Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Οι πολιτικές παρεμβάσεις και το Τόμκο


Τελικά δεν λειτουργεί τίποτα στην Ελλάδα. Φάνηκε περίτρανα στην απλή (;) περίπτωση της απομάκρυνσης από το λιμάνι του Ναυπλίου του σαπιοκάραβου Τόμκο που είχε κατασχεθεί και παρέμενε σε περίοπτη θέση την τελευταία 2ετία.

Μέχρι και παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών, του δημάρχου και φορέων χρειάστηκαν για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμπόδιζαν την απομάκρυνση του κατασχεμένου πλοίου, το οποίο μάλιστα κινδύνευε να βυθιστεί μέσα στο λιμάνι απειλώντας την πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής!!!

Παρόλα αυτά, μέχρι χθες που εδέησε και απομακρύνθηκε το πλοίο, έμεναν όλοι τους στις …υποσχέσεις, με την ανάμνηση παράλληλα των δεκάδων ανακοινώσεων που εκδίδονταν περί της άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

Με την ευκαιρία, οι βουλευτές που αναλώθηκαν σε παρακάλια και σε παρεμβάσεις για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, δεν θα ήταν προτιμότερο να αξιοποιήσουν την θλιβερή εμπειρία που απέκτησαν, ώστε να ασκήσουν τον πραγματικό τους κοινοβουλευτικό ρόλο για την εξολοκλήρου αντιμετώπιση του τέρατος της γραφειοκρατίας;

Μεγαλύτερη υπηρεσία θα προσέφεραν έτσι στον τόπο και με το δίκιο τους θα πανηγύριζαν για το κατόρθωμά τους.

Ο λόγος στον υπουργό Υγείας


ΣΑΛΟΣ προκλήθηκε για μία ακόμα φορά από τις μελέτες που βγαίνουν στη δημοσιότητα και αφορούν τα νοσοκομεία και την βιωσιμότητά τους. Σάλος προκλήθηκε και από τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις μελέτες αυτές βάσει των οποίων κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα κλείνουν, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη τους πολίτες των περιοχών που καλύπτουν.

ΦΥΣΙΚΟ επακόλουθο οι διαμαρτυρίες, τα ψηφίσματα και η σεναριολογία…

ΤΕΛΙΚΑ θα κλείσουν νοσοκομεία ή όχι; Επιβάλλει η Τρόικα τις αποφάσεις της ή ισχύει για παράδειγμα η διαβεβαίωση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, ότι το νοσοκομείο Ναυπλίου για το οποίο γίνεται ντόρος τις τελευταίες ημέρες, δεν θα κλείσει τελικά; 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ οι διάφορες έρευνες αποδοτικότητας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που επικαλούνται τα διάφορα δημοσιεύματα ή υπάρχουν ειλλημένες  αποφάσεις τις οποίες θα τις βρούμε αιφνιδιαστικά μπροστά μας και θα ανατρέπουν όσες ελπίδες απομένουν για την διατήρηση των υφιστάμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων;

ΓΙΑΤΙ δεν βγαίνει επίσημα ο υπουργός Υγείας να διαψεύσει τα σενάρια αυτά αν πράγματι δεν ισχύουν; Τι πιο εύκολο στον υπουργό να βγει και να πει για παράδειγμα ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου θα συνεχίσει να λειτουργεί με εξορθολογισμό των διασυνδεμένων Νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους, αν πράγματι ισχύει αυτό;

ΤΙ ΝΟΗΜΑ έχει να συνεχίζεται η ανησυχία και η ανασφάλεια του προσωπικού και των ντόπιων;

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το ζητούμενο για τον τουρισμό δεν είναι ένας ακόμα φορέας


ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ δυστυχώς κάτι καινούργιο από την διαβούλευση για τον τουρισμό που διεξάγεται αυτή την περίοδο στο Επιμελητήριο της Αργολίδας.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της υφιστάμενης κατάστασης έδωσε τα ίδια συμπεράσματα με αυτά που γνωρίζουν και ζουν στο πετσί τους καθημερινά οι επαγγελματίες του τουρισμού: Ενώ είναι υψηλή η ποιότητα υπηρεσιών με την ύπαρξη αξιόλογων ξενοδοχειακών μονάδων και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν προβλήματα με την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των τοπικών και περιφερειακών φορέων, για την ανάδειξη της περιοχής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι ο μέσος όρος της βαθμολόγησης να πέφτει χαμηλότερα, λόγω ακριβώς της απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού, της έλλειψης συνεργασίας και της ελλιπούς χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων και κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

ΣΤΟΧΟΣ της διαβούλευσης είναι στο τέλος η δημιουργία ενός Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αργολίδας. Ακούγεται καλό…

…ΟΜΩΣ το ζητούμενο δεν είναι πώς θα δημιουργηθεί ένα ακόμα όργανο για τον τουρισμό ή μία ακόμα τουριστική ιστοσελίδα δημοσίου φορέα. Το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά υπό την σκέπη του δημοσίου.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ έχει διδάξει ότι οι κάθε λογής επιτροπές, δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες δημιουργούνται με μεγάλα οράματα και στόχους, αλλά τελικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποφέροντας τα ποθούμενα αποτελέσματα. Ο δημόσιος φορέας πρέπει να έχει μόνο την εποπτεία και τον συντονισμό των ιδιωτικών τουριστικών φορέων.

ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ κάποιος δημόσιος φορέας να αποκτήσει τον έλεγχο του τουρισμού σε κάποια περιφερειακή ενότητα ή σε όλη την Περιφέρεια παρακάμπτοντας τους τουριστικούς φορείς της περιοχής και εμποδίζοντας την συμμετοχή τους, πιθανότατα θα αποτύχει.