ανά την Περιφέρεια, επικαλούμενος την εμπειρία του. Και δηλώνει ότι μπορεί να τα υλοποιήσει μέσα από το ΕΣΠΑ και με ιδιώτες επενδυτές τον σχεδιασμό του. Πώς όμως είναι σίγουρος ότι θα παρακάμψει την αγκύλωση του κρατικού μηχανισμού, που δεν επιτρέπει σήμερα να υλοποιηθεί το παραμικρό και έχοντας απέναντί του ένα κράτος το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του;

Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ δεν είναι κράτος εν κράτη, ούτε μπορεί φυσικά να γίνει. Ούτε ο Τατούλης είναι πρωθυπουργός τη Ελλάδας για να καθορίζει την τύχη της Πελοποννήσου, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις δυσχέρειες που θα του δημιουργήσει ο κρατικός μηχανισμός, κατά την υλοποίηση των εξαγγελιών του. Και βέβαια δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς, ότι διαθέτει αυτογνωσία και πολιτική εμπειρία ο Περιφερειάρχης.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η ευθύνη του για την υλοποίηση όσων υπόσχεται είναι ακόμα πιο μεγάλη, αφού επιμένει να δίνει ελπίδες για ανάπτυξη στους ταλαιπωρημένους αναπτυξιακά και απογοητευμένους Πελοποννήσιους, οι οποίοι έχουν χορτάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από λόγια και θέλουν κάποια στιγμή επιτέλους να δουν να γίνονται πράξη όσα τους υπόσχονται. Και έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη ο Τατούλης, επειδή είναι ένας έμπειρος πολιτικός. Και ξέρει ότι δεν θα του επιτρέψει ο κόσμος να επιρρίψει σε τρίτους τις ευθύνες, αφού ειδικά ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει άριστα την γενικότερη κατάσταση της χώρας και τις φοβερές δυσκολίες που υπάρχουν. Ολομόναχος, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, πρέπει να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει, αφού δεν έχει περιθώρια αποτυχίας.

ΚΑΙ Ο μεγαλύτερος εχθρός του Πέτρου Τατούλη δεν θα ευχόταν να αποτύχει να οδηγήσει στην ανάπτυξη την Πελοπόννησο. Γιατί έχουμε ανάγκη όλοι την επιτυχία. Αρκεί να μπορέσει να το πράξει.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το ταγκό της διάλυσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ βρίσκονται υπό διάλυση αυτή τη στιγμή στη χώρα. Οι στιγμές που βιώνουμε είναι ιστορικές. Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, οι μισθοί και οι συντάξεις κινδυνεύουν να μην πληρωθούν, το κράτος είναι ανύπαρκτο. Η Ελλάδα μέρα με τη μέρα παραδίδει στους εταίρους της ό,τι της απέμεινε, χάνοντας όχι μόνο την ήδη απολεσθείσα αξιοπρέπειά της, αλλά και την εθνική της κυριαρχία.
ΟΙ ΩΡΕΣ και οι μέρες που περνούν είναι οι πλέον κρίσιμες, για το μέλλον αυτού του τόπου και των πολιτών. Τα σκληρά πρωτοφανή μέτρα που έχουν ληφθεί δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους, όχι μόνο λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να τα εφαρμόζει, αλλά και επειδή οι φορολογούμενοι δεν έχουν άλλο να δώσουν. Στέρεψαν και τα τελευταία ευρώ που μπορούσε να διαθέσει για το κράτος κάθε νοικοκυριό, και κάθε επιχείρηση.

Η ΕΛΛΑΔΑ αυτή τη στιγμή κρέμεται σε μία κλωστή, προκειμένου να δημιουργηθούν εντελώς ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αναταραχές. Τα πάντα είναι στο όριό τους.

ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ έχουν στενέψει τόσο πολύ ώστε να μην υπάρχει εναλλακτική λύση, από το αλλάξει τώρα η πολιτική της υποδούλωσης και να κινηθούν τα νήματα ώστε να δοθεί μια οριστική λύση. Και για να πετύχουμε αυτόν το στόχο, δεν αρκεί να περιμένουμε πότε θα αποφασίσουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αν θα μας δώσουν την επόμενη δόση. Εμείς, με τα όπλα που διαθέτουμε -δηλαδή την πτώχευσή μας, ή την απειλή αποχώρησης από το ευρώ – πρέπει να τους αναγκάσουμε σήμερα κιόλας να συμπλεύσουν με τις ανάγκες της χώρας μας. Πριν να είναι αργά.

Η ΧΩΡΑ χορεύει μέχρι τελικής πτώσεως, το ταγκό της διάλυσης και της καταστροφής της. Να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η ανακύκλωση θα ανταμείψει τους υποστηρικτές της στο Ναύπλιο

ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΤΗ και σε λίγα ακόμα σημεία του Ναυπλίου τοποθετήθηκαν οι πρώτοι κάδοι ανακύκλωσης, τις προηγούμενες ημέρες. Η αρχή έγινε, μετά από τόσα χρόνια παρεμβάσεων του τύπου, ορισμένων δημοτικών παρατάξεων (Άλλη Πρόταση) και των οικολογικών ομάδων.
ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΟΥΡΑΓΟΣ άλλων πόλεων που πρωτοπορούν στον τομέα της ανακύκλωσης, ο δήμος Ναυπλίου μετά την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών που λειτουργεί εδώ και μια διετία περίπου, προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι το πλαστικό, το χαρτί και το αλουμίνιο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ είναι θετικά και αρκετοί είναι αυτοί που κουβαλούν ήδη τα ανακυκλούμενα σκουπίδια τους στους λιγοστούς κάδους. Προς το παρόν ανταποκρίνονται βέβαια, μόνον όσοι από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες αντιλήφθηκαν την ύπαρξη των κάδων, αφού τοποθετήθηκαν χωρίς να ξεκινήσει ευρεία ενημερωτική καμπάνια για την πληροφόρηση του κόσμου.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ακόμα. Η τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης στην Ενδεκάτη είναι μόνο η αρχή. Οι υπεύθυνοι του δήμου πρέπει να …ιδρώσουν, για να πει κανείς ότι το Ναύπλιο ανακυκλώνει μέρος των σκουπιδιών του. Αφενός, το πρόγραμμα ανακύκλωσης πρέπει να επεκταθεί σε όλη την πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα και αφετέρου να εκπαιδευτούν οι πολίτες με την κατάλληλη καμπάνια, ώστε να συμμετέχουν διαχωρίζοντας τα σκουπίδια τους και πετώντας τα στους κάδους ανακύκλωσης. Σε επόμενο στάδιο πρέπει να επιβληθούν ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται ή να δοθούν κάποιου είδους κίνητρα σε αυτούς που ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους. Επίσης, για να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες, σχετικά με το πού καταλήγουν τα ανακυκλούμενα σκουπίδια, πρέπει να υπάρξει πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση προς τους πολίτες.

ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ θα μπορούμε να μιλήσουμε για ανακύκλωση στον δήμο Ναυπλίου.  Ο «κόπος» πάντως του αιρετού που θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτό το δύσκολο έργο, θα ανταμειφτεί αν μη τι άλλο ηθικά, με την ικανοποίηση που θα νοιώσει βλέποντας την Καραθώνα να ξεβρομίζει, βλέποντας να εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι που κατασπαταλούνται αυτή τη στιγμή για τα σκουπίδια και προσφέροντας στο πολυταλαιπωρημένο περιβάλλον.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Γιατί βρήκε τον μπελά του ο Κωστούρος…

ΣΑΛΟ ΞΕΣΗΚΩΣΕ η απόφαση του Δημήτρη Κωστούρου να καθαρίσει το Μπούρζι, με φωνές διαμαρτυρίας ένθεν κακείθεν, που ναι μεν επιθυμούν καθαρό το μνημείο, αλλά δεν επιθυμούν –φαίνεται – να το καθαρίσει, ο Κωστούρος. Γιατί; Ίσως επειδή προαλείφεται για υποψήφιος δήμαρχος και ενδεχομένως να θέλουν να του κόψουν τον …τσαμπουκά να προβάλει την πρωτοβουλία του. Ίσως για άλλους λόγους που αγνοεί ο γράφων.
Ο ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ βέβαια δεν απάντησε σε όσους ξεσηκώθηκαν κυρίως μέσω του διαδικτύου εναντίον του, για τους δικούς του λόγους που δεν μας αφορούν και δεν μας ενδιαφέρουν. Σκοπός δεν είναι άλλωστε να αναλυθεί στο παρόν κείμενο η συγκεκριμένη στάση του αντιδημάρχου έναντι στα όποια επώνυμα ή ανώνυμα δημοσιεύματα, αφού κάτι τέτοιο αφορά τον ίδιο και όσους ασχολήθηκαν με αυτόν.

ΕΚΕΙ όμως που θα έπρεπε να σταθεί κανείς είναι το μέλλον της νησίδας και η πολύπλευρη αξιοποίησή της προς όφελος του Ναυπλίου. Θα μπορούσε επομένως, με αφορμή την καθαριότητα που έγινε από τον δήμο στα μέσα του Αυγούστου, να ανοίξει διάλογος στην τοπική κοινωνία και να πιεστεί με κάθε τρόπο η ΕΤΑ και ο δήμος, ώστε να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα το τοπίο και να δρομολογηθεί η επίλυση, με την παραχώρηση ή όχι της νησίδας.

ΕΙΝΑΙ καιρός οι πολίτες αυτού του τόπου να ασχοληθούν με τα κοινά, όχι σε επίπεδο προσώπων, αλλά παρεμβατικά να διεκδικήσουν την επίλυση θεμάτων που χρονίζουν και καθυστερούν ζημιώνοντας την πόλη. Μιας και ο ρόλος του πολίτη φαίνεται πλέον ότι είναι καταλυτικός για να λύνονται θέματα. 

ΤΟ ΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ή όχι το Μπούρτζι ο ένας ή ο άλλος αντιδήμαρχος μικρή σημασία έχει. Μεγάλη σημασία αποκτά όμως το ζήτημα, αν μια τέτοια ενέργεια γίνεται η αφορμή για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

Το «ΣΦΑΞΕ με αγά μου να αγιάσω» δεν ωφελεί την πόλη, όταν δεν αποσκοπεί κάπου.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι μέντορες πολιτικοί, η ΕΙΕΤ και τα δελτία τύπου

Η ΑΡΝΗΣΗ των εφημερίδων να δημοσιεύουν τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων αποφασίστηκε ως τρόπος αντίδρασης στο μεσοπρόθεσμο . από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου!!!
ΩΣ ΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ θα μπορούσε να είναι ορθή…. Εφόσον όμως υπάρχουν ακόμα εφημερίδες που το πράττουν αυτό συστηματικά και δεν έχουν ήδη απορριφθεί από τους αναγνώστες τους! Ναι, αυτές οι εφημερίδες που γλύφουν την εκάστοτε εξουσία να υλοποιήσουν την απόφαση της Ένωσης και να σεβαστούν επιτέλους τους αναγνώστες τους, προσφέροντας σε αυτούς  πραγματική ενημέρωση, και  παύοντας να αποτελούν την «ντουντούκα» του κάθε βουλευτή, δημάρχου, περιφερειάρχη κλπ. Ναι, αυτές οι εφημερίδες να πάψουν να κοροϊδεύουν ότι δήθεν προσφέρουν ενημέρωση, χωρίς να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφίας και αναπαράγοντας κάθε είδους ανακοινώσεις που φτάνουν στα e-mails και στα fax γραφείων τους, χωρίς καν να αλλάξουν τους τίτλους!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτού του είδους οι εφημερίδες – φυλλάδες είναι αυτές που απαξίωσαν τον ρόλο του τοπικού τύπου στο σύνολό του, αφού πολλές φορές κατάντησε να γίνεται  φερέφωνο του κάθε επιτήδειου πολιτικού, που είχε την αξίωση για «ψύλλου πήδημα» να φιγουράρει με την φωτογραφία της επιλογής του ακόμα και πρωτοσέλιδα χωρίς να παράγει είδηση.

Η ΕΥΘΥΝΗ όμως δεν ανήκει μόνο σε κάποιους κακούς συναδέρφους, που χαρακτηρίζονται από τον ίδιο τον κόσμο που τους διαβάζει ως «λιγούρια», αλλά και από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, που ποτέ δεν νοιάστηκε και ποτέ δεν ασχολήθηκε με την ποιότητα των εφημερίδων – μελών της.

ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ας γίνει μια αρχή με αφορμή το μεσοπρόθεσμο και ας ανασταλεί – καταργηθεί η δημοσίευση των δελτίων τύπου, απ΄ όσους το έπρατταν. Είναι κάτι άλλωστε που προβλέπει και ο νόμος περί τύπου, θεωρώντας «αναδημοσιεύσεις» τα κείμενα που αναπαράγονται χωρίς δημοσιογραφική επεξεργασία. Ας ξεκινήσουν έστω και σήμερα όσοι επέμεναν να αποτελούν την «ντουντούκα» του κάθε βουλευτή, να παράγουν δημοσιογραφία. Έστω και τώρα με την απειλή του λουκέτου που επιβάλουν οι μέχρι τώρα πολιτικοί μέντορές τους.

*Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ έχει κάθε λόγο και επιχείρημα στην μακροχρόνια πορεία του να δηλώνει ότι δεν αποτέλεσε «βήμα» του οποιουδήποτε πολιτικού – γι΄ αυτό και πολλές φορές παρανόμως στερήθηκε των νομίμων καταχωρήσεων, που πολλοί αιρετοί χρησιμοποιούν ως σκαλοπάτι για την δημιουργία πελατειακών σχέσεων με τον Τύπο.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η ανικανότητα των δημάρχων για τα σκουπίδια

ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ για τους δημάρχους και δη τους επανεκλεγμένους αποτελεί το άλυτο θέμα των σκουπιδιών. Ίσως να γίνει το θέμα που θα στρέψει τους πολίτες εναντίον τους και δεν θα τολμούν να κυκλοφορούν στους δρόμους – όπως οι βουλευτές, αν τελικά ξεκινήσει η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, θα …τσούξει ιδιαίτερα η τσέπη των δημοτών, αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετά χρόνια ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα.
ΗΜΙΜΕΤΡΑ και αποσπασματικές λύσεις, όπως κάποιοι παραπεταμένοι κάδοι ανακύκλωσης ή κάποιοι δεματοποιητές δεν έλυσαν το πρόβλημα, το οποίο αντίθετα αυξήθηκε αντί να μειωθεί, όπως στην Καραθώνα ή στη χωματερή του Άργους, κλπ.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ θυμήθηκαν τα σκουπίδια στο παραπέντε των προστίμων και έβγαλαν ψήφισμα για να εκφράσουν την …αγωνία τους. Αφού τόσα χρόνια δεν κατάφεραν το αυτονόητο, δηλαδή να καθορίσουν τους χώρους που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι υποδομές υποδοχής των σκουπιδιών (εργοστάσιο κλπ). Τώρα, καταϊδρωμένοι και φοβισμένοι έρχονται και ζητούν από το κράτος και την Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν (lol).

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗΝΗ των πολιτών οι αιρετοί, αν επιβληθούν πρόστιμα, γιατί τουλάχιστον το θέμα των σκουπιδιών είναι το πρώτο και κύριο που θα έπρεπε να είχε επιλυθεί από την Αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια, αντί να κατασκευάζονται έργα βιτρίνας, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται άχρηστα και αποκλειστικά ψηφοθηρικά.

Η ΕΥΘΥΝΗ δυστυχώς για αυτούς, τους ανήκει σε μεγάλο ποσοστό. Αφού, δεν κατάφεραν – παρότι υπήρχαν διαθέσιμα τα κονδύλια – να δημιουργήσουν τις υποδομές που απαιτεί η Ε.Ε. για τα σκουπίδια των δήμων τους. Τόσα χρόνια έκρυβαν «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα και σφύριζαν αδιάφορα για τα απορρίμματα και την αναζήτηση λύσης, ενώ τώρα έρχονται την ύστατη στιγμή για να θυμηθούν, ότι ο …κόμπος έφτασε στο χτένι.

ΦΥΣΙΚΑ και θα πρέπει - εδώ που φτάσαμε - να παρέμβει το κράτος και η Περιφέρεια για να δώσουν τις λύσεις που απαιτούνται. Θα ήταν παντελώς άδικο να πληρώσουν την …νύφη οι δημότες, λόγω της ανικανότητας κάποιων αιρετών. Αλλά κάποιος πρέπει να πει και στους δημότες, πού αρχίζουν οι αρμοδιότητες του κράτους και πού ξεκινούν οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Στοίχημα Τατούλη δεν είναι οι κοκορομαχίες, αλλά η Περιφερειακή Συνείδηση των πολιτών

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Περιφερειακής συνείδησης είναι το δεδομένο που απαιτείται για την επιτυχία της λειτουργίας των αιρετών περιφερειών. Ο «Καλλικράτης» έτρεξε πιο γρήγορα απ΄ ότι έπρεπε και η αιρετή περιφέρεια προσπαθεί να δράσει, χωρίς όμως να έχει δημιουργηθεί ακόμα η περιφερειακή συνείδηση στους πολίτες.
ΓΙΑ ΝΑ υλοποιηθούν όλα αυτά που σχεδιάζονται πρώτα πρέπει ο κόσμος να μάθει να μην σκέπτεται στενά τοπικά. Η ενιαία περιφερειακή συνείδηση είναι η πρόκληση του Καλλικράτη. Ταυτόχρονα όμως είναι και το κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ της Περιφέρειας αυτή τη στιγμή είναι η αδυναμία δημιουργίας κοινής συνείδησης και ταυτότητας που θα μοιράζονται από κοινού οι πέντε νομοί σε οικονομικό, θεσμικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, επιχειρηματικό και τελικά πολιτικό επίπεδο.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Τατούλη, αλλά και όλων των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, είναι η περιφερειακή συνείδηση. Αντί να εξαντλούν την ευφυΐα τους στις κοκορομαχίες και στον δήθεν εντυπωσιασμό μέσω της web κάμερας που βρίσκεται απέναντί τους, ας φροντίσουν να αποκτήσουν έναν κοινό στόχο που θα ωφελήσει και τον θεσμό αλλά και την ίδια την περιφέρεια με τους κατοίκους της και τους επαγγελματίες της. 

ΒΑΣΙΚΟΣ στόχος είναι να πείσουν τους πολίτες να νοιώσουν τα θέματα ολόκληρης της Περιφέρειας δικά τους. Έτσι θα μπορέσει να οικοδομηθεί μια ισχυρή Περιφέρεια, μακριά από μικροτοπικισμούς και ανούσιες τοπικές αντιπαλότητες. Καλούνται δηλαδή να καλλιεργήσουν με το λόγο και τη δράση τους την αναγκαία περιφερειακή συνείδηση, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να διεκδικούν για τον τόπο τους. Να προτάξουν την ενιαία περιφερειακή ταυτότητα, αφού αντιληφθούν ότι αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ του συνδετικού ιστού μεταξύ των τοπικών κοινωνιών ξεκινάει από τους πολίτες και φθάνει μέχρι τους πολιτικούς. Αν καταφέρει η Περιφέρεια να ξεφύγουμε από το «νομό μας» και να πάμε στην «Περιφέρειά μας», θα έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα, για να υλοποιήσει και την πιο απλή απόφασή της. Ζούμε την δυσκολότερη εποχή της μεταπολίτευσης, μέσα σε μια κρίση που μας βρήκε ευάλωτους. Ως Περιφέρεια έχουμε κάποιες ελπίδες για ανάταση. Ας τις εκμεταλλευτούμε.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Πρώτη φορά στα χρονικά ματαιώνεται παράσταση στην Επίδαυρο

ΠΡΩΤΗ φορά στον θεσμό των Επιδαυρίων, συμβαίνει αυτό: Οι παραστάσεις δεν θα γίνουν αύριο και μεθαύριο λόγω της στάσης εργασίας, που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Με εξώδικό τους προς το ΚΘΒΕ οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν την ακύρωση των παραστάσεων για την Παρασκευή και το Σάββατο. Τα αιτήματά τους, αφορούν στην επιστροφή των εκτός έδρας στο ποσό που ίσχυε ως τώρα και η εξαίρεση του ΚΘΒΕ από τις ΔΕΚΟ.

ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΙΟ με το μέρος τους έχουν οι ηθοποιοί. Όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι αντίδρασης και διαμαρτυρίας πριν φτάσει κανείς να καταργήσει και να ακυρώσει έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας. Και μάλιστα σε μια επετειακή στιγμή, όπως τονίζει και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε. Σωτήρης Χατζάκης: «Το Κ.Θ.Β.Ε. εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την ακύρωση των παραστάσεών του στην Επίδαυρο με την επετειακή παράσταση «Μικρά Διονύσια», έναν εορτασμό για τα 50 χρόνια λειτουργίας του».

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, όπως λέει ο κος Χατζάκης, η Επίδαυρος είναι μια «εκκλησία» του παγκόσμιου πνεύματος και μια εμβληματική, λειτουργική οντότητα της διαχρονίας του έθνους. Υπό αυτή την έννοια δεν πρέπει να κλείνει ποτέ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συγκυρίες, καθώς ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και αποτελεί ένα δυναμικό παραγωγικό «όπλο» της χώρας.

Κάποιοι πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι΄ αυτό που συμβαίνει στα Επιδαύρια. Γιατί αν καταργήσουμε με αφορμή την οικονομική κρίση και τέτοιου βεληνεκούς θεσμούς, ενέργειες με τις οποίες φαίνεται στο εξωτερικό ότι δεν έχει μείνει πλέον τίποτα όρθιο στην Ελλάδα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας και της τύχης μας.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ένα Επιμελητήριο που προστατεύει τα μέλη του


ΕΝΑΝΤΙΟΝ των υπευθύνων της ΔΕΗ, πρόκειται να στραφεί το Επιμελητήριο Αρκαδίας, για τις βλάβες που έχουν υποστεί τα μέλη του από τις συνεχείς διακοπές του ρεύματος. Είναι μια κίνηση ενός φορέα που θέλει να προστατεύσει τα μέλη του, χωρίς ωστόσο να στραφεί απαραίτητα και εναντίον των συνδικαλιστών (παρεμπιπτόντως δεν είδαμε ανάλογη κίνηση του Επιμελητηρίου Αργολίδας).
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ οι επιχειρήσεις, αλλά ακόμα περισσότεροι οι οικιακοί καταναλωτές οι οποίοι έχουν πάθει σημαντικές ζημιές χιλιάδων ευρώ στις ηλεκτρικές συσκευές τους, από τις συνεχείς διακοπές του ρεύματος και τις διακυμάνσεις στην τάση του δικτύου της ΔΕΗ.
ΦΥΣΙΚΑ ελάχιστοι (ίσως και κανένας) ήταν αυτοί που διεκδίκησαν και έλαβαν αποζημίωση από την ΔΕΗ για την ζημιά που υπέστησαν, με υπαιτιότητά της.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για να αποζημιωθούν είναι να μπορούν να αποδείξουν ότι η βλάβη στη συσκευή τους προήλθε από απότομη μεταβολή τάσης και παράλληλα η ΔΕΗ να μην μπορεί να τεκμηριώσει από την πλευρά της ότι η διακοπή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας (καιρικές συνθήκες, πτώση δέντρων στο δίκτυο, επεμβάσεις τρίτων κ.ά). Επομένως μεμονωμένα είναι δύσκολο κάποιος να διεκδικήσει αποζημίωση.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Επιμελητηρίου Αρκαδίας έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να συνδράμει τα μέλη του που ενδεχομένως δεν μπορούν μεμονωμένα να διεκδικήσουν το δίκιο τους και να αποζημιωθούν τόσο για τις βλάβες σε μηχανήματα, όσο και για την καταστροφή προϊόντων και πολύωρη αναστολή εργασιών σε βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Ο ΡΟΛΟΣ επομένως του Επιμελητηρίου αυτού δεν εξαντλείται στην είσπραξη των συνδρομών από τα μέλη του αλλά και στην προστασία τους. Το Επιμελητήριο Αργολίδας με τι ασχολείται;

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Οι επενδυτικές ευκαιρίες και η αυτοδιοίκηση


ΕΛΠΙΔΕΣ για τουριστική ανάπτυξη στην Αργολίδα, δίνουν οι εκτιμήσεις μεσιτών και εταιριών συμβούλων ακινήτων, που διακρίνουν ενδιαφέρον από ξένους, αλλά και Έλληνες επενδυτές. Εκεί που πολλοί θεωρούσαν ξεγραμμένη την αγορά ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, αρχίζει να φαίνεται ένα αχνό φως στον ορίζοντα με επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στην περιοχή μας.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ διαφήμιση για την Αργολίδα το γεγονός ότι  το σύνολο σχεδόν των οικονομικών εφημερίδων ασχολήθηκε με τις  ευκαιρίες για επενδύσεις που υπάρχουν στην Αργολίδα. Αλλά φαίνεται παράλληλα από τις δηλώσεις των ντόπιων έμπειρων μεσιτών, ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν αγοράζουν πλέον …«γουρούνι στο σακί». Αναζητούν αξιόλογα ακίνητα, είτε για τουριστική κατοικία, είτε για τον κλάδο των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων (logistics). Και αξιόλογο θεωρείται σήμερα ένα ακίνητο που εξυπηρετείται από δημόσιες υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, νοσοκομεία κλπ)
ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ επομένως το φυσικό περιβάλλον, οι αρχαιολογικοί χώροι και η διαθεσιμότητα σε ακίνητα για να επενδύσουν όσοι ενδιαφέρονται. Χρειάζονται και οι υποδομές. Και εδώ έρχεται ο ρόλος του κράτους. Αλλά επειδή το κράτος αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς έχει άλλες προτεραιότητες και βρίσκεται υπό διάλυση, το μεγάλο βάρος πέφτει στην αυτοδιοίκηση.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ της Περιφέρειας και των δήμων είναι περισσότερο από ποτέ μεγαλύτερες για να βάλουν εμπρός την μηχανή της ανάπτυξης. Και όταν υπάρχει το ενδιαφέρον των επενδυτών τότε η δουλειά τους είναι πιο εύκολη. Αρκεί να αντιληφθούν τον ρόλο τους.
ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΝ νοιάζει τον απλό πολίτη; – ίσως να αναρωτηθούν μερικοί. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη, αφού η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και των επενδύσεων σε οποιονδήποτε τομέα, δημιουργεί και θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στους υπόλοιπους κλάδους. Ο τουριστικός κλάδος είναι γνωστό, ότι στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία αυτού του τόπου. Και έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης ο συγκεκριμένος κλάδος, χάρη στο φυσικό του περιβάλλον και τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας και της μοναδικότητας της Πελοποννήσου.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Το Ναύπλιο που «Τούρκεψε» και άλλα κουραφέξαλα…

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ξέσπασμα προέκυψε ξαφνικά στο Ναύπλιο, με αφορμή τον πολιτισμό! Ναι! Άνθρωποι που βγήκαν από τα σκονισμένα ντουλάπια της ιστορίας προβάλλοντας Μεσαιωνικές αντιλήψεις και απόψεις υπερπατριωτικές (λες και οι υπόλοιποι δεν είμαστε πατριώτες), ανακάλυψαν Τούρκικες απειλές μέσω του Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου, που εφέτος είναι αφιερωμένο σε καλλιτέχνες της γειτονικής χώρας.
ΓΥΡΝΟΥΝ τους δείκτες των ρολογιών τους αιώνες πίσω και βλέπουν μέσα από ένα πολιτιστικό γεγονός, φαντασιώδεις εθνικές απειλές, εκφράζοντας δήθεν φόβους για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα από τις νότες της μουσικής ή από τα βήματα του χορού των Δερβίσηδων. Θυμούνται το Σταικόπουλο και τον Κολοκοτρώνη και αναστατώνουν το σύμπαν, λες και βιώνουμε ξανά την επανάσταση του 1821!!!
ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ παραλήρημα που βλέπει «μυριάδες ύαινες να καραδοκούν στη γωνιά, κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων», περισσότερο φόβο δημιουργεί. Όχι όμως για τους Τούρκους καλλιτέχνες, που θα δείξουν την δουλειά τους στο Ναύπλιο, αλλά για κάποιους που βρίσκονται ανάμεσά μας. Οι οποίοι βάλθηκαν ξαφνικά να μας κάνουν να ντρεπόμαστε και να νοιώθουμε ότι ζούμε σε μια απολίτιστη χώρα. Οι οποίοι θεωρούν εαυτούς περισσότερο πατριώτες και μετρούν με καντάρια (ΣΣ. Τούρκικη λέξη) τον πατριωτισμό του καθενός. Λες και τους ρωτήσαμε…
ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ τύποι βγήκαν ξαφνικά να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πίσω από το Μουσικό Φεστιβάλ κρύβεται μια καλά μεθοδευμένη επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας. Βγάζουν τα τύμπανα του πολέμου και αρθρώνοντας εθνικιστικές κορώνες και κραυγές, διαδίδουν ότι το Ναύπλιο «Τούρκεψε» και άλλα κουραφέξαλα… Μέχρι και Τούρκικη σημαία να κυματίζει στο Παλαμήδι είδαν οι άθλιοι, 190 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον Τούρκικο Ζυγό!!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτοί οι περίεργοι τύποι δεν αντιλαμβάνονται ότι η μουσική και ο χορός ενώνουν τους λαούς και δεν τους χωρίζουν. Οι περίεργες φωνές που ακούστηκαν ξαφνικά, δημιουργώντας αντάρα στο φιλήσυχο Ναύπλιο, δεν ξέρω πού αποσκοπούν. Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι πραγματικά φοβούνται μια νέα Άλωση της πόλης από τους δερβίσηδες. Δεν χωράει στον νου κάποιου λογικού ανθρώπου, αυτό.

ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΄ΧΕΙ πάντως, πέτυχαν την καλύτερη διαφήμιση για το φεστιβάλ, και μάλιστα χωρίς να ξοδέψει  παρά ελάχιστα ευρώ η διοργανώτρια εταιρεία, για την προβολή του.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Χαστούκι στον τουρισμό του Ναυπλίου

ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ ήταν μέσα στο κατακαλόκαιρο, η δημοσιοποίηση της επιστολής του δήμαρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά προς τον Χρήστο Παπουτσή, σχετικά με τις ανησυχίες και την ανασφάλεια των πολιτών λόγω έλλειψης αστυνόμευσης.
ΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ το πρόβλημα είναι σοβαρό και κυρίως στα χωριά η κατάσταση είναι ανυπόφορη πλέον. Ναι, το ήσυχο Ναύπλιο αρχίζει να ζει στην ανασφάλεια και τον φόβο, ενώ η έλλειψη αστυνόμευσης είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ. Ναι, είναι υπαρκτό το θέμα και δεν θα ήταν ορθό να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ναι, ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί εδώ και χρόνια φωνάζουν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για την αδυναμία τους να αστυνομεύσουν την περιοχή.

ΑΛΛΟ όμως είναι ο στρουθοκαμηλισμός και να κρύβουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα – όπως έχει γίνει επανειλημμένα για ένα σωρό σοβαρότατα θέματα που θα βοηθούσε στην επίλυσή τους η δημοσιοποίηση - και άλλο να διατυμπανίζουμε κάτι το οποίο θα κάνει ζημιά στην πόλη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΑΡΙΣΤΑ ΕΠΡΑΞΕ ο δήμαρχος και έστειλε την επιτολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καλά θα έκανε να του γράψει ακόμα πιο ωμά την πραγματικότητα. Και ίσως ακόμα καλύτερα θα έκανε αν ζητούσε επιπλέον και μια συνάντηση μαζί του για να του κάνει πιο λιανά το πρόβλημα, για να καταλάβει ο Παπουτσής σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει η άλλοτε φιλήσυχη επαρχία.

ΑΛΛΑ η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας επιστολής στην αρχή της τουριστικής περιόδου αποτελεί «βόμβα» στον τουρισμό της περιοχής. Ποιος τουρίστας δεν θα φοβόταν, όταν θα διάβαζε στις εφημερίδες όσα καταγγέλλει για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ο πρώτος πολίτης της πόλης;

ΣΕ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ η δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής, αυτή τη χρονική στιγμή; Οι επιπτώσεις μήπως είναι χειρότερες από τα οφέλη;

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τα αεροπλάνα και βαπόρια, να μην μείνουν ευχολόγια

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ μηνύματα εκπέμπει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη των υποδομών της Πελοποννήσου, που έχουν σχέση με τον τουρισμό. Με διαδικασίες fast track ελπίζουν ότι αμέσως θα βρεθούν οι ιδιώτες, που θα επενδύσουν για να φτιαχτούν αεροδρόμια και λιμάνια. Δεν είναι πανάκεια όμως η Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης. Χρειάζονται και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Η ΑΙΡΕΤΗ Περιφέρεια δίνει ελπίδες, τόσες που κάποιοι θεωρούν ότι ήδη ξεκίνησαν τα …
έργα. Μέχρι και οι Καλαματιανοί αντέδρασαν, μήπως θιγεί το δικό τους αεροδρόμιο. Δεν λέω…
ΜΑΚΑΡΙ να γίνει και το αεροδρόμιο της Τρίπολης πολιτικό και μακάρι να δρομολογηθούν και τα υπόλοιπα έργα υποδομής που λείπουν από την Πελοπόννησο, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος τουριστικά, πολύ περισσότερο απ΄ ότι είναι αναπτυγμένος αυτή τη στιγμή. Αλλά από τα λόγια και τις περιφερειακές αποφάσεις, μέχρι την υλοποίηση και την εξεύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή, υπάρχει τεράστια απόσταση.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου που ψάχνει με το …ντουφέκι επενδυτή για να αναθέσει – παραδώσει την κατασκευή και εκμετάλλευση της περιβόητης Μαρίνας, είναι χαρακτηριστικό. Ο αρχικός ενθουσιασμός έχει καταλαγιάσει και η εξεύρεση επενδυτή έχει στοιχειώσει.
ΑΣ ΜΗΝ τα περιμένουμε επομένως όλα από τους ιδιώτες, γιατί απλούστατα μπορεί να μην ενδιαφέρονται. Όμως οι γερές βάσεις των υποδομών στην Περιφέρεια πρέπει με κάθε τρόπο να μπουν. Εδώ είναι που πρέπει να επιδείξει την δυναμική της η αιρετή περιφέρεια και να έχει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.
ΜΟΝΟ αν υπάρχουν διάφορα σενάρια σχετικά με την χρηματοδότησητων έργων μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτά θα υλοποιηθούν.Αλλιώς κινδυνεύουμε να μείνουμε σε ευχολόγια…

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δεν είναι «Μάννα» εξ ουρανού το αεροδρόμιο

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ή όχι, οι αντιδράσεις των Καλαματιανών στην προοπτική μετατροπής του αεροδρομίου της Τρίπολης από στρατιωτικό σε πολιτικό, πρέπει να προβληματίσουν τους φορείς της Αργολίδας και της Αρκαδίας.
ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ – διεκδίκηση τουλάχιστον μιας εικοσαετίας που φαίνεται να πλησιάζει στην υλοποίησή του, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, επειδή η προσπάθεια εγκαταλείπεται από τους διεκδικητές την τελευταία στιγμή.  Μιας και φαίνεται ότι θεωρούν πως δρομολογήθηκε η επίλυση, σταμάτησαν την διεκδίκηση περιμένοντας απλά τα αποτελέσματα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από την Καλαμάτα δεν έχουν μέχρι στιγμής τύχει απάντησης από την Αργολίδα. Και πολύ φοβάμαι ότι οι αντίθετες απόψεις θα επικρατήσουν, αν δεν επιχειρηματολογήσουν για μία ακόμα φορά οι φορείς του νομού.

Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ αρκέστηκε στην …εξαγγελία Τατούλη και δεν κινείται δυναμικά να ενισχύσει την διεκδίκησή της. Αντίθετα το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας καλείται να συνεδριάσει και να αντιδράσει στην δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη.

Η μετατροπή του στρατιωτικού  αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και να ενεργήσουν κατάλληλα όσοι περιμένουν το «Μάννα» εξ ουρανού.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ιχθυοτροφεία ώρα μηδέν

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ της Αργολίδας «ξεσηκώνονται» δημοτικά συμβούλια, κάτοικοι και φορείς κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Αφορμή η Δημόσια Διαβούλευση για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού».
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ χρόνια επικρατούσε μία αναρχία και είναι καιρός να μπει τάξη σε αυτόν τον τομέα. Όχι όμως με αφορισμούς και ακρότητες. Στόχος των τοπικών κοινωνιών δεν είναι η καταστροφή επιχειρήσεων που φέρνουν εκατομμύρια συναλλάγματος, ούτε βέβαια η ανοχή της ασυδοσίας στις θάλασσες.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνει είναι αφενός η προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου η οικονομία του τόπου, που σε ένα σημαντικό ποσοστό στηρίζεται και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Δηλαδή να βρεθεί η χρυσή τομή.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΑΜΕΣΑ επιβάλλεται είναι να τηρηθούν οι όροι αδειοδότησης των υφιστάμενων επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιεργειών και να μην δοθούν νέες, ώστε σταδιακά να επιτευχθεί η απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ λεπτοί χειρισμοί και σε καμία περίπτωση σπασμωδικές κινήσεις. Είναι πραγματικά μοναδική η ευκαιρία να μπει μία τάξη και να αποσυμφορεθεί τόσο ο Αργολικός κόλπος, όσο και ο Σαρωνικός από ανεξέλεγκτες δράσεις, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ όμως αυτός ο σκοπός και να μην μείνουμε στα λόγια, χρειάζονται προοδευτικά βήματα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αλλιώς, για μία ακόμα φορά κάποιοι θα ξεθυμάνουν και θα συνεχιστεί ό,τι γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η ανικανότητα του κράτους επιτρέπει στο παρεμπόριο να ανθεί

«ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ προϊόντων μπορεί να παταχθεί το παρεμπόριο», που ανθεί τον τελευταίο καιρό πλήττοντας τους ήδη επιβαρημένους από την οικονομική κρίση καταστηματάρχες. Αυτή είναι η άποψη της περιφέρειας Πελοποννήσου, που εκφράστηκε επισήμως από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος.


ΟΜΩΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ του δήμου Ναυπλίου, δεν έχουν συγκροτηθεί στους Δήμους οι Επιτροπές Εκτίμησης Αξίας Κατασχεμένων. Αλλά τί φταίει που ακόμα και στο Ναύπλιο ανθεί το παρεμπόριο, παρότι υπάρχει η περιβόητη επιτροπή; Προφανώς δεν υπάρχει η κατάλληλη αστυνόμευση, απαντούν οι ντόπιοι που βλέπουν στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα να μετατρέπονται κεντρικά σημεία της πόλης, σε αγορές τύπου Μοναστηρακίου.

ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ και αν η αστυνομία ή η δημοτική αστυνομία - όπου υπάρχει - θυσιάσουν τις αργίες των υπαλλήλων τους βγάζοντάς τους στους δρόμους για ελέγχους, το πρόβλημα και πάλι δεν λύνεται ολοκληρωτικά. Το μόνο που δύνανται να πράξουν οι αστυνομικοί είναι να κατασχέσουν τα είδη του παρεμπορίου, αλλά δεν μπορούν να «τιμωρήσουν» αυτούς που ασκούν το παρεμπόριο, αφού «στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι αλλοδαποί και στερούνται ΑΦΜ και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων», όπως παραδέχεται η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει την νομιμότητα σε όποιον δεν έχει νομιμοποιητικά έγγραφα. Και μάλιστα αυτό λέγεται με περισσό θράσος και ειλικρίνεια. Λες και όλοι οι άλλοι, δηλαδή το σύνολο των πολιτών και των επαγγελματιών, που και διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα είναι μαλάκες!

ΥΠΑΡΧΕΙ τελικά τίποτα που να λειτουργεί σε αυτό το κράτος;

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η νηστεία της οικονομίας

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ είναι η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών, όπως προκύπτει πλέον από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάτι το οποίο όμως φάνηκε και στην πράξη τις ημέρες του Πάσχα.


ΟΙ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ σε τρόφιμα, παιχνίδια, δώρα, ένδυση και γενικά οι προσφορές σε παραδοσιακά πασχαλινά είδη δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από τους καταναλωτές, επισημαίνουν οι έμποροι.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ είναι πρωτόγνωρα για όλους μας: Τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι ο μέσος όρος του πασχαλινού τζίρου μειώθηκε και φέτος κατά ποσοστό 15%, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010, ο οποίος είχε παρουσιάσει μείωση κατά 7%. Ο τζίρος στα είδη διατροφής μειώθηκε περαιτέρω από 5,5% πέρυσι στο -11% φέτος, ενώ στα οικιακά είδη από -13% πέρυσι στο -20% φέτος. Η ένδυση και η υπόδηση κατέγραψε για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη μείωση από -11% πέρυσι, στο -25% φέτος, με μοναδική εξαίρεση τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, όπου η κίνηση μειώθηκε περίπου κατά 15%. Τέλος, στα είδη δώρων και παραδοσιακών αγαθών, όπως λαμπάδες και παιχνίδια, καταγράφεται μικρότερη μείωση (-10%), σε σύγκριση πάντα με την περσινή, επίσης φτωχή, πασχαλινή περίοδο.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ της χρεοκοπίας που αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο δεν αφήνουν κανέναν να σηκώσει κεφάλι και η νηστεία της οικονομίας συνεχίζεται, με τα πιο σκληρά μέτρα που έρχονται και δεν επιτρέπουν την ανάκαμψη.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ λένε δια του επισήμου συνδικαλιστικού οργάνου τους, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν σιωπηρά μια διαδρομή προς το άγνωστο. Η μέχρι σήμερα τακτική «βλέποντας και κάνοντας» έχει κουράσει αγορά και καταναλωτές, δεν έχει διορθώσει τα κακώς κείμενα και ούτε δείχνει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από την πρωτοφανή ύφεση στην οποία έχουν εισέλθει.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ πώς θα ξημερώσει;

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ διαφορετικής νοοτροπίας για τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί η τουριστική προώθηση της Πελοποννήσου ήταν η προβολή της στο εμπορικό κέντρο Westfield του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γραφείου Ε.Ο.Τ. Η συμμετοχή της περιφέρειας σε αυτό το δεκαήμερο αναμένεται να αποδώσει κάποιους καρπούς, αφού υπολογίζεται ότι χιλιάδες κόσμου είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση από τον Μοριά.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ χρώματα, ψηλά βουνά, μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες σε μνημεία διεθνούς ακτινοβολίας, χαμογελαστοί και ευγενικοί άνθρωποι συνέθεσαν το πελοποννησιακό παζλ, ισχυρίζονται οι διοργανωτές. Δεν αμφιβάλλω. Όμως οι αποσπασματικές κινήσεις δεν φέρνουν πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα, αφού πετυχαίνουν μόνο εν μέρει τον στόχο.

Η ΕΛΠΙΔΑ ότι λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης θα υπάρξουν οφέλη στον τουρισμό, αφού το τουριστικό προϊόν γίνεται πιο ανταγωνιστικό, δεν αρκούν. Ούτε βέβαια αρκεί η συμμετοχή της περιφέρειας σε πρωτοβουλίες του ΕΟΤ, που ούτως ή άλλως, πάντα υπήρχε.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων στον τουριστικό τομέα, πέραν του κεντρικού πλάνου που έχει η χώρα, ώστε η Πελοπόννησος να μπορέσει να αναδείξει την διαφορετικότητά της στο εξωτερικό και να αποτελέσει από μόνη της αγαπημένο προορισμό. Χωρίς να υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί ξεχωριστό «Καντόνι», η Πελοπόννησος μπορεί να αναδείξει την διαφορετικότητά της, μιας και ακόμα αποτελεί παρθένο προορισμό, έναντι άλλων δημοφιλών της χώρας που έχουν «κουράσει» τους τουρίστες. Ο Μοριάς μπορεί να αναδείξει ταυτόχρονα με το τρίπτυχο «αρχαία – θάλασσα – ήλιος» και άλλα «χαρίσματα» που διαθέτει, τα οποία ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν αναδειχθεί και διαφημιστεί για να προσελκύσουν τον εναλλακτικό και ανήσυχο τουρίστα.

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ακόμα νωρίς, η Περιφέρεια πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει τεράστια περιθώρια να αναπτύξει την τουριστική βιομηχανία της, η ανάπτυξη της οποίας μάλιστα, θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα μεγάλο ποσοστό στην αντιστροφή του οικονομικού κλίματος. Αρκεί οι ιδέες που υπάρχουν να μην μένουν στα συρτάρια και στα προεκλογικά μπαλκόνια, αλλά να αρχίσουν να υλοποιούνται.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μυρίζει …μπαρούτι

ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ οδεύουμε με την οικονομική κρίση και πολλοί εκτιμούν και πιστεύουν ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που πτώχευση και χρεοκοπία της χώρας που ήδη υπάρχει και βιώνουμε – αλλά η κυβέρνηση αρνείται να την παραδεχθεί - θα μετατραπεί σε πλήρη κατάρρευση.
ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ στην πόλη σε ώρες αιχμής αρκεί για να διαπιστώσει και ο πιο αισιόδοξος ότι δεν λειτουργεί τίποτα, ενώ το καταθλιπτικό βλέμμα των επαγγελματιών που ψάχνουν με το ντουφέκι έστω και ένα ευρώ για να βάλουν στο ταμείο τους, μυρίζει …μπαρούτι.

ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΘΑΥΜΑ για το οποίο μας παραμυθιάζουν από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν φαίνεται να έρχεται. Αντίθετα, φαίνεται ότι η χώρα αυτή, που όλοι θεωρούσαμε ότι είναι το κέντρο του κόσμου, μετατρέπεται όλο και πιο πολύ, σε Αργεντινή της προηγούμενης δεκαετίας. Και καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ισχυρίζονται ότι με μαθηματική ακρίβεια η Ελλάδα οδηγείται στην κατάρρευση.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μοιάζει πανικόβλητη και προσπαθεί πλέον μόνο με επικοινωνιακές μεθόδους να ωραιοποιήσει την τραγωδία που ξεδιπλώνεται μπροστά της. Αλλά φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Αντίθετα πολλοί ισχυρίζονται ότι ο πάτος του βαρελιού είναι ακόμα πιο βαθιά. Και ότι όσο συνεχίζουμε να μην παράγουμε τόσο πιο πολύ θα οδηγούμε την οικονομία στο τέλμα. Αλλά στην κατεύθυνση αυτή η πολιτικοί του περασμένου αιώνα δεν μπορούν και δεν θέλουν να κατευθύνουν την Ελλάδα. Αρκούνται απλά να παρατηρούν την δημοσιονομική τρύπα και να αλλάζουν τους φορολογικούς νόμους καθημερινά, σαν τα πουκάμισα.

Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ότι η χώρα δέχεται επιθέσεις από οικονομικά κέντρα και οίκους αξιολόγησης που δήθεν θέλουν να την εξαφανίσουν, δεν γίνεται πλέον πιστευτή. Μόνοι μας τα θαλασσώσαμε και μόνοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να βγούμε από το τούνελ. Με πολιτικές του περασμένου αιώνα όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η εξαθλίωση της αστυνομίας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφήνει πλέον απροστάτευτο τον ίδιο τον πολίτη και τον κάνει έρμαιο στις ορέξεις του κάθε κακοποιού. Η έλλειψη κονδυλίων για την στοιχειώδη λειτουργία της αστυνομίας στην Αργολίδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξάνει την ανασφάλεια και δημιουργεί όλα τα δεδομένα για περαιτέρω κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ που το τελευταίο τρίμηνο κυκλοφορούσαν ελάχιστα περιπολικά στους δρόμους της Αργολίδας. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί σήμερα ο «Αναγνώστης» (σελ. 16) εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν η αστυνομία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε λάδια στα περιπολικά – πόσο μάλλον να συντηρήσει τα απαρχαιωμένα της αυτοκίνητα, είναι ανήμπορη ακόμα και να εξυπηρετήσει τον στοιχειώδη ρόλο της: δηλαδή την αστυνόμευση.

ΠΩΣ ΝΑ αστυνομευτεί για παράδειγμα η τεράστια έκταση της Ερμιονίδας, όταν από τα έξι περιπολικά αυτοκίνητα, λειτουργεί μόνο το ένα; Πώς να σταματήσουν ή έστω να περιοριστούν οι καθημερινές κλοπές και ληστείες στο νομό, όταν οι δράστες κινούνται ανενόχλητοι;

Η ΕΛΑΣ απαξιώνεται πλέον όχι μόνο στα μάτια των πολιτών, αλλά και όσων παρανομούν. Και απαξιώνεται ακόμα και στα μάτια των ίδιων των υπαλλήλων της, δηλαδή των αστυνομικών, όταν συμβαίνει να μην υπάρχουν κονδύλια ούτε για την αγορά πετρελαίου στο Άργος, με αποτέλεσμα το αστυνομικό τμήμα να είναι «ψυγείο» όλο τον χειμώνα.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ κονδυλίων υποβαθμίζει την ΕΛΑΣ και δημιουργεί τις συνθήκες «ζούγκλας» στο νομό. Η εξαθλίωση του θεσμού με την έλλειψη και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές μετατρέπει την περιοχή σε τριτοκοσμική.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Να μην αρκεστεί στον εντυπωσιασμό ο Τατούλης

ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ταυτόχρονα ανοίγει ο Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο, εντυπωσιάζοντας με τις κινήσεις του. Ξεκίνησε με τις διαβουλεύσεις ανά τομέα (αγροτικά, τουρισμός) και συνεχίζει με πρωτοβουλίες στον τομέα της επιχειρηματικότητας.


ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ αυτές αλλάζουν το κλίμα, διώχνουν την μιζέρια, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ελπίδες σε πολίτες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες, οι οποίοι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα περιμένουν τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών αυτών.

Η ΤΟΝΩΣΗ του κύρους της περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από την ενδυνάμωση του νέου θεσμού και μέσα από στοχευμένες κινήσεις, δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά σύντομα πρέπει να φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Γιατί η Περιφέρεια δεν πρέπει να επανακτήσει το χαμένο της κύρος μόνο προς τα έξω, αλλά επιβάλλεται να τονώσει το κύρος της και προς τους πολίτες αυτού του τόπου. Όχι φυσικά για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά για να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτού του τόπου που μιζεριάζει και φθίνει πλέον καθημερινά.

Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ επιβάλλεται να μην εγκλωβιστεί πίσω από τον τίτλο του «μικρού πρωθυπουργού», αλλά να αφουγκραστεί και τον τελευταίο πολίτη αυτού του τόπου. Και φυσικά να μην αρκεστεί στην απλή διαχείριση της Πελοποννήσου, αλλά αφού δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες να στοχεύσει σε αλλαγές, που να μπορέσουν να δώσουν μια αναπτυξιακή πνοή τέτοια, ώστε η περιφέρεια να μπορέσει να κάνει άλματα προόδου για να ξεπεράσει την κρίση νωρίτερα.

ΦΥΣΙΚΑ δεν είναι κράτος εν κράτει η Πελοπόννησος, όμως ο «Καλλικράτης» απελευθερώνει τον περιφερειάρχη και του λύνει τα χέρια, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει σχεδιασμούς οι οποίοι στο παρελθόν έμεναν υποχρεωτικά στο συρτάρι, λόγω έλλειψης δυνατοτήτων. Αρκεί να υπάρχει όραμα και σχεδιασμός.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Αδιέξοδο στην αγορά

ΜΑΥΡΕΣ ημέρες περνούν οι περισσότεροι επαγγελματίες στα αστικά κέντρα του νομού. Στο Ναύπλιο και στο Άργος, χωρίς να εξαιρείται και η Ερμιονίδα, τα λουκέτα των καταστημάτων έχουν πάρει την μορφή επιδημίας.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ πτώση του τζίρου, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που παραμένουν αυξημένες, αλλά και τα ενοίκια που σε αρκετές περιπτώσεις δεν μειώνονται είναι το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργεί τις συνθήκες κλεισίματος επιχειρήσεων, που άλλοτε ανθούσαν.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η ανεργία κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, με τον προϋπολογισμό κάθε οικογένειας να μειώνεται σε επίπεδα τέτοια που δεν επαρκούν πλέον ούτε για την αγορά των αναγκαίων της καθημερινότητας.
Η ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ όλων για την πορεία της οικονοµίας της χώρας, όσο και για την προσωπική οικονοµική τους κατάσταση είναι ακόμα ένας παράγοντας που δεν αφήνει την αγορά να σηκώσει κεφάλι.
Η ΚΡΙΣΗ και τα λουκέτα που δημιουργεί καθημερινά, οδηγεί παράλληλα σε ραγδαία αλλαγή του χάρτη των επιχειρήσεων. Όπως για παράδειγμα σε εμπορικά στέκια του Ναυπλίου που φαίνεται πλέον να καταργούνται, μιας και η πελατεία περνάει απ΄ έξω, χωρίς να διαβαίνει το κατώφλι των καταστημάτων αυτών.
ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του κράτους και την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που δεν οδηγεί πουθενά.
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ στην τοπική αγορά παρατείνει την αγωνία για το αύριο. Ούτε οι εκπτώσεις άλλαξαν την εικόνα της τοπικής αγοράς, ούτε οι απόκριες.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ακύρωσαν τον θεσμό του συμπαραστάτη

ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΕ ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης από τους ίδιους τους δημάρχους, αλλά και από τα δημοτικά συμβούλια, πριν καν εφαρμοστεί. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις περιφέρειες. Οι χειρισμοί πλειοψηφιών και μειοψηφιών οδήγησαν στην ακύρωση ενός νέου και πολλά υποσχόμενου θεσμού, που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την διαφάνεια στη διοίκηση και όχι για να βολέψει ημετέρους.


Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να τοποθετηθούν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης των δημάρχων και του περιφερειάρχη που δεν θα υπηρετούν τον θεσμό, αλλά τους ίδιους τους αιρετούς που τα πρότειναν, είχε ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί τελικά συμπαραστάτης, ούτε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε στον δήμο Άργους, ούτε στον δήμο Ναυπλίου. Γιατί ήταν φυσικό και αναμενόμενο, οι αντιπολιτεύσεις να μην δεχθούν να ταυτιστεί αυτός που ελέγχει (δηλαδή ο συμπαραστάτης) με τον ελεγχόμενο. Αντίστοιχα, όπου υπήρξαν ιδιαίτερες προτάσεις και προτιμήσεις των μειοψηφιών ήταν αναμενόμενο να μην ακολουθήσουν οι πλειοψηφίες.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ του δημάρχου και της διοίκησης ή του δημότη; Ποιός είναι τελικά, ο ρόλος του νέου θεσμού; Φυσικά συμπαραστάτης του δημότη, όπως έλλωστε είναι και ο τίτλος. Όμως, η επιλογή ενός στενού συνεργάτη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, αλλά και ενός φίλου της μιας ή της άλλης παράταξης υποκρύπτει μια στόχευση τέτοια που οδηγεί στην τακτοποίηση των ημετέρων, και φανερώνει μια φοβία για την απώλεια της απόλυτης εξουσίας.

Ο ΣΟΦΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ βέβαια, προέβλεψε ορθά και δεν άφησε περιθώρια εκλογής ημετέρων, που θα βολεύονταν για τρεισήμισι χρόνια εξαργυρώνοντας προεκλογικές υποσχέσεις και εξυπηρετήσεις. Γι΄ αυτό και απαιτήθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου προς ένα πρόσωπο κύρους και εμπειρίας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, που δεν θα είναι προμηθευτής του δήμου ή της περιφέρειας και φυσικά δεν θα ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια με την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα παράπονα των πολιτών.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Έχει ανάγκη ο τόπος την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

ΣΕ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ λουκέτου των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων παραπέμπει η συνεχιζόμενη αδιαφορία της πολιτείας για τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν και παραμένουν άλυτα.


Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ των Σχολών στην μοίρα τους από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, δημιουργεί τριτοκοσμικές εικόνες.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ για την στέγαση του Εκπαιδευτηρίου Ναυπλίου, σε άλλα κτήρια που δεν θα στοιχίζουν, ίσως να σώσει την συγκεκριμένη Σχολή από το λουκέτο. Διεξοδικά πρέπει να ασχοληθεί το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού με το πρόβλημα και να εξετάσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί: α) τις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στην ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι διδασκαλίας, μαγειρεία, οικοτροφείο κλπ. β) επανεξέταση του θέματος του παλιού ΞΕΝΙΑ του Ναυπλίου, το οποίο αυτή τη στιγμή καταρρέει αναξιοποίητο και μπορεί να λειτουργήσει ως το κόσμημα της τουριστικής εκπαίδευσης, δίπλα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. γ) την ιδιόκτητη περιούσια του ΟΤΕΚ Ναυπλίου στην περιοχή της Καραθώνας, η οποία μπορεί να παραχωρηθεί στον Δήμο για ήπια τουριστική ανάπτυξη, σε αντάλλαγμα με δημόσια κτίρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Ναυπλίου που δεν χρησιμοποιούνται.

ΕΚΑΤΟΝ ΔΕΚΑ ΜΑΘΗΤΕΣ αυτή τη στιγμή είναι έρμαια της αδιαφορίας της πολιτείας. Οι πενήντα μάλιστα από αυτούς είναι πρωτοετείς και σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαμένουν στο Οικοτροφείο και σιτίζονται στο Εστιατόριο της Σχολής καθημερινά. Ζουν δηλαδή σε τριτοκοσμικές πλέον συνθήκες, αφού η σίτισή τους, είναι μέρος της Εκπαιδευτικής διαδικασίας, μιας και οι μαθητές προετοιμάζουν τα γεύματα, τα σερβίρουν και τα καταναλώνουν μέσα στο Εστιατόριο της Σχολής, υποδυόμενοι ρόλους πελατών – προσωπικού. Σιτίζονται αυτή τη στιγμή με δανεικά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ του προσωπικού της Σχολής πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι είναι δίκαιος και δεν αφορά συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά ουσιαστικά το μέλλον του ίδιου του τουρισμού. Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου, που έχει περάσει από «θύελλες» στο παρελθόν για να συνεχίσει να λειτουργεί, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί στην μοίρα της.

ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ο τόπος.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ναύπλιο | Ψήφισμα για τη διατήρηση του Νοσοκομείου

ΕΘΝΟΣ 7.2.2011
Το μέλλον του Νοσοκομείου Ναυπλίου απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, έπειτα από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Αργολίδας που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενο λουκέτο, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που αναμένονται στο επόμενο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Ναυπλίου, Παναγιώτη Αναγνωσταρά, την Παρασκευή κλήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τελικά εκδόθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η διατήρηση της λειτουργίας του νοσοκομείου της πόλης.

Σημειωτέον ότι στον Νομό Αργολίδας υπάρχουν και λειτουργούν σε απόσταση μόλις δώδεκα χιλιομέτρων δύο νοσοκομεία, του Ναυπλίου και του Αργους, τα οποία από πολλούς θεωρούνται ισοδύναμα. Οπως δήλωσε ο κ. Αναγνωσταράς, «απαιτούμε τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Το Ναύπλιο ως πρωτεύουσα του νομού το δικαιούται».
Σύμφωνα με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Δήμητρα Καλομοίρη, η οποία παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, με ανάπτυξη κλινών και ανάπτυξη κλινικών που δεν υπήρχαν.
Υπενθύμισε δε την καλή βαθμολογία και τους υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας που απέσπασε το Νοσοκομείο Ναυπλίου σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Πρόσθεσε ακόμα, προκειμένου να καταλαγιάσει τις ανησυχίες, ότι αυτήν τη στιγμή κανένας σχεδιασμός για τα νοσοκομεία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αρκετοί από τους φορείς και τους συμβούλους που τοποθετήθηκαν, τάχθηκαν υπέρ της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο νοσοκομείων με ενιαία διοίκηση.
Ακης Γκάτζιος

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο «χρυσός» οδηγός της Περιφέρειας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ η πρωτοβουλία του Πέτρου Τατούλη να συγκαλέσει την σύσκεψη για τον τουρισμό της Πελοποννήσου. Μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή για να ξεκινήσει και πάλι να αποδίδει το τουριστικό προϊόν στην Περιφέρεια, που καθηλώθηκε τον τελευταίο καιρό με την οικονομική κρίση, έχοντας απώλειες από τους εναπομείναντες Έλληνες τουρίστες. Γιατί οι απώλειες από τους ξένους έχουν γίνει ορατές εδώ και αρκετά χρόνια, ως επακόλουθο πολλών λαθών και της πολιτείας αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου αυτού.


ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΕ βέβαια κάτι καινούργιο στην διαβούλευση. Τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, τα λάθη, έχουν εντοπιστεί ξανά και ξανά, κουβέντες και ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς έχουν επανειλημμένα πραγματοποιηθεί. Όμως είναι γεγονός, ότι μέχρι τώρα όσα έχουν γίνει για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος έχουν γίνει αποσπασματικά και χωρίς μελέτη. Και βέβαια ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε χάραξη κοινής πολιτικής σε επίπεδο περιφέρειας, παρά μόνο σε κεντρικό επίπεδο από τον ΕΟΤ και τα εκάστοτε υπουργεία τουρισμού και μετά σε επίπεδο νομαρχίας ή δήμων.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι το άνοιγμα στην Κίνα, η δημιουργία του brand name «Πελοπόννησος», η κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τους αρμόδιους υπουργούς και όλα όσα εξαγγέλθηκαν, μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως πρέπει να συνοδευτούν από έργα υποδομής, που στην χρονική και οικονομική αυτή συγκυρία είναι τρομερά δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Μπορούν όμως να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο της Τρίπολης που συνεχίζει να παραμένει στρατιωτικό, ενώ θα μπορούσε χωρίς κόστος να μετατραπεί σε πολιτικό.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Τατούλη για τον τουρισμό (όπως άλλωστε και για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας της Πελοποννήσου) μπορεί να γίνει η αφορμή για να γυρίσει η σελίδα της ιστορίας της τοπικής οικονομίας. Αρκεί η πρωτοβουλία αυτή να μην αρκεστεί στην συνάντηση του Ναυπλίου, αλλά τα συμπεράσματα της διαβούλευσης να γίνουν ο «χρυσός» οδηγός που θα κινηθεί στο εξής η Περιφέρεια, για να επέλθει η αλλαγή.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Π. Τατούλη απαιτείται σχεδιασμός από την αρχή για τον τουρισμό

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Πέτρος Τατούλης ανοίγει το Σάββατο στο Ναύπλιο, διάλογο με τους φορείς της περιφέρειας, για τον Τουρισμό. Ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την οικονομία της Πελοποννήσου και βασικό στοιχείο της.


ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ όμως, μέσα στο καταχείμωνο ξεκινά μια τέτοια συζήτηση και ιδιαίτερα τώρα - εν μέσω οικονομικής κρίσης - φαντάζει σωσίβιο για τους επαγγελματίες του κλάδου. Αρκεί η διαβούλευση του Ναυπλίου, να μην μείνει στα λόγια και να ακουστούν οι έμπειροι τουριστικοί επαγγελματίες.

Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ της τουριστικής περιόδου, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα. Για να επιτευχθεί όμως, πρέπει να αναζητηθούν και να εξεταστούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που υπάρχουν συνολικά στην Πελοπόννησο, τα οποία την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες Ελληνικές Περιφέρειες, αλλά και από άλλους τουριστικούς προορισμούς, ανά την υφήλιο.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, πρέπει να αναδειχθούν, αφού Πελοπόννησος δεν είναι μόνο αρχαιότητες - ήλιος – θάλασσα. Το συγκεκριμένο τρίπτυχο είναι ήδη γνωστό ανά την υφήλιο και συνεχίζει να προσελκύει τουρίστες, εδώ και 60 χρόνια τουλάχιστον. Τα υπόλοιπα όμως χαρακτηριστικά της Πελοποννήσου, ποτέ δεν αναδείχθηκαν ολοκληρωμένα, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει τεράστιες απώλειες από εναλλακτικούς τουρίστες.

ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ της κάθε περιοχής αν αναδειχθούν, μπορούν να έλκουν τουρίστες στην περιφέρεια και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Η ανάδειξη νέων περιοχών, ίσως αποτελεί τώρα, μοναδική ευκαιρία να γίνει.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ νέων τουριστικών προϊόντων με εναλλακτικές μορφές, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικολογικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο χειμερινός – ορεινός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός κλπ., μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω και οι ήδη γνωστοί τουριστικοί προορισμοί.

ΤΑ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ και οι υποσχέσεις αυτή τη φορά και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, δεν χωρούν. Εκείνο που προέχει είναι η διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής, που απουσιάζει.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ των ίδιων των επαγγελματιών, που μια ζωή έχουν μάθει να ζητούν από την πολιτεία, χωρίς να σκέφτονται τις δικές τους ευθύνες, είναι μεγάλη. Οι τουριστικές υπηρεσίες πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, για να έρθει ξανά η τουριστική ανάπτυξη. Και σε αυτό πρέπει απλά να συμβάλει η πολιτεία. Το πάνω χέρι όμως το έχουν οι επαγγελματίες.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Θα «ματώσουν» οικονομικά οι Καλλικρατικοί δήμοι

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ φέρνει και για τους δήμους η οικονομική κρίση. Δεν μπορούσε άλλωστε η κρίση αυτή, να μην αγγίξει την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, έναν από τους κεντρικούς κορμούς του κράτους, που έχει παράλληλα άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη.

ΤΑ ΧΡΕΗ των ΟΤΑ ήταν γνωστά σε όλους, εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα δεν έλειψαν στο παρελθόν εντάσεις σε δημοτικά συμβούλια, καταγγελίες και κορώνες στα προεκλογικά μπαλκόνια, για την διαχείριση των οικονομικών των δήμων και των τέως νομαρχιών. Ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων βρέθηκαν αιρετοί να κάθονται στο σκαμνί του κατηγορουμένου, για δαπάνες οι οποίες δεν θεωρούνταν σύννομες.
Η ΦΡΑΣΗ «χτύπησε κόκκινο ο δήμος» ήταν από τις αγαπημένες του τοπικού τύπου. Αλλά και η αγωνία των δημοτικών υπαλλήλων αν θα φτάσουν τα λεφτά της ταμειακής υπηρεσίας για να πληρωθούν, δεν είναι καινούργιο φρούτο. Κρατάει χρόνια …αυτή η κολόνια.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ των εκατομμυρίων ευρώ, που χρωστούν οι ΟΤΑ της Αργολίδας δύσκολα θα μηδενιστεί αν δεν «ματώσουν» οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι. Και οι πολίτες τους μαζί. Γιατί δεν φταίει μόνο η κακή διαχείριση, ούτε οι σπατάλες (αν υπήρχαν), αλλά και η μη καταβολή δημοτικών τελών από καταστήματα των πόλεων στους δήμους, η μη πληρωμή των λογαριασμών του νερού και η κάθε είδους υστέρηση των εσόδων. Έσοδα τα οποία πολύ δύσκολα θα εισπραχθούν από τα άδεια ταμεία των καταστημάτων και τις άδειες τσέπες των οφειλετών.
ΟΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΙ δήμοι θα υποφέρουν μέχρι να ξεχρεώσουν για έναν επιπλέον λόγο: Επειδή κουβαλούν και τα χρέη των δήμων που συνενώθηκαν στις μεγάλες πόλεις, οι οποίες ήταν ούτως ή άλλως υπερχρεωμένες.