Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ο Αβραμόπουλος και τα δύο νοσοκομεία

ΚΟΥΒΕΝΤΑ δεν είπε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος για το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τις ελλείψεις ειδικοτήτων που παρουσιάζονται λόγω ακριβώς της μη συμπληρωματικής λειτουργίας των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου. Ούτε βέβαια είπε τίποτα για την δημιουργία ενός νέου Ενιαίου Νομαρχιακού νοσοκομείου – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε να μην πει- μιας και το …πουλάκι πέταξε για την Αργολίδα λόγω υπαιτιότητας των τοπικών παραγόντων, από την εποχή που υπουργός Υγείας ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Η ΠΟΛΙΤΗΣ που τόλμησε να πλησιάσει τον Αβραμόπουλο στο Κεφαλάρι και να του πει ότι δεν υπάρχουν εντατικές και ότι το νοσοκομείο του Άργους δεν έχει καν ένα ασθενοφόρο, μίλησε με την γλώσσα του οποιουδήποτε πολίτη αυτού του τόπου που αγωνιά για την υγεία του ίδιου ή των συγγενών του.
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ του παιδιού που έχασε την ζωή του, επειδή δεν υπήρχε η ειδικότητα που θα του χάριζε την ζωή στο νοσοκομείο Ναυπλίου, είναι δείγμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν.
Ο ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εγχείρηση ασθενούς, επειδή ήταν άρρωστος και δεν υπήρχε άλλος να τον αντικαταστήσει, μόνο ο ίδιος ξέρει πώς με την αρτηριακή του πίεση στα ύψη, βρισκόταν έστω στον χώρο εργασίας του, αντί να αναρρώνει στο σπίτι του.
Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ επί μακρόν του αξονικού τομογράφου – στο παρελθόν - μέχρι να επανδρωθεί το νέο τμήμα ή η επί σειρά ετών υπολειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για τον ίδιο ακριβώς λόγο, είναι ένα ακόμα δείγμα των αξεπέραστων προβλημάτων που υπάρχουν.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ όταν εφημερεύει το ένα ή το άλλο αντίστοιχα νοσοκομείο είναι εμφανής πλέον σε καθημερινή βάση στα δύο νοσοκομεία.
Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ και νοσηλευτών να μην κάνουν το τραγικό λάθος, όταν από την υπερκόπωση δεν κλείνουν μάτι για να καλύψουν τις ελλείψεις σε προσωπικό είναι γνωστή και έχει εκφραστεί από τους ίδιους δημόσια στο παρελθόν.
ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ τα όποια συντεχνιακά και τοπικιστικά προβλήματα κάποια στιγμή τα δύο νοσοκομεία πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Ποιος υπουργός όμως θα έχει το θάρρος να τα βάλει με το κατεστημένο;

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ξεχάσαμε την ζωαγορά;

ΥΠΑΡΧΕΙ τελικά κανείς υπεύθυνος φορέας να ενημερώσει τους καταναλωτές αν είναι όντως παράνομη η ζωαγορά του Άργους; Όχι τυπικά με το γράμμα του νόμου, που όντως είναι παράνομη, αλλά ουσιαστικά, αφού κάθε Πέμπτη – χρόνια τώρα – λειτουργεί. Οι λόγοι που αποφασίστηκε να κλείσει αφορούν την δημόσια υγεία, αφού δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές. Και όμως ουδείς δεν ενοχλεί όσους παρανομούν!!!
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ τελικά εκεί στον Νέο Κόσμο και ποιοι είναι αυτοί που με προφορικές συνεννοήσεις κάνοντας ψηφοθηρία –όπως λέγεται- καλύπτουν τους παρανομούντες; Τι κρύβουν τελικά οι δημόσιες υπηρεσίες από τους καταναλωτές και κάνουν τα στραβά μάτια υπέρ της λειτουργίας του ζωοπάζαρου; Ποιοι είναι αυτοί που λένε στους κτηνοτρόφους, ότι ευθύνονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις σπάνιες φορές που έχει επέμβει η αστυνομία και τους οδήγησε στον εισαγγελέα; Γιατί τελικά δεν εφαρμόζεται η νομιμότητα και διαιωνίζεται επ’ αόριστον μια αρρωστημένη κατάσταση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας; Και με ποιού εντολή άνοιξε εφέτος ο περιφραγμένος χώρος της πρώην ζωαγοράς που είχε γίνει μη προσπελάσιμος από τότε που απαγορεύτηκε η λειτουργία της;
ΠΩΣ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ υπηρεσία, υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται γι’ αυτήν η ζωαγορά, την στιγμή που λειτουργεί κάτω από την …μύτη της, 300 μόλις μέτρα από το αγροτικό κτηνιατρείο του Άργους; Είναι δυνατόν οι αρχές να μην γνωρίζουν ότι όλο το χρόνο, κάποιοι πωλούν ζωντανά ζώα χωρίς κανέναν έλεγχο, σε έναν χώρο που δεν τηρεί ούτε καν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος για την προστασία της δημόσιας υγείας;
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ αρχές, δεν σέβονται τον εαυτό τους και το κύρος τους και δεν εφαρμόζουν το νόμο, στέλνοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να πράξουν το αυτονόητο; Η λογική «αφήστε τους κακόμοιρους και φτωχούς κτηνοτρόφους να πουλήσουν κανένα αρνάκι για να βγάλουν το μεροκάματο», αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία;
ΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ η διαιώνιση αυτής της κατάστασης και κανείς δεν φροντίζει –παρά τις υποσχέσεις- να δρομολογήσει την κατασκευή μιας σύγχρονης ζωαγοράς με τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε και να πωλούν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι και να προστατεύεται η δημόσια υγεία;
ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΣΙΠΑ, να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα;
ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ, υπάρχει έστω κανένας εισαγγελέας σε αυτόν τον τόπο, ο οποίος προτίθεται αυτεπάγγελτα να ψάξει και να βρει ποιοι προστατεύουν την παράνομη λειτουργία του ζοωπάζαρου;

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Επικήδειος Λόγος για τον θάνατο του πατέρα μου Ηρακλή Γκάτζιου


Κάποιοι μου΄ παν πως έφυγες νωρίς.
Εσύ ξέρεις αν χόρτασες την ζωή ή αν απλά νικήθηκες από τον θάνατο που παραμόνευε να σε πάρει από κοντά μας, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Με «καίει» όμως αυτή η εξέλιξη.
Και το ξέρεις.
Ξαφνικά μας έβαλες όλους σε μπελάδες, βρε πατέρα, να αλλάξουμε ζωή και να συνεχίσουμε με έναν λιγότερο.
Μας λείπεις.

Πατέρα,
το ποίημα που μου ΄στειλες όταν έλλειπα μακριά σου το ΄82 –θυμάσαι;
Εκείνους τους στίχους που είχες το θράσος να προσθέσεις στο «Αν» του Κίπλινγκ…;
Παραμένει ακόμα οδηγός για όλους μας:

«Κι αν μπορείς σκληρός στους κακούς
Και καλός στους καλούς νάσαι
Και συγγνώμη αβίαστα να ζητάς
Για τα λάθη που κάνεις.
Νικητής θες να βγεις στη ζωή»….
ΕΣΥ ΤΕΛΙΚΑ, ΝΙΚΗΣΕΣ.

Κάποιοι είπαν ότι πρόσφερες πολλά. Κάτι θα ξέρουν.
Μαζί με αυτή τη γυναίκα που αγάπησες και έγραψες την δική σου ξέχωρη ιστορία σ΄ αυτόν τον τόπο.

Κάποιοι είπαν να σε κλάψουμε.
Αντιμετωπίζω ψύχραιμα (;) –γιατί έτσι μ΄ έμαθες – το τέλος σου.
Και η κόρη σου το ίδιο προσπαθεί. Και η μάνα, αν και δύσκολο να τα καταφέρουμε.
Μας μεγάλωσες δίνοντάς μας την ψυχή σου.
Δεν σου άρεσαν ποτέ τα κλάματα κι οι στεναχώριες. Και προσπαθούμε να σε ικανοποιήσουμε. Μην υπερβάλεις όμως.

Κάποιοι είπαν ότι προσπάθησες να αλλάξεις αυτή την πόλη με την ενασχόλησή σου με τα κοινά. Πράγματι.
Την εποχή των «Ψηλών Καπέλων», -μια δύσκολη εποχή για ένα χωριατόπαιδο, πέτυχες να υψώσεις την φωνή σου μέσα από τον δήμο, από τη διοίκηση του νοσοκομείου, από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου και από τόσα άλλα.
Ούτε καν τον αθλητισμό δεν άφησες απ΄ έξω, όταν ήθελες οι νέοι του Ναυτικού Ομίλου να μην παλεύουν με τα κύματα της θάλασσας κάτω από την Ακροναυπλία.
Ήθελες πάντα το καλύτερο για όλους. Θυμάσαι;

Κάποιοι σε είπαν ρομαντικό ιδεολόγο. Δεν δίστασες ούτε καν τα βάλεις με τον κόμμα που συμμετείχες στην ίδρυσή του, χωρίς όμως να προδώσεις την ιδεολογία σου. Ακόμα και όταν απογοητεύτηκες από αυτό.
Έτσι δεν έλεγε στο ποίημά του ο Κίπλινγκ;

«Αν με τα πλήθη μιλώντας φυλάξεις
την πάσα αρετή σου
Κι αν με Ρηγάδες παρέα
δεν χάσεις το νουν σου…»;

Οι φίλοι σου και οι συνομίληκοί σου δεν ξεχνούν:
Ξεκίνησες από το χωριό με τρύπια παπούτσια για αυτή την πόλη, και κατάφερες να φτάσεις ψηλά, ξεκινώντας από αυτή τη γειτονιά, εδώ παραδίπλα.
Αγάπησες αυτό τον τόπο, χωρίς να ξεχάσεις την γενέτειρά σου. Μας έκανες όλους υπερήφανους.
Αδέκαστος στην προάσπιση αξιών και ιδεών κατάφερες να αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση.

Γεια χαρά ρε πατέρα. Όλοι θα σε θυμόμαστε.
Και σε χειροκροτούμε.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ο Ανάβαλος ανήκει στον λαό

ΜΠΡΟΣΤΑ στον φόβο της ήττας η Νέα Δημοκρατία, έστω και την ύστατη στιγμή, ανακοίνωσε την ένταξη του έργου του Αναβάλου σε χρηματοδότηση. Μεγάλη Τρίτη, όταν στις εκκλησίες ήχησε το Τροπάριο της Κασσιανής, την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωνε επίσημα, ότι εγκρίθηκαν και υπεγράφησαν οι αποφάσεις ένταξης τριών εργολαβιών.
ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ που ασκήθηκαν για πολύ καιρό, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά κυρίως η ομαδική διεκδίκηση από τους περισσότερους φορείς με συντονιστή τη νομαρχία και τον νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο, απέδωσαν. Το ίδιο «τροπάριο» πρέπει να συνεχιστεί ξεκινώντας από σήμερα κιόλας, για την γρήγορη υλοποίηση του έργου αλλά και για την χρηματοδότηση της επέκτασής του στον υπόλοιπο νομό, καθώς και για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τότε ας πανηγυρίσει όποιος θέλει, μιας και θα ξεδιψάσει και η τελευταία γωνιά της Αργολίδας.
ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ όμως προεκλογικό χαρτί ο Ανάβαλος και θα επηρεάσει αυτή τη φορά τους αναποφάσιστους; Είναι ένα ερώτημα την απάντηση του οποίου θα την έχουμε όταν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία που ενδιαφέρει τον πολίτη. Η υλοποίηση ολόκληρου του έργου είναι αυτό που «καίει» τον καθένα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ έργο για το οποίο υπέκυψε στις πιέσεις και έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση άλλωστε, ανήκει στους πολίτες αυτού του νομού, στον λαό που διψάει – χρόνια τώρα-, στον λαό που φώναξε δυνατά και έδειξε τα …δόντια του περιμένοντας πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις.
ΑΝΑΛΟΓΑ η Αργολίδα θα πρέπει να κινηθεί στο μέλλον και για την επίλυση όλων των σημαντικών θεμάτων, που την υστερούν σε ανάπτυξη. Μπορεί αυτός ο τόπος να μην γεννάει υπουργούς, αλλά επιτέλους φαίνεται ότι έμαθε να διεκδικεί με άλλους τρόπους και να κερδίζει. Η υπογραφή της ένταξης του Αναβάλου σε χρηματοδότηση - άσχετα αν ξελασπώνει ή όχι τοπικά τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές - είναι μια νίκη του αγροτικού κόσμου, που βλέπει να καταστρέφεται καθημερινά, αλλά αποκτά τώρα μια νέα προοπτική.
ΑΛΛΩΣΤΕ ο Ανάβαλος ήταν ο λόγος που σήκωσε τον κόσμο από τους καναπέδες και από τις καρέκλες των καφενείων και ανάγκασε μια κυβέρνηση σε περίοδο οικονομικής κρίσης να ξυπνήσει και να αντιληφθεί πώς θα αναπτυχθεί και θα βγει από την καταστροφή αυτός ο τόπος.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Ο «καθρέπτης» της οικονομίας και η μιζέρια της Έκθεσης του ΕΒΕΑ

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ δεν υλοποιήθηκε ούτε αυτή τη φορά η απόφαση του Επιμελητηρίου που είχε ληφθεί εδώ και χρόνια να διοργανώνεται δηλαδή η «Έκθεση Αργολίδα» εκ περιτροπής στο Άργος και στο Ναύπλιο; Ποιος ωφελήθηκε από την λειτουργία της έκθεσης για μία ακόμα φορά στην Δαλαμανάρα; Ίσως απλά να εξυπηρετήθηκαν οι τοπικιστικές αντιλήψεις με την έννοια, ότι η διοργάνωση έγινε στο μέσον των δύο πόλεων (ώστε να μην παραπονιέται κανείς), ίσως και να στοίχισε πιο φθηνά στους διοργανωτές αφού προφανώς το κόστος είναι μικρότερο σε έναν στεγασμένο χώρο από το ύπαιθρο που απαιτεί την κατασκευή λυόμενου εκθεσιακού κέντρου.
ΟΙ ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ επιλογές και οι τσιγκουνιές φαίνεται ότι έπληξαν την φετινή έκθεση του Επιμελητηρίου Αργολίδας. Αν και η οικονομική κρίση αντιθέτως επέβαλε ακόμα πιο προσεκτική διοργάνωση, αυτό δεν φαίνεται να έγινε από την πλευρά των διοργανωτών που με τις επιλογές τους υποβάθμισαν τον «καθρέπτη» της οικονομίας του νομού, με αποτέλεσμα πολλοί έκθετες που πλήρωσαν ζεστό χρήμα για να προβληθούν μέσω αυτής, να φύγουν απογοητευμένοι.
ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ όμως θα ήταν οι επισκέπτες στην πλατεία της Λαϊκής Αγοράς του Άργους και ακόμα πιο πολλοί στο λιμάνι του Ναυπλίου, όπου οι εκθέτες θα είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους και σε επισκέπτες της πόλης. Ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που το Ναύπλιο γεμίζει με Αθηναίους θα ήταν μοναδική ευκαιρία για πολλές ντόπιες επιχειρήσεις να κάνουν ένα βήμα για να μπουν στην αγορά της Αθήνας. Και μην μου πει κανείς ότι μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών του Ναυπλίου, δεν θα πέρναγε το κατώφλι της έκθεσης. Εκτός κι αν ισχυριστεί κάποιος ότι η «έκθεση» απευθύνεται μόνο στους ντόπιους. (Βέβαια εδώ παλεύουν να φτιάξουν μόνιμο εκθεσιακό κέντρο στο Κουτσοπόδι, η Δαλαμανάρα μας πείραξε;).
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ πάντως να μπουν νέοι στόχοι για την «έκθεση Αργολίδα» που γύρισε φέτος ακόμα μια σελίδα στην ιστορία της και έχει γίνει ένας θεσμός που κινδυνεύει όμως να διαλυθεί. Τα 114 περίπτερα που στήθηκαν (μεταξύ των οποίων πολλά των ΟΤΑ, της νομαρχίας, των Επιμελητηρίων όλης της Πελοποννήσου και άλλων Οργανισμών), δεν είναι δείγμα επιτυχίας.
ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΘΕΣΗ είναι αυτή που έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να ικανοποιήσει τους εκθέτες και να γίνει η αφορμή να αυξήσουν τους τζίρους των επιχειρήσεων τους. Επιτυχής έκθεση δεν είναι αυτή που οι συντελεστές της χτενίζουν τα …γένια τους από τον φιλικό τους τύπο λέγοντας μόνοι τα καλύτερα λόγια για τον εαυτό τους και ακούγοντάς τα οι ίδιοι. Επιτυχής είναι η έκθεση που βρίσκει τον τρόπο να ξεπεράσει την μιζέρια και να εξυπηρετήσει τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που πεθαίνουν στην Αργολίδα. Κυρίως όταν η έκθεση αυτή διοργανώνεται από έναν δημόσιο φορέα, όπως το Επιμελητήριο.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Το παπάκι του Μητσοτάκη και ο Ανάβαλος

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, εφαρμόζει ο σημερινός πρωθυπουργός με τις υποσχέσεις που μοιράζονται αφειδώς αριστερά και δεξιά. Όλα τα δυσάρεστα για τον πολίτη μετατίθενται να εφαρμοστούν μετά τις Ευρωεκλογές και αν αντέξει η οικονομία, ίσως και μετά τις Εθνικές εκλογές.
«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΠΑΚΙ, παρά τον Μητσοτάκη» φώναζαν όμως οι αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας και ο τότε πρωθυπουργός κατέληξε να φέρει απλά τον τίτλο του επίτιμου, χάνοντας την εξουσία. Κάτι ανάλογο προδιαγράφεται και για τον Καραμανλή.
ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ τότε στο Ναύπλιο τον Μητσοτάκη από το μπαλκόνι της παλιάς Νομαρχίας να ωρύεται υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου του Αναβάλου, που δεν έγινε ποτέ. Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε τώρα και με το πρωτοπαλίκαρο του Καραμανλή, τον Σωτήρη Χατζηγάκη, που υπόσχεται χωρίς χρονοδιαγράμματα το ίδιο πράγμα. Όπως ακριβώς και ο συνάδερφός του υπουργός Οικονομικών υπόσχεται φθηνά αυτοκίνητα.
ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ που δεν υλοποιούνται, παρά την πίεση του κόσμου, παρά την κατακραυγή προς την κυβέρνηση ακόμα και από τους ίδιους τους Νεοδημοκράτες που σε τοπικό επίπεδο έχουν εκτεθεί στους συμπολίτες τους ανεπανόρθωτα, ή κρύβονται αφού δεν μπορούν πλέον να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΥΧΕΤΑΙ βέβαια να διαψευστούν οι παραπάνω σκέψεις και εκτιμήσεις για τον Ανάβαλο. Όμως όταν οι αοριστολογίες Χατζηγάκη διαδέχονται τις δεσμεύσεις του Κοντού, πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση απλά προσπαθεί να αγοράσει χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές, χωρίς να δημοπρατήσει τελικά την επέκταση του σημαντικού αρδευτικού έργου για όλο το νομό Αργολίδας, μέχρι και την Ερμιονίδα.
Ο ΑΝΑΒΑΛΟΣ και η επέκτασή του σε όλο το νομό, μέχρι και την Ερμιονίδα, φοβάμαι ότι τελικά θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά επιχείρημα προεκλογικό από όλα τα κόμματα και οι ψηφοφόροι αντί για νερό θα …πιούν υποσχέσεις.