Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ως πότε οι δήμοι, θα ρίχνουν τις ευθύνες στον …κακό τους τον καιρό;

ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ φορές η Αργολίδα έχει πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα. Όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς –μη εξαιρουμένων και των πολιτών- δεν βάζουν μυαλό. Κάθε φορά αναθεματίζουμε αυτούς που κλείνουν τα ρέματα, αυτούς που δεν φροντίζουν να ξεφράζουν τα φρεάτια στους δρόμους των πόλεων, αυτούς που δεν φροντίζουν από πριν να μην συμβούν καταστροφές. Αλλά λίγο αργότερα ως κλασικοί Ελληναράδες τα ξεχνάμε όλα. Και επανερχόμαστε για να αναθεματίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, πλην ημών, στην επόμενη καταστροφή.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ για παράδειγμα, αν κατεβάσει ποτάμι το κλεισμένο ρέμα στον Λάλουκα; Τί θα γίνει, αν κατέβει ποτάμι στο κλεισμένο ρέμα της Ευαγγελίστριας, στο Ναύπλιο; Τί θα γίνει με τα κλεισμένα ρέματα στην Ερμιονίδα; «Ωραίες» οι αναπλάσεις και οι οικοδομές, αλλά πού θα πάνε τα νερά;
ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ. Τί θα γίνει με την πρώτη έντονη καταιγίδα, όταν εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών που είναι διάσπαρτα σε κάθε λόφο και ραχούλα του νομού, κυλήσουν και φράξουν τους χειμμάρους; Ποιός θα λογοδοτήσει για την απειλούμενη καταστροφή σε υποδομές, σε περιουσίες και –φευ- σε ανθρώπινες ζωές;
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ στη νομαρχία δεν πρέπει να είναι για το θεαθήναι, ούτε για την μετακύληση ευθυνών. Ο πανικός της Πολιτικής Προστασίας, που την τελευταία στιγμή και εν όψει κακοκαιρίας η οποία αναμένεται σύμφωνα με την ΕΜΥ για τα επόμενα 24ωρα, να συγκαλέσει σύσκεψη και να ζητήσει την λήψη άμεσων μέτρων από τους δήμους, δεν αρκεί.
ΟΛΑ αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί και όσοι δεν τα έχουν εφαρμόσει να έχουν ήδη τιμωρηθεί. Αλλά στην Ελλάδα …ζούμε. Περιμένουμε στο …παραπέντε να τρέξουμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ελάχιστοι – μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού – είναι οι δήμοι που φρόντισαν από πριν να λάβουν κάποια αποσπασματικά μέτρα. Και μάλιστα διαφήμισαν τις ενέργειές τους αυτές με την έκδοση πανηγυρικών δελτίων τύπου, λες και δεν είναι υποχρέωσή τους… Οι περισσότεροι στρουθοκαμιλίζουν στο πρόβλημα και ρίχνουν τις ευθύνες, αν σημειωθούν πλημμύρες, στον …κακό τους τον καιρό.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Οι σπατάλες των δήμων και ο έλεγχος που λείπει

ΥΒΡΙΔΙΚΑ μικρού κυβισμού και για λίγους, θα είναι σύντομα τα κρατικά αυτοκίνητα υπόσχεται η κυβέρνηση, για να μειώσει την σπατάλη του δημοσίου, όπως ανακοινώθηκε χθες.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ όμως στους υπόλοιπους δημόσιους φορείς και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πόσο χρηστή είναι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος και πόσο ελέγχονται οι αιρετοί για τις σπάταλες που κάνουν; Οι δημοτικές επιχειρήσεις πώς θα εξυγιανθούν, όταν ξοδεύουν αλόγιστα και με αδιαφάνεια τους πόρους που διαθέτουν;
ΟΙ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ των υπουργών είναι το κερασάκι στην τούρτα και ένα καλό επικοινωνιακό μέτρο κατά της σπατάλης. Αρκεί όμως; Οι ΟΤΑ μπορεί να ελέγχονται τελευταία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις που χαραμίζονται αλόγιστα εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να επιτυγχάνεται κανένα κοινωνικό όφελος.
ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ πρέπει να μπει στο …κόκαλο, σε κάθε επίπεδο του δημοσίου, κεντρικά αλλά και τοπικά. Γιατί μπορεί το «ψάρι να βρωμάει από το κεφάλι», όπως λέει ο σοφός λαός, όμως και η ουρά δεν …τρώγεται. Η διαφάνεια στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος αν περιοριστεί μόνο κεντρικά σε επίπεδο υπουργείων, δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά μόνο μέρος αυτών.
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ του δημόσιου χρήματος, οι προϋπολογισμοί – μπακαλόχαρτα των ΟΤΑ, η διαφθορά, η πελατειακή σπατάλη του δημόσιου κορβανά πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή.
Η ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, η ακραία γραφειοκρατία, η διαφθορά και η αδιαφάνεια σε τοπικό επίπεδο είναι ανάλογη αυτής σε κεντρικό επίπεδο και το γνωρίζουν και οι …πέτρες.
Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ της διαφάνειας ως προς την διαχείριση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το νοικοκύρεμα των οικονομικών των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις από τους αιρετούς, χρειάζεται την κρατική παρέμβαση, χωρίς βέβαια να χαθεί η ένοια της αυτο-διοίκησης. Είναι ευκαιρία το ξεκαθάρισμα να γίνει αυτή τη φορά σε όλα τα επίπεδα.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Οι κίνδυνοι της βαριάς νίκης του Μανιάτη

ΒΑΡΙΑ ΔΕΝ είναι μόνο η ήττα, αλλά και η νίκη καμιά φορά. Στην προκειμένη περίπτωση η νίκη του βουλευτή Αργολίδας και υφυπουργού πλέον του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής, είναι πολύ βαριά. Γιατί αν γυρίσει ανάποδα, δεν σώζεται με τίποτα και μετατρέπεται σε μια βαριά ήττα.
Ο ΜΑΝΙΑΤΗΣ δεν εξελέγη μόνο βουλευτής με χιλιάδες σταυρούς και με την προτίμηση των μισών από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ της Αργολίδας στο πρόσωπό του. Ανέλαβε και τον πιο ευαίσθητο τομέα της κυβέρνησης, ένα καινούργιο υπουργείο που υπόσχεται πολλά και θα διαχειριστεί δισεκατομμύρια για την Πράσινη Ανάπτυξη. Έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα και για τον νομό που εξέλεξε πρώτο βουλευτή τον Μανιάτη. Έναν νομό, ο οποίος υποφέρει από τεράστια άλυτα περιβαλλοντικά προβλήματα, που έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά του και στο μέλλον του, αλλά και στην επιβίωση των κατοίκων του.
ΒΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΚΗ του Μανιάτη, γιατί ο ίδιος ο βουλευτής κατά καιρούς, αλλά ακόμα και πρόσφατα στην προεκλογική περίοδο, προχώρησε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις γι΄ αυτόν τον τόπο. Ένας βουλευτή που υπερηφανευόταν ότι γνωρίζει άριστα τις λύσεις για τα προβλήματα του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής.
ΜΕ ΤΟ …ΝΤΟΥΦΕΚΙ θα περιμένουν στη …γωνιά τον νέο υφυπουργό φίλοι και εχθροί στο πρώτο στραβοπάτημα. Λάθη δεν επιτρέπονται. Και δεν συγχωρούνται. Μετά την πρώτη περίοδο χάριτος, ο νέος υφυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο με συγκεκριμένα αποτελέσματα και χρονοδιαγράμματα και για την Αργολίδα.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ δεν χρειάζεται ρουσφέτια. Λύσεις χρειάζεται στα τεράστια χρόνια και άλυτα προβλήματα που την υποβαθμίζουν και την αφανίζουν καθημερινά. Λύσεις – τομές σε απλά θέματα, όπως οι φορτοεκφορτώσεις χύδην στο λιμάνι του Ναυπλίου, μέχρι και σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως τα σκουπίδια, οι εκτάσεις που αποχαρακτηρίζονται και χτίζονται, τα εργοστάσια που είναι διάσπαρτα και ρυπαίνουν γη και αέρα, τον Αργολικό κόλπο που αργοπεθαίνει από τη μόλυνση, τα νερά του Αργολικού πεδίου που εξαφανίζονται και δηλητηριάζονται, την ερημοποίηση του εδάφους που ήδη έχει ξεκινήσει.
ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ολόκληρος, έχει φορτώσει τις ελπίδες του στον νέο υφυπουργό. Ας μην τους διαψεύσει. Είναι βαριά η νίκη του Μανιάτη, ιδιαίτερα από το πόστο που ανέλαβε και πρέπει να πετύχει, γιατί η αποτυχία θα σημάνει την πολιτική του εξαφάνιση.