Αυτά μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν. Να εφαρμόζεται το σύγχρονο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο ΟΑΕΕ να ζητάει συνταγή γραμμένη στο χέρι. Όσοι είστε ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε. έχετε ήδη διαπιστώσει τα …κουφά που συμβαίνουν τις ημέρες, κατά τις οποίες δεν δέχονται οι φαρμακοποιοί να δώσουν φάρμακα με πίστωση στον ΕΟΠΠΥ. Μάθετε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε όσοι δεν έχετε ακόμα ζήσει την μοναδική αυτή εμπειρία:
ΒΗΜΑ 1: Έχετε ήδη ανταλλάξει καλημέρες με την γλυκιά φωνούλα στα πανάκριβα πενταψήφια τηλέφωνα που καλέσατε για να κλείσετε το ραντεβού. …Πάει καλά μέχρι εδώ, το συνηθίσατε και το εμπεδώσατε.
ΒΗΜΑ 2: Ακολουθεί το ραντεβού με τον γιατρό του ΕΟΠΠΥ, στον οποίο όμως δεν φρόντισε κανείς να πει, ότι δεν περνάει στον Ο.Α.Ε.Ε. η κοτζάμ ηλεκτρονική συνταγή του! Έτσι περιμένετε κάμποση ώρα τον γιατρό να πατήσει ένα – ένα τα πλήκτρα του προσωπικού του λάπτοπ, που έφερε από το σπίτι για να γράψει την πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
ΒΗΜΑ 3: Αν τυπωθεί η σωστή συνταγή και δεν ανακαλύψετε κατόπιν εορτής ότι το καλοπληρωμένο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγράφησης δεν σας έχει σε κανένα άλλο ταμείο από αυτό που ανήκετε, είστε τυχεροί. Δεν θα χρειαστεί να ξαναγυρίστε πίσω και να ξαναπεριμένετε στις ουρές παρακαλώντας τα άλλα ραντεβού να σας παραχωρήσουν την θέση τους για να διορθώσετε την εσφαλμένη συνταγή. Αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί, αφού αντί για Ο.Α.Ε.Ε. η συνταγή μπορεί να γράφει ότι ανήκετε στο Ι.Κ.Α.!!!
ΒΗΜΑ 4: Πηγαίνετε στο φαρμακείο για να πάρετε τα φάρμακά σας και αν δεν υπάρχει έλλειψη έχετε ακόμα ελπίδες να επιβιώσετε… Ακούτε τον φαρμακοποιό να σας λέει τον πόνο του και να μετρά τις ακάλυπτες επιταγές του, αφού του χρωστάνε τα άντερά τους τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρώνετε τον μποναμά και πάτε να πάρετε τα χαπάκια σας…
ΒΗΜΑ 5: Αν φυσικά δεν χρωστάτε και είστε από τους λίγους που μπορούν να τυγχάνουν ακόμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (τρομάρα μου), ανεβαίνετε τα σκαλιά του Ο.Α.Ε.Ε., μέχρι να ανακαλύψετε ότι είστε ο τελευταίος στην τεράστια ουρά, για να έρθει η σειρά σας μετά από καμιά ώρα στην καλύτερη περίπτωση. Και όταν δεήσει η ταλαιπωρημένη υπάλληλος να σας δεχθεί… φτου από την αρχή… Ανακαλύπτετε ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. γράφει στα αρχ… (παλιά του παπούτσια) την ηλεκτρονική συνταγή και πιστός στην γραφειοκρατική μέθοδο του περασμένου αιώνα ζητά να γραφτούν τα φάρμακα και στο βιβλιάριο. Αν ρωτήστε γιατί, θα πάρετε την απάντηση ότι έτσι λέει η εγκύκλιος, αφού το ταμείο δεν έχει μηχανογραφηθεί πλήρως ακόμα. Εύκολα θα αντιληφθείτε ότι το σύστημα μπάζει και δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα σχετικά με τους ασφαλισμένους τους, αν δεν κοιτάξουν τα σκονισμένα κιτάπια τους.
ΒΗΜΑ 6: Αν αντέχετε ξαναπάτε στον γιατρό ξαναπεριμένετε στις ουρές παρακαλώντας και πάλι τα άλλα ραντεβού να σας παραχωρήσουν την θέση τους για να ξαναγράψει ο γιατρός (γεμάτος απορία) την συνταγή στο βιβλιάριο (πάνω που άρχισε να μαθαίνει δακτυλογράφηση, πρέπει να ανακαλύψει και πάλι τον τροχό –Βλέπε χειρόγραφο…)
ΒΗΜΑ 7: Επιστρέφετε στον Ο.Α.Ε.Ε. σιχτιρίζοντας και ακολουθείτε πλέον τον γνωστό δρόμο μέχρι την γνωστή πλέον υπάλληλο, για να ανακαλύψετε και άλλα προβλήματα με την ελλιπή μηχανογράφηση του ταμείου. Αν ζητήσετε να πιστωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός σας ατυχήσατε, αφού παρότι προβλέπεται στην αίτηση, δεν γίνεται. Έτσι παίρνετε περιχαρείς φαρδιά – πλατιά μια επιταγή, περνώντας πρώτα από το πρωτόκολλο και την διευθύντρια για υπογραφές! Παρηγορείτε τους υπαλλήλους που κι αυτοί με την σειρά τους σιχτιρίζουν την γραφειοκρατία, λέγοντάς σας τον πόνο τους και αν δεν έχετε εγκαταλείψει τον …Μαραθώνιο, κρατάτε πλέον στα χέρια σας το μαγικό χαρτάκι με το ποσό που δικαιούστε να εισπράξετε.
ΒΗΜΑ 8: Η ελλιπής μηχανογράφηση του Ο.Α.Ε.Ε. είναι και η αιτία που θα πρέπει να πάτε άμεσα και στην Εθνική Τράπεζα για να εισπράξετε την επιταγή, αφού ως τριτοκοσμικό το ταμείο σας δεν μπορεί να πιστώσει τον λογαριασμό σας, για να πάρετε τα χρήματα όταν εσείς γουστάρετε. Μέχρι να φτάσετε στο γκισέ να εισπράξετε τα χρήματα φυσικά θα περιμένετε κι εκεί την σειρά σας, όπως επιβάλει το Savoir vivre έχοντας σπαταλήσει κι άλλο από τον πολύτιμο χρόνο σας.
Την επόμενη φορά βέβαια, λέτε και πάλι αι σιχτίρ και χαρίζετε τα χρήματα στον ΟΑΕΕ. Έτσι έχει ελπίδα να καλύψει και ένα μέρος από τα ελλείμματά του. Τον κακό τους τον καιρό…