Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ο γιατρός και η κρίση


ΤΟ ΣΟΚ και το δέος που προκάλεσε η κρίση στην Κύπρο, για κάποιους που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις ήταν αναμενόμενη εδώ και χρόνια…

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ φίλος μου από το Άργος, να προέβλεπε τις εξελίξεις εδώ και δύο χρόνια και η Κυπριακή κυβέρνηση να μην γνώριζε αυτό που θα συνέβαινε. Και βέβαια ο Κύπριος φίλος, δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε δημοσιογράφος, ούτε φυσικά μέντιουμ. Γιατρός είναι ο άνθρωπος, αλλά έχει ένα …κουσούρι: Διαβάζει τα νέα και εμβαθύνει σε αυτά προσπαθώντας να δει πίσω από τις λέξεις, ενώ βάζει παράλληλα και το μυαλό του να δουλεύει.

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ τυφλωμένοι από την ευημερία των τελευταίων χρόνων στη Μεγαλόνησο και έμπαιναν στην διαδικασία να σκεφθούν πώς λειτουργεί η οικονομία, καταλάβαιναν ότι αργά ή γρήγορα το τσουνάμι θα ερχόταν. Και μάλιστα, διέβλεπαν ότι θα είναι ακόμα χειρότερο και από αυτό που χτύπησε την Ελληνική οικονομία.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όμως, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα προστάτευσαν το κράτος και τους πολίτες από την οικονομική καταστροφή. Με αποτέλεσμα και η Κύπρος να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα βιώνοντας την δική της τραγωδία.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τι θα γίνει με τα οικονομικά των δήμων;


ΤΑ ΧΡΕΗ της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν γνωστά σε όλους, εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα δεν έλειψαν στο παρελθόν εντάσεις σε δημοτικά συμβούλια, καταγγελίες και κορώνες στα προεκλογικά μπαλκόνια, για την διαχείριση των οικονομικών των δήμων και των τέως νομαρχιών. Ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων βρέθηκαν αιρετοί να κάθονται στο σκαμνί του κατηγορουμένου, για δαπάνες οι οποίες δεν θεωρούνταν σύννομες. Και απ΄ ότι φαίνεται θα καθίσουν κι άλλοι στο σκαμνί.
Η ΦΡΑΣΗ «χτύπησε κόκκινο ο δήμος» ήταν από τις …αγαπημένες του τοπικού τύπου. Αλλά και η αγωνία των δημοτικών υπαλλήλων αν θα φτάσουν τα λεφτά της ταμειακής υπηρεσίας για να πληρωθούν, δεν είναι καινούργιο φρούτο. Κρατάει χρόνια …αυτή η κολόνια.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ των εκατομμυρίων ευρώ, που χρωστούν οι ΟΤΑ δύσκολα θα μηδενιστεί αν δεν «ματώσουν» οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι. Και οι πολίτες τους μαζί. Γιατί δεν φταίει μόνο η κακή διαχείριση, ούτε οι σπατάλες (αν υπήρχαν), αλλά και η μη καταβολή δημοτικών τελών από καταστήματα των πόλεων στους δήμους, η μη πληρωμή των λογαριασμών του νερού και η κάθε είδους υστέρηση των εσόδων. Έσοδα τα οποία πολύ δύσκολα θα εισπραχθούν από τα άδεια ταμεία των καταστημάτων και τις άδειες τσέπες των οφειλετών.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Καυτή πατάτα τα σκουπίδια


Τίποτα δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια στο θέμα των σκουπιδιών και των παράνομων χωματερών, παρότι ήταν γνωστό ότι κάποια στιγμή ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι. Τόσο οι αιρετοί όλων των βαθμίδων, όσο και η πολιτεία αποδείχθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν το σημαντικό αυτό ζήτημα.

ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ για τους δημάρχους και για τους περιφερειάρχες αποτελεί το άλυτο θέμα των σκουπιδιών. Ίσως σύντομα να γίνει το θέμα που θα στρέψει τους πολίτες εναντίον τους και δεν θα τολμούν να κυκλοφορούν στους δρόμους (όπως οι βουλευτές δεν κυκλοφορούν πλέον λόγω της κρίσης), αν τελικά η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγγίξει την τσέπη των δημοτών.

ΗΔΗ οι δρόμοι σε Κρανίδι και Τρίπολη έχουν μετατραπεί σε μίνι χωματερές και σύντομα αν δεν βρεθεί λύση, το ίδιο θα γίνει ντόμινο σε όλο και περισσότερες πόλεις.

ΗΜΙΜΕΤΡΑ και αποσπασματικές λύσεις, όπως κάποιοι παραπεταμένοι κάδοι ανακύκλωσης ή κάποιοι δεματοποιητές δεν έλυσαν το πρόβλημα, το οποίο αντίθετα αυξήθηκε αντί να μειωθεί.

ΚΑΝΕΝΑΣ τόσα χρόνια δεν κατάφερε το αυτονόητο, δηλαδή να καθοριστούν οι χώροι που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι υποδομές υποδοχής των σκουπιδιών και ήδη να λειτουργούν εργοστάσια επεξεργασίας. Ούτε βέβαια κανείς ασχολήθηκε ουσιαστικά με την ανακύκλωση, ώστε να μειωθεί ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών.

ΤΩΡΑ, ΚΑΤΑΪΔΡΩΜΕΝΟΙ και φοβισμένοι έρχονται όλοι και αναζητούν ευθύνες ο ένας από τον άλλον, λες και παίζουν πινγκ – πονγκ (όπως πετυχημένα ανέφεραν οι μηχανικοί του ΤΕΕ).

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗΝΗ των πολιτών, γιατί τουλάχιστον το θέμα των σκουπιδιών είναι το πρώτο και κύριο που θα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και χρόνια, αντί να κατασκευάζονται έργα βιτρίνας, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται άχρηστα και αποκλειστικά ψηφοθηρικά…

…ΑΦΟΥ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ – παρότι υπήρχαν διαθέσιμα τα κονδύλια – να δημιουργήσουν τις υποδομές που απαιτεί η Ε.Ε. για τα σκουπίδια και τόσα χρόνια έκρυβαν «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα και σφύριζαν αδιάφορα για τα απορρίμματα και την αναζήτηση λύσης.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ωρολογιακή βόμβα η Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου


ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει αλλάξει στην Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου τα τελευταία χρόνια, παρότι δεκάδες φορές έχουν έρθει στην επικαιρότητα τα προβλήματα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων και των συνθηκών κράτησης.

Η ΦΥΛΑΚΗ αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει, αφού οι κρατούμενοι είναι μονίμως σχεδόν διπλάσιοι, από όσους προβλέπουν οι προδιαγραφές του σωφρονιστικού Ιδρύματος. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι εκτός από τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις των κρατουμένων, έχουν υπάρξει έντονες διαμαρτυρίες και του προσωπικού, τότε συμπεραίνει δεν είναι υπερβολές όλα αυτά και ότι έχει ξεπεραστεί κάθε επιτρεπτό όριο μια σύγχρονης κοινωνίας και για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εξέγερση κρύβει τεράστια προβλήματα, που στοιβάζονται πίσω από τους ψηλούς τοίχους και τα κάγκελα της Φυλακής.

ΕΧΕΙ ΧΥΘΕΙ πολύ μελάνι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται, χωρίς κανείς να συγκινείται. Η κατάσταση που περιγράφεται τα τελευταία χρόνια είναι δραματική και όμως δεν υπάρχει αντίδραση από το υγιές σκέλος της κοινωνίας που έχει κλειστεί στην καθημερινότητα και δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο πέραν της επιβίωσής του.

ΛΟΓΩ του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες και ο κίνδυνος εξέγερσης είναι καθημερινός. Τα παρακάτω στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το 2009 από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει: Στα κελιά αντί για 3 στόμα συνωστίζονται 6 άτομα εκ των οποίων 3 κοιμούνται στο πάτωμα. Στους θαλάμους της παλαιάς πτέρυγας φιλοξενούνται αντί για 24, 28 άτομα εκ των οποίων 4 κοιμούνται στο σαθρό από υγρασία πάτωμα. Ο θάλαμος γυναικών έγινε θάλαμος ανδρών. Τα 2 πειθαρχεία έγιναν κανονικά κελιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ειδικός χώρος για την κράτηση απείθαρχων κρατούμενων. Αποτέλεσμα 200 και πλέον κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτημα.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ όμως. Ούτε για τους κρατούμενους, ούτε όμως και για τον κίνδυνο εξέγερσης με απρόβλεπτες διαστάσεις, τόσο για το προσωπικό της φυλακής, όσο και για την πόλη του Ναυπλίου, που βρίσκεται δίπλα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός. Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση των προφυλακίσεων. Ανθυγιεινές συνθήκες. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αλόγιστα πειθαρχικά σε όσους αντιτάσσονται. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ μερικά από τα προβλήματα που καταγγέλλονται χρόνια τώρα. Ακούει κανείς;