Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η επανεκκίνηση και το απύθμενο βαρέλι: Σαν να μην πέρασε μια μέρα…


Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της οικονομίας είναι το ζητούμενο για το έτος, που ανατέλλει… Ήταν το ξεκίνημα του άρθρου τον περασμένο Δεκέμβρη, με τίτλο «Το μαρτύριο, η επανεκκίνηση και το απύθμενο βαρέλι».

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ πέρασε μια μέρα. Σαν να γράφτηκε σήμερα:

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ για όλους απερχόμενο έτος, με τα δεινά που έφερε στην Ελλάδα και κυρίως στην Ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει περιθώριο να επαναληφθεί. Οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, οι αντίξοες συνθήκες στις οποίες κινήθηκε η οικονομία επηρεάζοντας όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, η φορολογική λαίλαπα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της, η χιονοστιβάδα των δυσάρεστων αλλαγών που επήλθαν στη ζωή όλων, δεν μπορούν να ξανασυμβούν.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της οικονομίας πρέπει να γίνει με κάθε κόστος και η χρονιά που έρχεται να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα αρχή, ώστε να ξεκινήσει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Ούτε το κράτος αντέχει άλλο αυτήν την αβεβαιότητα για το αύριο, ούτε η κοινωνία.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ έχει πλέον ανάγκη να ακούσει την μαγική φράση: «Τα χειρότερα πέρασαν». Και αυτό μπορεί να συμβεί είτε μετά από μια ολοκληρωτική κατάρρευση, είτε μετά την επιτυχία των μέτρων που ταλανίζουν τους πολίτες τον τελευταίο καιρό. Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, θα ανακαλύψουμε ότι δεν έχουμε πιάσει τον πάτο, αφού το βαρέλι θα αποδειχθεί ότι είναι απύθμενο.

ΤΟ επόμενο έτος πρέπει να είναι το έτος - καταλύτης για αυτήν την εξέλιξη. Γιατί αν συνεχιστεί και τη νέα χρονιά η πτωτική πορεία χωρίς να υπάρξει ανάκαμψη, κανείς δεν ξέρει πόσοι θα αντέξουν.

ΓΙΑ ΤΟ 2013 τί άλλο μπορεί να προστεθεί;

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ένας ακόμα φορέας τουρισμού. Ε, και;


ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής προχωράει ολοταχώς το Επιμελητήριο Αργολίδας. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την επίσημη παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης του Οργανισμού αυτού.

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ωραίος ο στόχος της ανάπτυξης, της οργάνωσης και της διαχείρισης του τουριστικού τομέα και της τουριστικής δραστηριότητας, για τον οποίο θα αναλάβει δράση ο Οργανισμός. Σωστή είναι επίσης η θέση των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενεργοποίησης συνεργατικών δομών και στη σημασία του τουρισμού για την τοπική οικονομία της Αργολίδας.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ όμως ο στόχος του Οργανισμού; Πώς θα γίνουν όλα αυτά;

Με ποιόν τρόπο θα πετύχει αυτός ο Οργανισμός, όσα δεν πέτυχαν στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες που έγιναν από την πρώην νομαρχία, τους δήμους, ή τα αρμόδια υπουργεία;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Επιμελητηρίου αναφέρει ότι αυτό θα γίνει με την προώθηση και την προβολή του τουριστικού προϊόντος μέσα από συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Κάτι που όμως ήδη γίνεται από τους ίδιους τους τουριστικούς φορείς (π.χ. Σύλλογος Τολού) ή από την Περιφέρεια ή από τους δήμους.

Σύμφωνα επίσης με το Επιμελητήριο ο στόχος θα επιτευχθεί και μέσω του internet με την ανάπτυξη μίας ακόμα ιστοσελίδας. Υπάρχουν όμως αρκετές ιστοσελίδες δημόσιων φορέων, όπως αυτές που ήδη διαθέτει το αρμόδιο υπουργείο, οι επαγγελματικοί σύλλογοι των ξενοδόχων, οι δήμοι κλπ. Και πολλές άλλες που έχουν εγκαταλειφθεί.

ΑΡΚΟΥΝ επομένως αυτά; Οι απόψεις διίστανται, αφού έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν φέροντας μέτρια αποτελέσματα.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ λοιπόν για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να κινηθεί στο επίπεδο διεκδίκησης υποδομών που λείπουν και φυσικά στον τομέα της εποπτείας και του συντονισμού των ιδιωτικών τουριστικών φορέων. Αυτό προφανώς θα πρέπει να είναι το βασικό του μέλημα.

ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ κάποιος δημόσιος φορέας, όπως το Επιμελητήριο, να αποκτήσει τον έλεγχο του τουρισμού παρακάμπτοντας τους τουριστικούς φορείς της περιοχής, πιθανότατα θα αποτύχει.